Του Στέλιου Μορφίδη

«To όραμά μας είναι να γίνουμε η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο και την Βόρεια Αφρική». Μιλώντας κανείς με τους ανθρώπους της Energean Oil & Gas καταλαβαίνει ότι όλα κινούνται βάσει σχεδίου και μίας συνολικής στόχευσης που ανταποκρίνεται στην προηγούμενη πρόταση. Μια πρόταση που την επαναλαμβάνουν πάντα στην ερώτηση «τι θέλετε να πετύχετε;» και με την οποία φροντίζουν να …καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην ιστοσελίδα τους.

Κάπως έτσι λοιπόν η πρώτη ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη χώρα, που τυγχάνει να έχει σήμερα το σύνολο της εθνικής παραγωγής πετρελαίου στα χέρια της μέσω των κοιτασμάτων του Πρίνου ανοικτά του κόλπου της Καβάλας, κάνει σοβαρά βήματα στο εξωτερικό με στόχευση κυρίως στη ΝΑ Μεσόγειο και την ευρύτερη ζώνη της Αδριατικής.

Την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε τη συμφωνία με το Μαυροβούνιο για δύο θαλάσσια οικόπεδα στην Αδριατική. Μία περιοχή αρκετά ελπιδοφόρα αφού η Αδριατική Ζώνη είναι γνωστή για τα συστήματα υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιταλία, την Αλβανία και την Κροατία και τα οποία δίνουν σημαντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου για πάνω από 50 χρόνια. Η συνολική επένδυση για την επταετή ερευνητική περίοδο είναι της τάξης των 19 εκατ. δολαρίων.

Και εάν στο Μαυροβούνιο θα ξεκινήσει έρευνα, στο Ισραήλ βρίσκεται στη φάση της ανάπτυξης των δύο κοιτασμάτων Karish και Tanin που εξαγόρασε από την Delek Drilling και Avner έπειτα από διεθνή διαγωνισμό πέρυσι. Η συμφωνία ύψους 148 εκατ. δολ. Η συμφωνία για την αγορά του 100% των δυναμικότητας 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου κοιτασμάτων προβλέπει τίμημα 148 εκατ. δολαρίων καθώς και δικαιώματα επί των εσόδων από την εκμετάλλευση. Τα κοιτάσματα Karish και Tanin, στα οποία έχει εντοπιστεί και ελαφρύ πετρέλαιο της τάξης των 25 εκατ. βαρελιών, βρίσκονται σε βάθος περίπου 1.600 μέτρων στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

energean oil

Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική η συνεργασία με την Kerogen Capital, έναν όμιλο διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων, που δραστηριοποιείται στη διεθνή βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου και ο οποίος συμφώνησε να επενδύσει στην Energean Israel, στην οποία ανήκουν κατά 100% οι άδειες εκμετάλλευσης των Karish και Tanin. Με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα λάβει την έγκριση από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές η Kerogen Capital, που σήμερα διαχειρίζεται 2 δισ δολ, πρόκειται να επενδύσει ένα αρχικό ποσό ύψους 50 εκατ. δολαρίων, ενόψει της επένδυσης ύψους περίπου 1,3 δισεκ. δολαρίων για την ανάπτυξη των δύο κοιτασμάτων. Παράλληλα η εταιρεία επιχειρεί να βρει αγοραστές του αερίου προκειμένου να κλείσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια που θα επιτρέψουν και την χρηματοδότηση του project από τις τράπεζες. Η στόχευση είναι να κλειστούν συμβόλαια για την πώληση 3 δισ κυβικών μέτρων αερίου το χρόνο ώστε να ανάψει και το πράσινο φως για την επενδυτική κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξόρυξη φυσικού αερίου το 2020. Κάτι που θα έδινε στην εταιρεία και μία ακόμα πηγή εσόδων πέραν της παραγωγής του Πρίνου αλλά θα της προσέδιδε μεγαλύτερο κύρος και βαρύτητα στην διεθνή αγορά βοηθώντας την παράλληλα να γυρίσει σε κερδοφόρα τροχιά.

