Το ξέσπασμα της πανδημίας και η μακρά διάρκεια της προκάλεσαν μια αναπόφευκτη ψυχολογική επιβάρυνση σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα, οι ιδιαιτερότητες της περιόδου των lockdowns έφεραν πολλούς στα «όρια» τους.

Διότι ακόμα και η υποστήριξη που κάποιοι αναζητούσαν θα έπρεπε να γίνει… εξ αποστάσεως.

Η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις απλοποίησε –και πάλι- τις καταστάσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, ωστόσο στην εποχή της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας πολλά πράγματα «έμειναν».

Ένα παράδειγμα αποτελούν οι online συνεδρίες ψυχοθεραπείας, οι οποίες επιτυγχάνονται με τρόπο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα του χρήστη της υπηρεσίας, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία. «Από το σπίτι», δηλαδή. Μέσω video.

Ότι παρέχει η ClicktoTherapy, μια από τις start up του οικοσυστήματος του Orange Grove, με δυναμικό άνω των 100 επιστημόνων που βοήθησε ως τώρα 23.000 περίπου άτομα να βρουν τον κατάλληλο ψυχολόγο. Ως γνωστόν, το Orange Grove είναι ένας πρωτοπόρος incubator και οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων που προωθεί την ενδυνάμωση της καινοτόμου και βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Υποστηρίζει τη δημιουργία start ups και καινοτόμων ΜμΕ μέσα από εντατικές εκπαιδεύσεις, παρέχει πρόσβαση σε διεθνή τεχνογνωσία και καλές πρακτικές, καθώς και διασύνδεση με ένα παγκόσμιο δίκτυο μεντόρων και συνεργατών. Αποτελεί πρωτοβουλία της Ολλανδικής Πρεσβείας, υπό τη διαχείριση της μη κερδοσκοπικής Ithaca, και από το 2019 λειτουργεί ως ένας remote-first incubator.

Ο co-founder & CEO της νεοφυούς εταιρείας που τρέχει το project, Παναγιώτης Χαραμής, μιλά στο newmoney και δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

– Κύριε Χαραμή, ποιο είναι το αντικείμενο της ClicktoTherapy; Σε ποιους απευθύνεται και πως ακριβώς λειτουργεί για να προσφέρει ηλεκτρονικά ψυχολογική υποστήριξη;

Το Clicktotherapy είναι μια πλατφόρμα ψυχικής υγείας που στοχεύει, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, να δώσει σε όλους πρόσβαση στην ψυχοθεραπεία.

Άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης μπορούν να δημιουργήσουν λογαριασμό και να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία άμεσα, εύκολα και προστατευμένα, η οποία λαμβάνει χώρα αποκλειστικά online και πάντα μέσα στην πλατφόρμα.

Για να απαντήσουμε σε ποιους απευθύνεται, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει κάποιος/α που θέλει να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία είναι «Ωραία, θέλω να κάνω ψυχοθεραπεία αλλά ποιος είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας για το συγκεκριμένο αίτημα που έχω;» και συνήθως αυτό απαντάται με το να ακούμε προτάσεις από το φιλικό μας περιβάλλον.

Ωστόσο, είναι σύνηθες για κάποιον να νιώθει ότι δεν βοηθιέται τελικά από τον ψυχολόγο ή ότι η σχέση που έχει αναπτυχθεί δεν είναι εποικοδομητική, παρότι ο/η ψυχολόγος έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα. Αυτό συνήθως οφείλεται στο ότι η προσέγγιση του/της ψυχολόγου δεν ενδείκνυται για το συγκεκριμένο αίτημα.

Αυτό που προσφέρει το Clicktotherapy είναι ότι προτείνουμε στον χρήστη, τον/ην ψυχολόγο που έχει τις περισσότερες πιθανότητες για μια εποικοδομητική θεραπευτική σχέση, ανάλογα με το εκάστοτε αίτημα. Μάλιστα, εξαιτίας του εκτεταμένου δικτύου συνεργατών, που είναι αυστηρά επιλεγμένοι, καλύπτουμε όλο το εύρος πιθανών αιτημάτων για ψυχοθεραπεία.

– Η διαδικασία ποια είναι;

Η διαδικασία είναι πολύ απλή – ο ενδιαφερόμενος απαντάει ένα ερωτηματολόγιο και με βάση τις απαντήσεις του συνδέεται με τον κατάλληλο ψυχολόγο και προγραμματίζει άμεσα την εισαγωγική online συνεδρία (η οποία παρέχεται δωρεάν για να σιγουρευτεί ότι είναι σύμφωνος/η με το θεραπευτικό πλάνο, πριν ξεκινήσει) και στην συνέχεια ακολουθεί το θεραπευτικό πλάνο online συνεδριών που θα συμφωνήσουν.

-Πόσους χρήστες μετρά ετησίως η υπηρεσία σήμερα; Τι αύξηση υπήρξε σε αυτούς, σε σύγκριση με το ξεκίνημα της, αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns;

Τον τελευταίο χρόνο πάνω από 2.000 χρήστες έχουν ξεκινήσει συνεδρίες στην πλατφόρμα.

