Περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ συγκέντρωσαν οι δώδεκα ελληνικές startups που είχαν τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση μέσα στο 2019.

Τα χρήματα αυτά προήλθαν τόσο από τις ελληνικές εταιρείες παροχής επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital) οι οποίες αντλούν κεφάλαια από το πρόγραμμα Equifund που χρηματοδοτείται με κρατικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια, όσο και από αντίστοιχες εταιρείες του εξωτερικού οι οποίες «είδαν» στις συγκεκριμένες startups προοπτικές για διεθνή επέκταση.

Η δυνατότητα διεθνούς επέκτασης, άλλωστε, είναι και το απαραίτητο κριτήριο για να επενδύσει ένα venture capital σε μια startup και αυτός είναι και ο στόχος του προγράμματος Equifund, το οποίο ξεκίνησε το 2017 και έχει ως αποστολή να συμβάλει στη δημιουργία ενός «οικοσυστήματος» καινοτομίας, στα πρότυπα της Silicon Valley, και άλλων χωρών που εφαρμόζουν με επιτυχία το μοντέλο, όπως το Ισραήλ, η Σουηδία, αλλά και η Γαλλία τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την τρίτη έκθεση προόδου που δόθηκε στη δημοσιότητα, η οποία έχει συνταχθεί με συνεργασία του ευρωπαϊκού οργανισμού εκπαίδευσης στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα EIT Digital, η εταιρεία venture capital Velocity Partners και o επιχειρηματικός «επιταχυντής» Found.ation, στα πρώτα δύο χρόνια λειτουργίας του συστήματος, τα έξι venture capital που ειδικεύονται στις startups συγκέντρωσαν συνολικά (από τα κονδύλια του Equifund συν εκείνα των ιδιωτών επενδυτών) περί τα 200 εκατ. ευρώ, από τα οποία έχουν ήδη επενδύσει περί τα 60 εκατ. ευρώ σε 74 εταιρείες οι οποίες απασχολούν περί τους 700 εργαζόμενους, κατά κανόνα υψηλής εξειδίκευσης.

Το 2019, οι δώδεκα πρώτες ελληνικές startup με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση συγκέντρωσαν συνολικά 124,8 εκατ. ευρώ (από venture capital της Ελλάδας και του εξωτερικού), από τα οποία το 60% επενδύθηκε στις τρεις πρώτες εταιρείες.

Οi εταιρείες αυτές είναι: 

Blueground: Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες μίσθωσης ακινήτων πλήρως επιπλωμένων και εξοπλισμένων σε στελέχη επιχειρήσεων. Χρηματοδοτήθηκε με 70,4 εκατ. ευρώ το 2019. Ιδρυτές: Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου, Ανδρέας Νεζερίτης, Πένυ Παπακωνσταντίνου, Αλέξης Μαραγκός.

Netdata: Aναπτύσσει λογισμικό παρακολούθησης των πληροφορικών υποδομών που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη. Συγκέντρωσε 17,3 εκατ. ευρώ το 2019. Ιδρυτής Κώστας Τσαούσης.

Balena: Παρέχει υλικό και υποδομές για την παρακολούθηση δομών του Ίντερνετ των Πραγμάτων. Συγκέντρωσε 13 εκατ. ευρώ το 2019. Ιδρυτές: Αλέξανδρος Μαρίνος, Πέτρος Αγγελάτος.

Weengs: Πλατφόρμα υπηρεσιών logistics και διαχείρισης στόλου οχημάτων. Χρηματοδοτήθηκε με 7 εκατ. ευρώ το 2019.  Ιδρυτές:Γρηγόρης Ζωντανός, Αλέξης Χριστοδούλου.

Spotawheel: Πλατφόρμα συναλλαγών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Συγκέντρωσε 7 εκατ. ευρώ το 2019. Ιδρυτες: Χρήστος Αρβανίτης, Χρήστος Ζης, Κυριάκος Αγαδάκος.

Plum: Προσωπικός αποταμιευτικός και επενδυτικός βοηθός. Συγκέντρωσε 6,84 εκατ. ευρώ. Συνιδρυτής Βίκτωρ Τροκούδης.

Sentio Solutions (Feel): Συσκευές που φοριούνται και λογισμικό για την αναγνώριση συναισθημάτων για ψυχικές παθήσεις. Συγκέντρωσε 4,1 εκατ. ευρώ. Ιδρυτές: Γιώργος Ελευθερίου, Χάρης Τσίρμπας.

Welcome Pickups: Προσωπικός ταξιδιωτικός βοηθός . Συγκέντρωσε 3,3 εκατ. ευρώ. Ιδρυτές: Αλέξανδρος Τρίμης, Σάββας Γεωργίο.

Accusonus: Υψηλη τεχνολογία ψηφιακών ηχητικών εφαρμογών. Συγέντρωσε 3 εκατ. ευρώ το 2019. Ιδρυτές: Συιδρυτής: Ηλίας Κοκκίνης.

Augmenta: Υλικό (hardware) και λογισμικό που συνθέτουν πλατφόρμα αποτελεσματικής διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων οπουδήποτε στον κόσμο.Συγκέντρωσε 2,75 εκατ. ευρώ. Ιδρυτής: Γιώργος Βαρβαρέλλης.

Toorbee: Πλατφόρμα διασύνδεσης της κινεζικής αγοράς με επιχειρήσεις που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες. Συγκέντρωσε 1,5 εκατ. ευρώ. Ιδρυτές: Γιώργος και Νίκος Παπαχρήστος.

Flexcar: Ευέλικτο λήζινγκ ελαφρά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων πολυτελείας με μηνιαία συνδρομή. Συγκέντρωσε 1,5 εκατ. ευρώ. Ιδρυτής: Κωνσταντίνος Δάβαρης.