business stories

COSMOTE TV – ΝΟVA: Ανατροπή με την αγγλική Premier League, μάχη για τη Super League

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Θρίλερ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος - Μήλον τις έριδος οι αγώνες των μεγάλων ΠΑΕ στην Ελλάδα

Προς ολική ανατροπή οδεύει το σκηνικό για την τηλεοπτική μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων σε Ελλάδα (Super League) και Αγγλία (Premier League).

Αρχής γενομένης από το αγγλικό πρωτάθλημα, ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά αυλητικά «πακέτα» μετά το Champions και UEFA League, οι συσχετισμοί δείχνουν να αλλάζουν. Όπως έγραψε το newmoney, στις 24 Ιουνίου εξέπνευσε η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του αγγλικού πρωταθλήματος για την τριετία 2022-25 (σ.σ. υπήρχε optiοn και για μεγαλύτερη χρονική ισχύ). Τόσο η COSMOTE TV που έχει τα δικαιώματα μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2021-2022, όσο και η ΝΟVA εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών δεν έβγαλε νικητή και η διαδικασία οδηγήθηκε σε δεύτερο γύρο προσφορών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως καμία από τις COSMOTE TV και ΝΟVA δεν πλειοδότησε, αντίθετα τα δικαιώματα για την ευρύτερη περιοχή στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα αποκτήθηκαν από διεθνές media agency (IMG) που με τη σειρά του θα διαπραγματευτεί με τοπικούς τηλεοπτικούς παρόχους. Επί του παρόντος, φαίνεται πως υπάρχουν συζητήσεις με την United Group, μητρική της NOVΑ, που διαθέτει σημαντική παρουσία στην ΝΑ Ευρώπη (Κροατία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία, Σλοβενία, Βοσνία, Μαυροβούνιο) ως μέρος μιας κεντρικής συμφωνίας.

Εφόσον αλλάξει το σκηνικό, σηματοδοτείται μια σημαντική αλλαγή στον χάρτη της συνδρομητικής τηλεόρασης, για την οποία είχε προϊδεάσει η CEO του United Group, Victoriya Boklag, σε προ μηνός ενημέρωση προς τον Τύπο, αναφέροντας πως «με την περιφερειακή εμβέλεια της United Group, οι αθλητικές και ψυχαγωγικές υπηρεσίες της Nova θα είναι ισχυρότερες από ποτέ». Ήδη προετοιμάζεται η αξιοποίηση της πλατφόρμας ΕΟΝ της United Group και στην Ελλάδα (με απόσυρση της υφιστάμενης πλατφόρμας της NOVA), ενώ εξετάζονται και άλλες συνεργασίες σε επίπεδο περιεχομένου.

Συζητήσεις με ομάδες της Super League

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που κατά πληροφορίες εντείνονται οι συζητήσεις της COSMOTE TV με ομάδες της ελληνικής Super League για την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Για την κίνηση αυτή είχε προϊδεάσει ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος κατά την τηλεδιάσκεψη με αναλυτές για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου του Ομίλου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο όμιλος να διεκδικήσει, υπό προϋποθέσεις, τα δικαιώματα μετάδοσης των ποδοσφαιρικών αγώνων της Super League. Η προϋπόθεση ήταν, όπως είχε αναφέρει το newmoney, να υπήρχε κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων από τη Super League, κάτι που δεν φαίνεται στο ορίζοντα.

Οι διαφαινόμενες εξελίξεις με την Premier League φαίνεται να μεταβάλλουν τη στρατηγική και έτσι πληροφορίες κάνουν λόγο για επαφές της COSMOTE TV με συγκεκριμένες ΠΑΕ που διαθέτουν υψηλή εμπορική αξία, με τα ονόματα του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και άλλων ομάδων – συνολικά 11 – να έχουν ακουστεί. Με αυτά τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά πιθανό οι αγώνες του ερχόμενου πρωταθλήματος να μεταδίδονται από δύο συνδρομητικές πλατφόρμες.

Σημειώνεται πως η NOVA που την περυσινή αγωνιστική περίοδο μετέδωσε τους αγώνες της Super League είχε έλθει σε ανεξάρτητες συμφωνίες με τις ΠΑΕ. Στην προ μηνός ενημερωτική συνάντηση της NOVA, η CEO του United Group είχε αποκαλύψει πως περυσινή επένδυση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Superleague δεν επέδωσε – λόγω και των πολυάριθμων πειρατικών συνδέσεων – με αποτέλεσμα η προσφορά της NOVA για τη νέα αγωνιστική σεζόν να κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα. «Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, υπάρχει δυνητικό ενδιαφέρον από ανταγωνιστές (Cosmote) κάτι που είναι θεμιτό σε μια ελεύθερη αγορά, θα δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα», είχε πει τότε η κα Boklag.

Διαβάστε περισσότερα

Οι Ισπανοί της HIP επιμένουν ελληνικά – Προχωρούν σε νέες επενδύσεις

Γιάννης Δράγνης (Golden Yachts): Άλμα στις διακοπές με superyachts

Amazon: Τι άλλαξε ο Άντι Τζάσι μόλις ανέλαβε τα ηνία του κολοσσού