Αποτελεί το τελευταίο ίσως κομμάτι του «παζλ» από την ιστορία κατάρρευσης ενός μεγάλου ονόματος του παρελθόντος. Και τούτο καθώς η Cardico υπήρξε η αδιαμφησβήτητη leader επί σειρά ετών στην εγχώρια αγορά ξηρών καρπών με τον ιδρυτή και επικεφαλής της Νίκο Καρδασιλάρη να χαρακτηρίζεται ως «βασιλιάς» της εν λόγω αγοράς.

Δέκα χρόνια, ωστόσο, μετά την κήρυξή της σε πτώχευση, οδεύει προς το σφυρί το κεντρικό εργοστάσιό της στο Σχηματάρι.

Ειδικότερα για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός, -με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης-, του βιομηχανικού συγκροτήματος μαζί με τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και όλα τα υπόλοιπα κινητά πράγματα.

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο επιφάνειας 58.315 τ.μ. που βρίσκεται στην Δημοτική Κοινότητα Σχηματαρίου του Δήμου Τανάγρας στη Βοιωτία και συγκεκριμένα στη θέση «Ραχιλη», στο οποίο λειτουργούσε βιομηχανία επεξεργασίας και αποφλοίωσης ξηρών καρπών. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν συνολική επιφάνεια 26.879 τ.μ. εκ των οποίων οι κύριοι και βοηθητικοί βιομηχανικοί χώροι καλύπτουν 20.804 τ.μ., οι κύριοι αποθηκευτικοί χώροι 2.313 τ.μ. και οι υποστηρικτικές εγκαταστάσεις 3.720 τ.μ.

Μαζί βγαίνουν στο σφυρί τα μηχανήματα και λοιπά κινητά πράγματα που βρίσκονται εντός του βιομηχανικού συγκροτήματος και εξυπηρετούσαν τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας ξηρών καρπών (ξεφλούδισμα, κοπή σε φέτες, καθαρισμός, ψήσιμο, τηγάνισμα, προσθήκη υλικών όπως καραμέλωμα κ.λπ.).

Η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς για το ακίνητο και τον εξοπλισμό έχει οριστεί σε 9.593.000 ευρώ.

Ο Νίκος Καρδασιλάρης

Τα άλλα σφυριά

Έχουν προηγηθεί αρκετοί ακόμη πλειστηριασμοί. Ήδη το Νοέμβριο του 2017 βγήκε στο σφυρί η μεγαλοπρεπής οικία της οικογένειας Καρδασιλάρη στη Βούλα, συνολικού εμβαδού 384.21 τ.μ. με τιμή πρώτης προσφοράς 1,017 εκατ. ευρώ. Ακολούθησαν τον Απρίλιο του 2018 δύο καταστήματα στο Ηράκλειο Αττικής, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2022 ήρθε η σειρά του ακινήτου της εταιρείας στην περιοχή του Ρουφ. Το συγκεκριμένο ακίνητο ήταν από τις βασικές εγκαταστάσεις της Cardico μέχρι το 2003 που καταστράφηκε από πυρκαγιά.

Ο αρχικός πλειστηριασμός με επισπεύδοντα τον σύνδικο πτώχευσης, έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου 2022 με τιμή πρώτης προσφοράς 1.684.000 ευρώ και ήταν άγονος. Στις 2 Νοεμβρίου 2022 ξαναβγήκε στο σφυρί με την τιμή εκκίνησης μειωμένη στις 842.000 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.217.585 ευρώ, δηλαδή με 375.585 ευρώ παραπάνω.

Η άνοδος, η πτώση και το τραγικό τέλος

Ο Νίκος Καρδασιλάρης γεννήθηκε το 1948, και ήταν ο ένας, -ο πρωτότοκος-, από τους τρεις γιους του Κωνσταντίνου Καρδασιλάρη. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και σε ηλικία μόλις 20 ετών ίδρυσε μαζί με τον πατέρα του την εταιρεία που έμελλε να συνεχίσει την οικογενειακή εμπορική δραστηριότητα. Το 1971, εισήλθαν στην εταιρεία και τα αδέλφια του Νίκου Καρδασιλάρη, Γιάννης και Γιώργος.

Το 1990 η εταιρεία «βαφτίστηκε» Cardico, έκανε εισαγωγή στο χρηματιστήριο και…εκτοξεύθηκε.
Η Cardico υπήρξε επί σειρά ετών η μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας-εισαγωγής ξηρών καρπών με παρουσία σε 26 χώρες. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2005 έκανε τζίρο 230 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να ελέγχει το 70% της αγοράς. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εποχής, ο Νίκος Καρδασιλάρης είχε φτάσει να απορρίψει, χωρίς δεύτερη σκέψη, πρόταση εξαγοράς της Cardico από την Coca Cola.

Όσο εντυπωσιακές όμως ήταν οι επιδόσεις της, τόσο…μεγάλα ήταν και τα χρέη που συσσωρεύονταν ιδιαίτερα από την περίοδο που ξεκίνησε η μακρά περιπέτεια της οικονομικής κρίσης. Ήδη το 2010 ο τζίρος είχε μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ για να ακολουθήσει περαιτέρω πτώση.
Στην κατάρρευση της άλλοτε κραταιάς εταιρείας έπαιξαν ρόλο αφενός οι πολύμηνες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά την περίοδο 2007-2009 λόγω αντιδράσεων στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με καθοριστικές συνέπειες στην ομαλή τροφοδοσία και τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών, αφετέρου η λεγόμενη «κρίση της αμυγδαλόψιχας» λόγω υπερπροσφοράς από χώρες όπως η Τουρκία, η Αλγερία και το Ιράν, με την Cardico να επιβαρύνεται υπέρμετρα από τα “κλεισμένα” συμβόλαια, την ώρα που οι λιανικές τιμές κατέγραφαν κάθετη πτώση.

Όλα αυτά οδήγησαν που στην πτώχευση της εταιρείας το Δεκέμβριο του 2014.

Λίγα χρόνια αργότερα μπήκαν με τραγικό τρόπο οι τίτλοι τέλους. Τον Ιούλιο του 2018 και με τον επιχειρηματία να έχει βιώσει με σκληρό τρόπο την άγαρμπη πτώση από την κορυφή της αγοράς στην απώλεια της εταιρείας και των προσωπικών περιουσιακών του στοιχείων, η καρδιά του δεν άντεξε. Έτσι ο Νίκος Καρδασιλάρης έφυγε από τη ζωή μετά από ανακοπή. Η περιπέτεια ωστόσο της εταιρείας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στο πεδίο των πλειστηριασμών

Πάντως, μέλη της ευρύτερης οικογένειας Καρδασιλάρη από το 2021 συνέχισαν να δραστηριοποιούνται στο ίδιο αντικείμενο μέσω της Cardassilaris Family Ι.Κ.Ε. με εξειδίκευση στη μεσιτική αγορά βιολογικών και συμβατικών ξηρών καρπών, αποξηραμένων φρούτων, σπόρων, superfoods κ.ά.

Διαβάστε ακόμη 

Mytilineos: Απόλυτα επιτυχές το placement – Ψήφος εμπιστοσύνης στον δρόμο για το LSE

Προχωρά το πλάνο για τη FiberGrid, παίρνει «προίκα» από τη ΔΕΗ (pics)

Επαγγελματίες: Ένας στους 700 αμφισβητεί το εκκαθαριστικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