Το στοίχημα στο Ισραήλ μάλιστα είναι τέτοιο που πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν πως η Energean εξετάζει πολύ σοβαρά να κάνει και δεύτερο βήμα συμμετέχοντας στο νέο διαγωνισμό για την έρευνα και εκμετάλλευση 24 θαλάσσιων οικοπέδων που προγραμματίζει η κυβέρνηση του Ισραήλ μέχρι το καλοκαίρι. Το άμεσο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα οικόπεδα που γειτνιάζουν με τα κοιτάσματα Karish και Tanin ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Energean, όπως και άλλοι ενδιαφερόμενοι για το διαγωνισμό, έχει λάβει ήδη τα σχετικά δεδομένα.

rigas stein

 Ο διευθύνων σύμβουλος της Energean κ. Μαθιός Ρήγας (αριστ.) και ο υπ. Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τα κοιτάσματα Karish και Tanin

Εν τω μεταξύ όμως τρέχει ένα ακόμα ερευνητικό πρόγραμμα στην Αίγυπτο, στο δυτικό Κόμομπο, στη χερσαία περιοχή της Άνω Αιγύπτου, όπου η εταιρεία ετοιμάζεται για ερευνητική γεώτρηση. Το οικόπεδο που παραχωρήθηκε για έρευνα απ’ την κυβέρνηση της Αιγύπτου καλύπτει συνολικά 20.948 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έχει γεωλογική δομή παρόμοια με το γειτονικό πετρελαϊκό πεδίο Αλ Μπαράκα, όπου υπάρχει παραγωγή πετρελαίου εδώ και αρκετά χρόνια.

energean epixeirisiako sxedio

Την ώρα όμως που κάνει σημαντικά βήματα επέκτασης στο εξωτερικό, η Energean συνεχίζει τα σχέδια ανάπτυξης και στην Ελλάδα. Το επενδυτικό σχέδιο ύψους 200 εκατ. ευρώ που ξεκίνησε απ’ το 2014 για την επέκταση της παραγωγής στον Πρίνο προχωρά ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Κατάκολο, το πρώτο στη Δυτ. Ελλάδα, με τα γεωτρύπανα να προβλέπεται να ξεκινήσουν το 2019 με 2020 με βάση το σχέδιο ανάπτυξης που έχει καταθέσει η Energean στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η εκτίμηση είναι για 10 εκατ. βαρέλια απολήψιμα.

Επιπρόσθετα στα Ιωάννινα αναμένεται μετά το Πάσχα να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες, εφόσον επιλυθούν γραφειοκρατικά ζητήματα, με απώτερο στόχο ως το 2020 να γίνει και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση. Ως προέκταση του project στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρνανία αναμένεται να διεξαχθεί του χρόνου, με βάση το πλάνο της Energean, η σεισμική έρευνα ώστε το 2022 να καταστεί εφικτή μία ερευνητική γεώτρηση.

Σε κάθε περίπτωση ο Πρίνος παραμένει η σταθερή αξία για την Energean Oil & Gas με δεδομένο ότι προς το παρόν είναι και η μόνη περιοχή στην οποία η Energean Oil & Gas έχει παραγωγή. Η εταιρεία εκτιμά ότι με τις επενδύσεις που κάνει μπορεί να αντλήσει από τον Πρίνο ακόμη 40 εκατ. βαρέλια, κάτι που θα διασφαλίσει τη συνέχιση της δραστηριότητας για δύο ακόμη δεκαετίες. Μόλις το 2008 η εκτίμηση ήταν ότι στο Κοίτασμα είχαν απομείνει 2 εκατ. βαρέλια! Στόχος μέχρι το τέλος του 2018 είναι να φθάσει η ημερήσια παραγωγή τα 10.000 βαρέλια ημερησίως. 

Στην εταιρεία σήμερα απασχολούνται 460 εργαζόμενοι. Οι 400 περίπου είναι στην Καβάλα με την Energean να εκτιμά ότι συμβάλει στην τοπική οικονομία της πόλης περί τα 14 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα πληροφορίες του newmoney.gr αναφέρουν ότι την περασμένη Πέμπτη υπεγράφη νέα διετούς διάρκειας επιχειρησιακή σύμβαση με το σωματείο των εργαζομένων σύμφωνα με την οποία αναπροσαρμόζονται προς τα πάνω κατά 6% οι μισθοί. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εταιρεία προσπαθεί να περάσει δια πυρός και σιδήρου από την κρίση που διέρχεται τα τελευταία τρία χρόνια ο πετρελαϊκός κλάδος παγκοσμίως απ’ την κατάρρευση των τιμών του «μαύρου χρυσού». Κάτι εξάλλου που αποτυπώνεται στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας. Το 2015, που θεωρείται «μαύρη χρονιά» για τον κλάδο παγκοσμίως, η Energean είχε ζημιές μετά από φόρους 27,38 εκατ. ευρώ.  

Σε κάθε περίπτωση το αμερικανικό fund Third Point του γνωστού επενδυτή Ντάνιελ Λεμπ παραμένει ισχυρός υποστηρικτής της Energean στο μετοχολόγιο της οποίας εισήλθε το 2013 με μία επένδυση 60 εκατ. δολ., ελέγχοντας πλέον το 40%. Οι συνιδρυτές Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος, και το μέλος του ΔΣ Στάθης Τοπούζογλου ελέγχουν περίπου το 55%.