Απ’ τα τέλη του μήνα ο κ. Χρήστος Τσόλκας θα αναλάβει νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ Τροφίμων, επιλέγοντας, έπειτα από μία παρένθεση κάποιων ετών, να αφήσει από μέρους το coaching μεγαλοστελεχών και να επιστρέψει στη διοίκηση μίας μεγάλης επιχείρησης.

Ο ίδιος είναι απ’ τα ελάχιστα στελέχη που κλήθηκε να διαχειριστεί δύο μεγάλες κρίσεις. Η πρώτη, φυσικά, ήταν η ελληνική καθώς ήταν ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος όταν η Ελλάδα βούλιαζε στην ύφεση στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Η δεύτερη ήταν η ουκρανική κρίση του 2014 – 15, που όπως αποδείχθηκε ήταν το «πρώτο επεισόδιο» ενός «σίριαλ» που φαίνεται να κορυφώνεται αυτή την περίοδο με τη ρωσική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Δύο περίοδοι έντονων αναταράξεων που κάθε μία είχε διαφορετικές ανάγκες αλλά απαιτούσε τεράστια δουλειά, οργάνωση και αποτελεσματική ηγεσία. Ειδικά στη δεύτερη, όπου απαιτούνταν στην κυριολεξία πολεμική προετοιμασία και διαχείριση έξω από κάθε σενάριο διοίκησης, οι προκλήσεις αποδείχθηκαν μεγαλύτερες.

«Όταν οι ειρηνικές διαδηλώσεις μετατράπηκαν σε βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας και οι μάχες κατέκλυσαν το έθνος, κάθε κανόνας που γνωρίζαμε περί επιχειρησιακής κανονικότητας κατέρρευσε. Η εφοδιαστική γραμμή και το δίκτυο διανομής παρεμποδίστηκαν, χάσαμε ένα τμήμα της αγοράς λόγω του πολέμου και της προσάρτησης. Επίσης έπρεπε να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις που είχε στη λειτουργία της επιχείρησης η επιστράτευση των εργαζομένων, ενώ  χρειάστηκε να αναδιαμορφώσουμε σχεδόν εκατό υπαλλήλους και τις οικογένειές τους. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, είχα θέσει δύο σαφείς προτεραιότητες: Να διασφαλίσω την ασφάλεια των εργαζομένων με κάθε κόστος και να διατηρήσω τις δραστηριότητές μας σε ένα επίπεδο που έμοιαζε πιθανό…», περιέγραφε σε ένα απ’ τα παλαιότερα άρθρα του στο Harvard Business Review.

Τα διδάγματα

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τσόλκας προσπάθησε μέσα απ’ το Greek Exports Forum να δώσει τα «φώτα» του απ’ την μεγάλη εμπειρία των χρόνων της πρώτης ουκρανικής κρίσης έτσι όπως πλέον ο ίδιος τα έχει φιλτράρει και επεξεργαστεί στο πέρασμα των ετών.

Υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι κρίσεις θα υπάρχουν συνέχεια και επομένως ο κάθε ηγέτης θα πρέπει να προετοιμάζει κατάλληλα την επιχείρηση και το προσωπικό, εφαρμόζοντας στρατηγικές crisis leadership, ο κ. Τσόλκας ανέλυσε τα τέσσερα «βασικά διδάγματα», όπως τα χαρακτήρισε, που πήρε ο ίδιος απ’ την κρίση στην Ουκρανία: η ηγεσία να βρίσκεται πάντα δίπλα στους εργαζόμενους, να γίνεται επεξεργασία πολλών – ακόμα και των πιο ακραίων – σεναρίων, να γίνεται ανάθεση καθηκόντων και να αποφεύγεται η μυστικοπάθεια.

«Το πρώτο είναι να προσπαθείτε να διώξετε το φόβο εξελισσόμενη σε μία ‘αγκαλιά’ ολόκληρη η ομάδα. Να αισθάνονται όλοι ότι είστε δίπλα τους, τους ακούτε. Ξέρετε η κρίση δημιουργεί πάντα ιστορίες και οι ιστορίες με τη σειρά τους είναι αυτές που δημιουργούν κουλτούρες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Το δεύτερο που κάναμε ήταν να εξελιχθούμε σε μία ‘μηχανή σεναρίων’, το ‘What if”, που λέω εγώ. Στις μεγάλες κρίσεις υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις, καθώς και αβεβαιότητα. Μία καλή ομάδα πρέπει και οφείλει να απαντά σε όλα αυτά. Για παράδειγμα το εργοστάσιο μας ήταν στο Χάρκοβο. Όταν τον Ιανουάριο του ’14 έπεσε το ‘πρώτο αίμα’ μία απ’ τις βασικές σκέψεις ήταν να προσπαθήσουμε να έχουμε τροφοδοσία προϊόντων από άλλες χώρες στην περίπτωση που είχαμε εισβολή», σημείωσε.

«Το τρίτο είναι η αποφυγή της μυστικοπάθειας. Να λέμε την αλήθεια και αυτή να μην περιορίζεται μόνο μέσα στην αίθουσα που συνεδριάζει το ΔΣ. Ο κόσμος πρέπει να ενημερώνεται. Ετσι του τονώνεις την αυτοπεποίθηση», σύμφωνα με τον κ. Τσόλκα.

«Το τέταρτο είναι η ανάθεση καθηκόντων και η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Ο ηγέτης πρέπει να δώσει αρμοδιότητες. Ήταν απίστευτο πως με αυτό τον τρόπο εμείς καταφέραμε τότε να ανακαλύψουμε ‘κρυφές ικανότητες’ ανθρώπων. Και όσο πιο διαφοροποιημένη είναι η ομάδα τόσο καλύτερα, αφού αλληλοσυμπληρώνεται», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ποιος είναι

Ο κ. Τσόλκας σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο Εθνικό Πολυτεχνείο Αθηνών και μετέπειτα στο Imperial College Business School στην INSEAD, στο Stanford University Graduate School of Bussines, όπου έχει παρακολουθήσει τρία Innovation Programs για Executives και startups, στο Imperial College Business School, στην Ακαδημία Digital Business Leaders και στην IMD.

Ο κ. Τσόλκας ασκούσε καθήκοντα Advisory Board Member στην LA FUND, Global Advisory Board Member στην Virtual Advisory Board (VAB). Εργάστηκε σχεδόν για μία δεκαετία στην Diageo, ενώ, στη συνέχεια, πέρασε από υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στην Philip Morris. Μεταξύ άλλων διετέλεσε Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, Aντιπρόεδρος Global Sales Strategy της Philip Morris International, και επικεφαλής της Philip Morris Ουκρανίας, Καυκάσου και Μολδαβίας.

Ο κ. Τσόλκας, ο οποίος δηλώνει στην προσωπική του ιστοσελίδα σύμβουλος επιχειρήσεων με motto το “Μην σκαρφαλώνεις αυτό το βουνό μόνος σου” (don’t climb this mountain alone), είναι συγγραφέας του βιβλίου “The gift of Crisis”, ενώ έχει πάρει μέρος ως ομιλητής σε πολλές διαλέξεις στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμα:

«Μπουτάρης»: Το νέο σφυρί για το συγκρότημα στην Κρήτη και το «σουηδικό σωσίβιο»

Πώς ο πόλεμος των 13 ημερών ξαναγράφει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας

Νέος διαγωνισμός για το ξενοδοχείο της Μονής Πετράκη στο Κολωνάκι