Απομονωμένοι σε μία εξοχική κατοικία με ελάχιστες ανέσεις, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία του ορεινού όγκου της Ελβετίας, οι Γκαμπριέλε Ντονάτι και Καρίμ Βαρίνι σκέφτηκαν για πρώτη φορά την ιδέα της TimeRepublik.

Πρόκειται για τη διαδικτυακή κοινότητα που φέρνει κοντά πολίτες από όλο τον κόσμο, πολίτες που είναι διατεθειμένοι να ανταλλάξουν μεταξύ τους υπηρεσίες, ανάλογα με την επαγγελματική εξειδίκευση του καθενός. Το μέσο για την ανταλλαγή δεν είναι τα χρήματα, αλλά ο χρόνος. Ο καθένας όταν προσφέρει μία υπηρεσία σε άλλο μέλος της κοινότητας (για παράδειγμα συμβουλές οικονομικής διαχείρισης, διαδικτυακά μαθήματα, συνεδρίες ψυχολογίας) «κερδίζει» μονάδες χρόνου “timecoin”, τις οποίες στη συνέχεια μπορεί να εξαργυρώσει απολαμβάνοντας υπηρεσίες από τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.

Η ιδέα ανταλλαγής χρόνου αντί χρημάτων δεν είναι καινούρια και έχει εφαρμοστεί με διαφορετικούς τρόπους στο παρελθόν.
Αφορμή για τη δημιουργία της TimeRepublik υπήρξε ένα ρεπορτάζ ειδήσεων σε τοπικό ελβετικό κανάλι πριν από 20 χρόνια. Αφορούσε στην πρακτική των ενοίκων μίας πολυκατοικίας να ανταλλάσουν εξυπηρετήσεις μεταξύ τους και να καταγράφουν τον χρόνο που αφιέρωναν σε αυτές σε ένα βιβλίο.

«Σήμερα, η αποστολή και το όραμα της TimeRepublik είναι πιο ξεκάθαρα: να επεκτείνει την ενσυναίσθηση, την αξιοπρέπεια και την εμπιστοσύνη σε όλο τον κόσμο» εξηγεί στο newmoney ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της TimeRepublik, Γκαμπριέλε Ντονάτι. «Στόχος μας δεν είναι να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα ανταλλαγής υπηρεσιών που δανείζεται την ίδια δυναμική από την οικονομία της αγοράς. Αντίθετα, θέλουμε να κάνουμε χρήση της ανταλλαγής υπηρεσιών ως “δικαιολογία” για τη δημιουργία σχέσεων που δυνητικά δημιουργούν εμπιστοσύνη -το μόνο πράγμα που έχει σημασία- μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό είναι το κλειδί, αλλά για κάποιο περίεργο λόγο δεν φαίνεται να το καταλαβαίνουν όλοι αυτό. Δεν καταλαβαίνουν όλοι ότι η εμπιστοσύνη ανοίγει πολλές περισσότερες πόρτες από ό,τι τα χρήματα από μόνα τους.

Διαπιστώνουμε ότι η αλλαγή της τρέχουσας νοοτροπίας των ανθρώπων και η υιοθέτηση αυτής της προσέγγισης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σίγουρα η TimeRepublik δεν έχει κλιμακωθεί τόσο γρήγορα όσο το Instagram ή το Facebook, και ίσως δεν θα μεγαλώσει ποτέ τόσο πολύ, αλλά δεν ανησυχώ τόσο πολύ γι’ αυτό, επειδή, ακόμη και σε πολύ μικρότερη κλίμακα, θα έχει πολύ ισχυρότερο αντίκτυπο και πολύ περισσότερες δυνατότητες από ένα ακόμη κοινωνικό δίκτυο. Ειλικρινά, βλέπουμε καθημερινά παραδείγματα αυτού του γεγονότος!»

Ουσιαστική κοινωνική δικτύωση

Παρότι δεν μεγαλώνει με τους γρήγορους ρυθμούς του Facebook, Instagram ή του TikTok, η TimeRepublik μετρά ήδη 100.000 χρήστες σε πάνω από 100 χώρες.

«Σίγουρα, υπάρχουν εμπόδια στην κλιμάκωσή μας. Δεν επενδύουμε στην ηδονοβλεψία ή στο ναρκισσισμό (όπως άλλες πλατφόρμες), δεν έχουμε αυτές τις ιδιότητες που προσελκύουν τόσα πολλά μέλη του ευρύτερου κοινού» σημειώνει ο Γκαμπριέλε Ντονάτι. «Αλλά κατά κάποιον τρόπο, το θεωρώ αυτό ως ένα “καλό” φίλτρο της βάσης χρηστών. Μην με παρεξηγήσετε, δεν προσπαθώ να υποτιμήσω τον ανταγωνισμό, ούτε συγκρίνω την TimeRepublik με γίγαντες που έχουν φέρει επανάσταση στον κόσμο μας. Το μόνο που λέω είναι το εξής: ότι οι υποσχέσεις τους δεν έχουν εκπληρωθεί. Οι υποσχέσεις τους στηρίζονταν στην ευτυχία, στην κοινωνική σύνδεση. Μας υποσχέθηκαν ότι μέσω της σύνδεσης μεταξύ μας θα γινόμασταν πιο ευτυχισμένοι, αλλά όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο: όσο περισσότερο χρόνο περνάμε σε αυτές τις πλατφόρμες, τόσο πιο απομονωμένοι και αποξενωμένοι νιώθουμε. Επομένως, το να μας συνδέουμε δεν είναι απλώς αρκετό, πρέπει να πάμε ένα βήμα παραπέρα

