Μια υπόθεση με «βάθος» 16 περίπου μηνών οδηγείται σε αίσιο τέλος. Το αρμόδιο δικαστήριο άναψε το «πράσινο φως» για την είσοδο της Quest Holdings στην μετοχική σύνθεση της ΓΕ Δημητρίου με τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή και ελάχιστο ποσοστό 95,03% ουσιαστικά από την περασμένη Άνοιξη, μετά από την τότε ανακοίνωση (11/4) της απόφασης του για την επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης της με τους πιστωτές της, η οποία είχε υπογραφεί στις 30 Μαρτίου 2021 και ενώ η σχετική αίτηση συζητήθηκε πέρσι στα τέλη Μαΐου.

Όπως αναμενόταν, σε μια από τις τελευταίες πράξεις της όλης διαδικασίας, οι μέτοχοι της ιστορικής εταιρείας εμπορίας λευκών συσκευών, με ισχυρότερο «όπλο» της τα δημοφιλή κλιματιστικά Toyotomi, αλλά και τα brands Izola, Kerosun, Singer στο χαρτοφυλάκιο της, ενέκριναν την εξωχρηματιστηριακή ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ (σ.σ. οι μετοχές της τελούν σε αναστολή), που αποτελεί και το «κλειδί» για την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του ομίλου Quest, με επικεφαλής του τον πρώην πρόεδρο του ΣΕΒ επί μια 6ετία, Θεόδωρο Φέσσα.

Θεόδωρος Φέσσας

Το συνολικό ύψος της αναμένεται φθάσει στα 30 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθεί η κάλυψη της ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ και αυτή των «κουρεμένων» χρεών της ΓΕΔ σταδιακά, συν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης και στον αντίποδα, όπως ανέφερε χθες το newmoney, ο όμιλος Quest θα «κερδίσει» έναν ετήσιο τζίρο ο οποίος εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 30-32 εκατ. ευρώ με βάση τα φετινά νούμερα.

Συγκινημένος ο μέχρι σήμερα επικεφαλής και ιδρυτής της ΓΕΔ, Γιώργος Δημητρίου, έκανε μια σύντομη αναδρομή στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης Γ.Σ. των μετόχων της εισηγμένης (που θα διαγραφεί από το ΧΑ με σχετικό αίτημα προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα λειτουργεί ως θυγατρική του ομίλου Quest) και ανέδειξε τις προοπτικές της εταιρείας, που δοκιμάσθηκε σκληρά κατά την διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης στην χώρα, αλλά με έναν ισχυρό μέτοχο πλειοψηφίας και την ενίσχυση την οποία θα λάβει από αυτόν, θα περιμένει καλύτερες μέρες…

Γιώργος Δημητρίου

«Ο όμιλος Quest θα καταβάλει 5 εκατ. ευρώ για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την επόμενη μέρα το πρωί θα πρέπει να προϋπολογίσει περίπου άλλα 25 εκατ. για να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις και να παρέχει κεφάλαια κίνησης. Στην εταιρεία δεν υπάρχουν κεφάλαια αυτή την στιγμή…», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι οι συσσωρευμένες ζημιές ετών δεν ισοσκελίζονται με καλή πορεία εμπορικά.

Πρόσθεσε ότι θεωρεί εξασφαλισμένες όλες τις θέσεις ανεξαιρέτως για τους εργαζομένους της ΓΕ Δημητρίου λόγω και της φιλοσοφίας που διέπει την Quest «…που θα είναι ο νέος μας μέτοχος».

«Σε προσωπικό επίπεδο μην με ρωτάτε αν είμαι ευχαριστημένος … Ως μέτοχος και ως επικεφαλής της επιχείρησης στην προσπάθεια των τελευταίων 10-12 δύσκολων χρόνων δεν νιώθω καθόλου ευχαριστημένος, ούτε απέναντι στους μετόχους. Με παρηγορούν λέγοντας μου ότι έχουν συμβεί πολύ χειρότερα. Εδώ οι τράπεζες έπεσαν δυο φορές έξω.

Όμως, μια εταιρεία 35 χρόνων (σ.σ. 1987-2022) στάθηκε όρθια, γονάτισε, αλλά δεν έπεσε. Οι εργαζόμενοι παρέμειναν όλοι στην θέση τους και πληρωμένοι, οι πελάτες και οι προμηθευτές μας το ίδιο…», τόνισε ο κ.Δημητρίου δεχόμενος διάφορες ερωτήσεις και συμπλήρωσε:

«Υπό την έννοια ότι μετά από 35 χρόνια παραδίδω τη σκυτάλη με την ευχή προς τον επόμενο δρομέα να τρέξει άλλα 35 χρόνια, ασφαλώς νιώθω πολύ ικανοποιημένος Πολύ θα ήθελα ένα άλλο αποτέλεσμα και για τους μετόχους και για τον εαυτό μου τον ίδιο. Αλλά, μετά από τις απανωτές δυσκολίες 12 ετών, ηθικά ναι αισθάνομαι ικανοποιημένος…»

Καλύτερες οι πωλήσεις από πέρσι

Οι φετινές πωλήσεις της ΓΕ Δημητρίου είναι καλύτερες από πέρσι όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης με τα κλιματιστικά να αποφέρουν μεγάλη αύξηση και τις υπόλοιπες κατηγορίες συσκευών να έχουν σημαντικές απώλειες κατά το πρώτο 6μηνο.

Με εξαίρεση τον Ιούλιο τα κλιματιστικά παρουσιάζουν ζήτηση και η ΓΕ Δημητρίου ποντάρει τώρα όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου της στο πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάσταση ενεργοβόρων ψυγείων και κλιματιστικών για να πάρουν «ώθηση».

