Καμία ιστορία δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο του Εϊκε Μπατίστα. Ο μεγιστάνας που κατάφερε να χάσει το 99,6% της περιουσίας του σε μόλις 16 μήνες. 

Το 1981, ο 25χρονος τότε Εϊκε παίρνει το πρώτο του δάνειο ύψους 500 χιλιάδων δολαρίων. Με τα χρήματα αυτά ιδρύει την Autram Aurem, εταιρεία διαπραγμάτευσης χρυσού που δραστηριοποιούνταν στην Βραζιλία. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια κατάφερε να κερδίσει 6 εκατομμύρια δολάρια. 

H τεράστια αυτή επιτυχία προσέλκυσε πλήθος επενδυτών και μάλιστα από πολλές διαφορετικές χώρες. Έτσι δύο χρόνια αργότερα, συνεργάστηκε με την καναδική εταιρεία TVX Gold στην οποία έγινε μάλιστα και διευθύνων σύμβουλος. Ότι άγγιζε γινόταν χρυσός. Πριν συμπληρώσει τα 30 του χρόνια, ο Εϊκε είχε καταφέρει να μαγέψει τους επενδυτές. Όλοι μιλούσαν για τις ικανότητές του. Το μέλλον του προμηνύεται λαμπρό.

Τριπλασίασε την περιουσία του

Το 1998, δημιούργησε τον πολυσυλλεκτικό όμιλό του, Grupo EBX, ο οποίος δραστηριοποιούνταν σε ποικίλους κλάδους, από τα πετρέλαια και την εξόρυξη μέχρι την ψυχαγωγία, τη διαχείριση λιμένων, τα συστήματα διαχείρισης τροφοδοτικής αλυσίδας και τη ναυπήγηση σκαφών. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις του είχαν εισαχθεί στο χρηματιστήριο γεγονός που απογείωνε την αξία τους.

Μέσα λοιπόν σε μία μόλις 20ετία, από το 1980 ως το 2000, η περιουσία του ξεπερνούσε τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην εντυπωσιακά προσοδοφόρα εμπλοκή του με τα χρηματιστήρια κεφαλαίων και εμπορευμάτων, τριπλασίασε την προσωπική περιουσία του. Πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που άνοιξαν λογαριασμούς μόνο και μόνο για να επενδύσουν στον Μπατίστα.

Απ΄ την ακμή στην παρακμή…

Το 2012, ο Βραζιλιάνος μεγιστάνας εξόρυξης και διύλισης πετρελαίου είχε περιουσία που άγγιζε τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνονταν στις λίστες των βαθύπλουτων του πλανήτη. Ήταν ο 8ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Όλα άλλαξαν όμως μόλις σε 16 μήνες. Η κάτω βόλτα ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2012, όταν ενώ ο ένας από τους δυο του γιούς του και ενώ οδηγούσε μια Mclaren SLR παρέσυρε έναν ποδηλάτη. Την ίδια χρονιά, οι επενδυτές περίμεναν με ανυπομονησία την απόδοση του ομίλου του. Τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν για τη MPX. Τα χρέη διογκώνονται. Αλλά και το αστέρι του ομίλου του, η OGX, δεν αποδίδει πια καρπούς.

Τότε είναι που ο Εϊκε αρχίζει να πουλά τα περιουσιακά του στοιχεία το ένα μετά από το άλλο. Έπρεπε να καλύψει τις ζημιές. Αλλά λίγους μήνες αργότερα ήρθε μια βόμβα που δεν μπορούσε να χειριστεί. Το 2013 η εταιρεία πετρελαίου του, η OGX, κηρύσσει πτώχευση. Σύμφωνα με το Εntrepreneurshandbook, αυτή ήταν και η μεγαλύτερη εταιρική χρεοκοπία στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Καθώς η αυτοκρατορία του καταρρέει γύρω του, τότε είναι που ξεσπά ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που συνταράσσει ολόκληρη τη Βραζιλία. Τρεις πρόεδροι της χώρας κατηγορούνται για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Τότε είναι που αποκαλύπτεται ότι μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Μπατίστα προήλθε από δωροδοκία διεφθαρμένων αξιωματούχων. Αυτό ήταν και το τελειωτικό χτύπημα για τον μεγιστάνα. Καταδικάζεται σε φυλάκιση 30 ετών. Από το Ιανουάριο του 2017 βρίσκεται σε φυλακή του Μπανγκού όπου εκτίει την ποινή του.

Διαβάστε ακόμα:

Λιανεμπόριο: Δείτε αναλυτικά τι θα λειτουργεί και υπό ποιους όρους από αύριο στην Αττική

Spitogatos: Ποιες ήταν οι δημοφιλέστερες περιοχές για αναζήτηση κατοικίας το 2020

Η απόφαση για τις επιταγές: «Παγώνει» η σφράγιση για τους πληττόμενους