Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της Ελλάκτωρ και στις μετοχικές ισορροπίες που θα διαμορφωθούν μετά τις 27 Ιανουαρίου, βρίσκεται η αγορά ενόψει της αυριανής κρίσιμης γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Δυόμιση χρόνια μετά την μάχη που έδωσαν οι αδερφοί Καλλιτσάντση, εκτοπίζοντας από την διοίκηση τους κ. Λ. Μπόμπολα και Δ. Κούτρα, όλα δείχνουν ότι ο επιχειρηματικός όμιλος ετοιμάζεται να αλλάξει και πάλι πορεία.

Η Ολλανδική Reggeborgh Invest φέρεται να έχει πάρει την πλειοψηφία των μετόχων με το μέρος της, έτοιμη να οδηγήσει τις εξελίξεις και να ξεδιπλώσει το επιχειρησιακό της σχέδιο για την εξυγίανση της Ελλάκτωρ στον τομέα των κατασκευών αλλά το στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη της εταιρείας.

Σήμερα θα φανεί ποιος θα είναι ο ρόλος και των δύο εφοπλιστών Γιάννη Μπάκου και Δημήτρη Καϋμενάκη που ελέγχουν μέχρι στιγμής  το 5%. Η  πρώτη προθεσμία για να εξασκήσουν το δικαίωμα για την αγορά επιπλέον 12% από το συνολικά 20,5% που έχουν συμφωνήσει να εξαγοράσουν μέσω της Pemanoaro, από την οικογένεια Καλλιτσάντση, μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, εκπνέει σήμερα. Με την αγορά του επίμαχου ποσοστού και έχοντας ήδη αποκτήσει τα δικαιώματα ψήφων, στόχος είναι να ανεβάσουν την συμμετοχή τους στο 17%. Η προηγούμενη δεσμευτική συμφωνία που ήταν στις 12 Ιανουαρίου δεν τηρήθηκε και τροποποιήθηκε, προβλέποντας νέο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με αυτό 25,6 εκ. μετοχές  θα αποκτηθούν σήμερα 26 Ιανουαρίου στην τιμή του 1,3 ευρώ. Ακολούθως από 3,3 εκ. μετοχές στις 26 Φεβρουαρίου, 31 Μαρτίου, 30 Απριλίου, 31 Μαίου, 30 Ιουνίου με τελευταία συναλλαγή 1,8 εκ. μετοχές στις 30 Ιουλίου του 2021.

Αν και δεν είναι σαφής η στάση που τελικά θα τηρήσουν, πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι κατά πάσα πιθανότητα το δικαίωμα αυτό θα εξασκηθεί.

Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, οι δύο επενδυτές θα έχουν διαθέσει για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 42 εκ. ευρώ χωρίς όμως να έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους για τους λόγους που επενδύουν στην εταιρεία αλλά και για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Εφόσον η συναλλαγή υλοποιηθεί τότε η μετοχική σύνθεση της εταιρείας αποκτά ένα δεύτερο ισχυρό μέτοχο στον οποίο θα πρέπει να προστεθεί και η συμμετοχή του κ. Λεωνίδα Μπόμπολα με 12,5%.

Δεν είναι λίγοι όσοι αναρωτιούνται με ποιο τρόπο αυτά τα τρία ισχυρά μετοχικά μερίδια θα μπορέσουν να «κουμπώσουν» στο μέλλον και να μην αποτελέσουν νέες εστίες έριδας και συγκρούσεων καθώς η πολυμετοχική βάση της Ελλάκτωρ αποδείχτηκε μέχρι σήμερα, η Αχίλλειος πτέρνα της.

Για παράδειγμα, ένα από τα θέματα που συζητιούνται είναι τι θα συμβεί με το call option που έχουν οι Ολλανδοί για το ποσοστό του κ. Μπόμπολα. Τα σενάρια στην αγορά έχουν φουντώσει και δεν αποκλείουν ως πιθανή εξέλιξη τη μη εξάσκηση του δικαιώματος και την ανταλλαγή του ποσοστού με κάποιο άλλο ρόλο ή δραστηριότητα του ομίλου.

Το σίγουρο είναι ότι  ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ έχει συμφωνήσει με τον μεγαλομέτοχο των Ολλανδών, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τον ίδιο αλλά αυτό είναι κάτι που θα το μάθουμε, μετά την αλλαγή της διοίκησης.

Πιο ξεκάθαρο είναι το μέλλον των αδερφών Καλλιτσάντση. Χθες με την ανακοίνωση του μέχρι πρότινος εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ελλάκτωρ,  κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση επιβεβαιώνονται όλα όσα συζητούνταν τους τελευταίους μήνες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο για τις σχέσεις μεταξύ των δύο αδερφών. Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν μιλούν για ένα σφοδρό κύμα σύγκρουσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει συνέχεια στις δικαστικές αίθουσες.

Στην χθεσινή επιστολή του, ο κ Δημήτρης Καλλιτσάντσης υπαινίχθηκε στρατηγικές άμυνας και μεθοδεύσεις ενόψει της ΓΣ, καταγγέλλοντας τον αδερφό του για εξαναγκασμό σε παραίτηση και από το ΔΣ της Ακτωρ Παραχωρήσεις.

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν υποψίες ότι στην συνέλευση δεν αποκλείεται να υπάρξουν αιφνιδιασμοί και εκπλήξεις από την πλευρά της διοίκησης. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν  ακόμη και πρόταση για νέο, ανεξάρτητο ΔΣ από την πλευρά Καλλιτσάντση, εξέλιξη που όμως δεν φαίνεται να προκαλεί ανησυχίες στο αντίπαλο στρατόπεδο που μπορεί να ανατρέψουν τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Reggeborgh Invest έχει εισηγηθεί την αντικατάσταση του παρόντος ΔΣ με νέο, προτείνοντας για τη θέση του προέδρου τον κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη, του διευθύνοντος συμβούλου τον Άρη Ξενόφο και για μη εκτελεστικά μέλη τους κυρίου Δημήτρη Κονδύλη, Κωνσταντίνο Τούμπουρο και την κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου.

Η  γενική συνέλευση συνεδριάζει αύριο με κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη, την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ κατά 50,4 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και  δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων και την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου που έχει ζητήσει η πλευρά της Reggeborgh Invest και οι μέτοχοι μειοψηφίας (Χρ. Παναγιωτόπουλος, Άγγ. Γιόκαρης). Επιπλέον, την μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά 212 εκ. ευρώ με συμψηφισμό ζημιών και την ανάκληση του συνόλου των μελών της επιτροπής ελέγχου και την εκλογή νέων.

Διαβάστε ακόμη

Πώς ο Άδωνις τρελαίνει τον Πιερρακάκη, ο Άραβας της Forthnet και το νέο επεισόδιο στην Creta Farm 

Profile Software: Το «ράλι» της μετοχής και τα νέα σχέδια

Το «σχέδιo – ανάσα» για την οικονομία που θα παρουσιαστεί στους θεσμούς