Κατά τον κ. Δημητρίου η ΑΜΚ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να είναι σύννομες οι δυο πλευρές με την απόφαση του δικαστηρίου και αμέσως η νυν διοίκηση θα θέσει τις παρατήσεις της στην διάθεση του νέου βασικού μετόχου. Από τον ίδιο, έχει ζητηθεί να μείνει στο Δ.Σ. για ένα ή δυο χρόνια προκειμένου να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το ένα διοικητικό καθεστώς στο άλλο, με καθήκοντα μη εκτελεστικού μέλους.

Μέσα στο καλοκαίρι η ΓΕ Δημητρίου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2021 και όπως επισημάνθηκε σκοπό της όλης διαδικασίας αποτελεί η εξυγίανση της εταιρείας λόγω της συσσώρευσης μεγάλων ζημιών.

Ο ιδρυτής της ΓΕΔ δήλωσε ενώπιον των μετόχων ότι ήταν το πιο εντιμότερο και το πιο ξεκάθαρο να αποσαφηνίσει ο όμιλος Quest την πρόθεση του να ζητήσει την διαγραφή των μετοχών της πρώτης από το ΧΑ και να τους ενημερώσει με την επιστολή η οποία αναγνώσθηκε χθες προ των θεμάτων της ημερησίας διάταξης. «Μια κίνηση θεσμικά και ηθικά ορθή», συμφώνησαν στελέχη και μέτοχοι.

Αναλύοντας την διαδικασία, η διοίκηση της ΓΕ Δημητρίου προσδιόρισε τα αρνητικά κεφάλαια της εταιρείας στα 39,4 εκατ. ευρώ και ο κ.Δημητρίου είπε ότι είναι κάτι υποθετικό ότι οι μελλοντικοί μέτοχοι θα επιδιώξουν να εξαγοράσουν τις μετοχές των μικρομετόχων.

Οι ξενοδοχειακές δραστηριότητες

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας επηρέασε πολύ. Στην πράξη όλα έχουν αυξηθεί κατά μ.ο. 20%-25% Ο πληθωρισμός ίσως είναι μεγαλύτερος και όλοι γίναμε …γύρω στο 25% φτωχότεροι, σε σχέση και με την συρρίκνωση της αγοράς. Ο καταναλωτής δεν διαθέτει την ίδια αγοραστική δύναμη. Θα μεσολαβήσει, βέβαια, η δράση που θα δώσει δυνατότητα σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές να αγοράσουν νέες συσκευές», ήταν μια άλλη αποστροφή των λόγων του Γιώργου Δημητρίου.

Μίλησε για το δεύτερο πλήγμα που δέχθηκε ως προς τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του, εκ παραλλήλου, στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο όμιλος του στην Κέρκυρα αν και πάει καλά αυτή την εποχή, αναγκάσθηκε να διαγράψει ποσό 6,2 εκατ. ευρώ, έχοντας προηγουμένως δώσει αντίστοιχο δάνειο προς την ΓΕ Δημητρίου και θέλει να ρίξει βάρος στην συγκεκριμένη επιχείρηση.

Πτώση από 75 εκατ., σε 23 εκατ.

Κάνοντας την αυτοκριτική του, παραδέχθηκε τα λάθη που έγιναν, ωστόσο υπέδειξε ως κυριότερη αιτία της κατάρρευσης την πολυετή ύφεση. Η ΓΕ Δημητρίου, σχολίασε, έγραφε τζίρους 75 εκατ. ευρώ μέχρι το 2009 με κερδοφορίες από3 ως 5 εκατ. ευρώ ανά χρήση και κατέληξε στα …23 εκατ. ευρώ.

Στον επίλογο του ο κ. Δημητρίου έκανε νύξη στην διακυβέρνηση της εποχής και κατέληξε:

«Βιώσαμε μια κάθετη πτώση. Ευθύνη μας που δεν συρρικνώσαμε την εταιρεία, με την ίδια ταχύτητα που έπεφταν οι πωλήσεις. Από το 2010 ως το 2014 η μείωση στην αγορά του κλιματισμού, στις core business μας, τον κλιματισμό, έφθασε το 70%. Λογικό να επηρεασθεί και η δική μας εταιρεία. Το 2010 θεωρούσα ότι στο δεύτερο εξάμηνο του 2012 η αγορά θα ισορροπούσε και βούλιαξε! Δεν ήταν εύκολο να βρεις σωσίβια. Το 2015 ζήσαμε μια καυτή χρονιά. Αλλού πατούσαμε και αλλού βρισκόμασταν. Όποιον έβγαζες στον δρόμο, έμενε 2-3 χρόνια εκεί.

Το 2009 ολοκληρώσαμε μια επένδυση 17 εκατ. –τα 12 εκατ. με δανεισμό- σε μια εξαιρετική αποθήκη logistics στον Ασπρόπυργο και την άλλη χρονιά η χώρα μπήκε στο ΔΝΤ. Αποδείχθηκε λάθος η κίνηση. Πήραμε ένα μάθημα, γιατί είμαστε εμπορική εταιρεία. Εκ των υστέρων, φυσικά, μπορούμε να λέμε πολλά…»

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία «βάζει στον πάγο» την Ευρώπη – Έρχεται χειμώνας με δελτίο στα καύσιμα

Ο Έλον Μασκ στη Μύκονο και ο… Lord Kabour στον Σκάι, οι Μπάκοι, ο Ρέμος και η Τήνος, ο τυχερός κ. Μάνεσης και το ελληνικό καμπανάκι της Wall Street 

Βίλα Μεταξά: Το αμφισβητούμενο «φιλέτο» ξανά σε πλειστηριασμό, με τιμή «έκπληξη» (pics)