Η αύξηση διπλασιάζεται χρόνο με το χρόνο, το οποίο σαν τάση παρατηρήθηκε και κατά την διάρκεια του lockdown. Αυτό καταδεικνύει αφενός την ωριμότητα της υπηρεσίας και αφετέρου την ανάγκη να φροντίσουμε τον εαυτό μας, που γίνεται ολοένα πιο έντονη.

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι, μέχρι σήμερα, δεν ήταν βασικός μας στόχος η ανάπτυξη, αλλά να τελειοποιήσουμε την υπηρεσία, να καθορίσουμε τον τρόπο συνεργασίας με τους ψυχολόγους μας και να εξασφαλίσουμε ότι η υπηρεσία που παρέχεται πληροί τα αυστηρά standards που έχουμε θέσει, δεδομένου ότι αφορά και ένα ευαίσθητο θέμα.

– Σε ποιες χώρες και ποιες γλώσσες παρέχεται;

Αυτή την στιγμή η υπηρεσία παρέχεται στα ελληνικά, και εξυπηρετεί τόσο τον πληθυσμό που ζει στην Ελλάδα όσο και τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό. Μεγάλο μέρος των πελατών εκτός Ελλάδας μένει κυρίως σε Ευρωπαϊκές χώρες. Είναι στα σχέδιά μας η επέκταση και σε άλλη γλώσσα, αλλά χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία για να προσαρμοστεί η υπηρεσία στην αντίστοιχη κουλτούρα.

–  Πώς ξεκίνησε η υλοποίηση της συγκεκριμένης ιδέας και ποιοι είναι οι συντελεστές της;

Η ιδέα ξεκίνησε από την περίοδο που ζούσα στο εξωτερικό –στην Αγγλία- και ένα βασικό θέμα συζήτησης φίλων και συναδέλφων που ήταν expats, ήταν η εύρεση ψυχολόγου που θα κάνει συνεδρίες στην γλώσσα του καθενός. Και έτσι προέκυψε η ιδέα της πλατφόρμας ώστε να γίνονται online συνεδρίες στην ελληνική γλώσσα και στην συνέχεια η ιδέα επεκτάθηκε καλύπτοντας μια μεγαλύτερη ανάγκη, ακόμα και του πληθυσμού που ζει στην Ελλάδα.

Η ομάδα αποτελείται από μια μίξη διαφορετικών ειδικοτήτων που κάθε μέρα ανακαλύπτουμε και κάτι καινούριο για τον κάθε συνεργάτη μας. Ενδεικτικά, η ομάδα αποτελείται από ψυχολόγο με κλινική και ερευνητική εμπειρία, developers με εξειδίκευση σε machine learning, UX/UI καθώς και marketers.

– Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας, για την ανάπτυξη της πλατφόρμας;

To όραμά μας είναι να αποστιγματιστεί η ψυχοθεραπεία στην Ελλάδα. Τα σχέδιά μας είναι να παρέχουμε στους ενδιαφερόμενους την ίδια αξιόπιστη και ωφέλιμη υπηρεσία, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και τώρα είμαστε έτοιμοι για αυτό.

Επιπλέον, στόχος μας είναι να επεκτείνουμε το δίκτυο των συνεργατών ψυχολόγων παραμένοντας ένας έμπιστος συνεργάτης τους που 1) απλοποιεί και διευκολύνει την δουλειά τους, έτσι ώστε οι επαγγελματίες να εστιάζουν σε αυτό που είναι καλοί -την ψυχοθεραπεία- και 2) τους βοηθά να εξελίσσονται παρέχοντας καινοτόμα εργαλεία που έχουμε στο roadmap μας.

– Ποιες θεωρούνται οι σημαντικότερες συνεργασίες της εταιρείας;

Θα μπορούσα να πω ότι η πιο καθοριστική συνεργασία ήταν με το Orange Grove. Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί η ιδέα και η συμβολή τους ήταν καθοριστική στο να διαμορφωθεί το προϊόν και να ολοκληρωθεί το πολύ σημαντικό στάδιο “business validation”.

–  Τι χρηματοδότηση έχει λάβει ως τώρα;

Μέχρι τώρα η εταιρία αναπτύσσεται με ιδία κεφάλαια αλλά πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την πρώτη μας pre-seed χρηματοδότηση που θα μας εξασφαλίσει την περαιτέρω ανάπτυξή μας και την συνεχή βελτίωση και εξέλιξη του προϊόντος.

Διαβάστε ακόμη

Οι προτάσεις της Κομισιόν απειλούν και την Ελλάδα με διακοπή της ροής φυσικού αερίου από την Gazprom

Ρεύμα: Έως και τέσσερις φορές πάνω οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων ενέργειας

Εκλογικός νόμος(3), η CVC και η Lavipharm, ο Βακάκης και η κουδούνα και οι εφοπλιστές που μαλώνουν για… κάτι νησάκια!