Τα όσα συμβαίνουν εσχάτως στην παγκόσμια οικονομία, δεν φαίνονται να πτοούν τον Γουόρεν Μπάφετ ο οποίος συνεχίζει, ακάθεκτος, να αγοράζει μετοχές.

Σύμφωνα με το Business Insider, και όπως αποκαλύφθηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Berkshire Hathaway -η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο επενδυτή- επένδυσε, τις τελευταίες ημέρες, περίπου 467 εκατομμύρια δολάρια στην Occidental Petroleum. Συγκεκριμένα, ο όμιλος του Μπάφετ αγόρασε 7,9 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, αυξάνοντας το μερίδιό του σε 208 εκατομμύρια μετοχές ή ποσοστό 23,1%.

Έτσι, η Berkshire, πια, έχει επενδύσει σχεδόν 11 δισεκατομμύρια δολάρια στην Occidental, μέσα σε μόλις 12 μήνες, σύμφωνα με ανάλυση του Markets Insider. Το ενδιαφέρον του Μπάφετ οδήγησε σε εκτίναξη της μετοχής της Occidental κατά 120% το 2022, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση του S&P 500 για το περσινό έτος.

Τώρα, τον εμβληματικό επιχειρηματία φαίνεται πως ελκύει η υποχώρηση της μετοχής της πετρελαϊκής κατά 26% από το μέγιστο των 77 δολαρίων, που είχε σκαρφαλώσει τον Νοέμβριο. Η κατάρρευση των Silvergate, Silicon Valley Bank και Signature Bank, που πυροδότησε ανησυχίες ότι και άλλες τράπεζες θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, έσπρωξε προς τα κάτω τη μετοχή της Occidental.

Δεν χρήζει κάποιας ιδιαίτερης ανάλυσης το όλο γεγονός: η εταιρεία πετρελαίου αποπληρώνει τα χρέη της, διανέμει μερίσματα και επαναγοράζει μετοχές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε κέρδη στις ενεργειακές εταιρείες. Κάπως έτσι ο Μπάφετ επιθυμεί να επενδύει σταθερά στην Occidental, σε μια κίνηση που ενώ φαίνεται να είναι απλή, κρύβει πίσω της πολλή σκέψη.

Διαβάστε ακόμη

Το σχέδιο για νέες φορο-ελαφρύνσεις την ερχόμενη τετραετία

PIMCO: Τι σηματοδοτεί η απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση στα επιτόκια – Τα πρώτα σενάρια για τον Μάιο

Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη: Μια ιστορία 118 χρόνων κλείνει με πλειστηριασμούς (pics)