Συμπληρωματικό μέσο συναλλαγών

Στη συζήτηση μας, ο Γκαμπριέλε Ντονάτι ήθελε να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα: αφενός ότι η TimeRepublik δεν υποστηρίζει ελληνικά, κάτι για το οποίο μας διαβεβαίωσε ότι λυπάται και ότι θα προσπαθήσει σύντομα να διορθώσει.
Το δεύτερο είναι ότι η TimeRepublik δεν αποτελεί κάποιου τύπου «χίπικη» ουτοπική δράση, αλλά μία πρακτική λύση στήριξης των χρηστών.

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τα χρήματα με χρόνο» εξηγεί. «Η TimeRepublik θέλει να είναι ένα πολύτιμο συμπληρωματικό σύστημα. Όλοι συμφωνούμε ότι το χρήμα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη δημιουργία συναλλαγών, αλλά ακριβώς λόγω της αποτελεσματικότητάς του τείνει να “μολύνει” άλλους τομείς που δεν θα έπρεπε να έχουν καμία σχέση με το χρήμα ή τα εναλλακτικά νομίσματα. Αυτό που επιδιώκουμε να κάνουμε είναι να διαχωρίσουμε αυτούς τους τομείς. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε την ανταλλαγή κοινωνικού κεφαλαίου προκειμένου να καθιερώσουμε (ή μήπως να επαναφέρουμε;) τις βέλτιστες ανθρώπινες πρακτικές. Στο τέλος της ημέρας, πιστεύουμε ότι αυτό που μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένους είναι να δίνουμε και να μοιραζόμαστε κάτι με κάποιον άλλον.»

Το προφίλ των χρηστών που αξιοποιούν την TimeRepublik είναι σημαντικά διαφοροποιημένο: από απλούς πολίτες έως φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης ακόμα και κυβερνήσεις, όπως η κυβέρνηση της Κολομβίας.

«Κάποιοι θέλουν να μάθουν μια γλώσσα ή ένα μουσικό όργανο, και υπάρχουν και εκείνοι που χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια, όπως νομικές συμβουλές ή συμβουλές γραφιστικής» εξηγεί ο Γκαμπριέλε Ντονάτι. «Οι άνθρωποι χρειάζονται διάφορα πράγματα, από λογότυπα μέχρι ιστότοπους, καλλιτεχνικά πορτρέτα, ακόμη και γιόγκα. Έχουμε επίσης αρκετές Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις που χρησιμοποιούν την TimeRepublik για να οργανώσουν και να αυξήσουν τους εθελοντές τους, καθώς και δήμους που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να αυξήσουν την εμπλοκή των πολιτών.

Η συνεργασία με τους δήμους είναι απίστευτα πολύτιμη, επειδή τους παρέχουμε νέους υβριδικούς τρόπους πληρωμής: μέσω της αμοιβαίας παροχής υπηρεσιών ή επιτρέποντας στους πολίτες να πληρώνουν με το χρόνο (για κλήσεις στάθμευσης, ενοίκια κ.λπ.).
Επίσης, αυτή την περίοδο αναπτύσσουμε ένα έργο στην Κολομβία σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας, η οποία επιδιώκει να διευκολύνει την κοινωνική ενσωμάτωση σε ανθρώπους που ενεπλάκησαν ή έπεσαν θύματα ένοπλων συγκρούσεων. Το κλειδί είναι η εμπλοκή των κοινοτήτων – ο ρόλος μας είναι να παρέχουμε τα εργαλεία γι’ αυτό ακριβώς.

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: οι μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με μια μελέτη της TowersWatson, σχεδόν το 90% των εργαζομένων μεγάλων εταιρειών (1000 εργαζόμενοι και άνω) δεν είναι ενεργά δεσμευμένοι στις εταιρείες που εργάζονται. Η TimeRepublik βοηθά αυτές τις εταιρείες να δημιουργήσουν μεγαλύτερη δέσμευση στους υπαλλήλους τους. Συνολικά, όλα καταλήγουν στην εμπιστοσύνη – ή στην έλλειψή της.»

Διαβάστε ακόμη

Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% σε κάθε σπίτι που ασφαλίζεται, αύξηση 40% στο επίδομα παιδιού και «κάρτα 18άρη» 150 ευρώ

Πλειστηριασμοί: Ποια γνωστά ξενοδοχεία έχουν πάρει τον δρόμο για το σφυρί (pics)

Η ώρα των δεσμευτικών προσφορών για τη μεγάλη παραχώρηση του ΒΟΑΚ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