Επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλα τα μέτωπα της εγχώριας αγοράς ενέργειας και των ιδιωτικοποιήσεων επιβεβαιώνει η χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά στη Ρώμη, καλλιεργώντας ένα «ζεστό» κλίμα μεταξύ των δύο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου για την επίτευξη ενός Green Deal στην ΕΕ.

Το ιταλικό ενδιαφέρον εξαπλώνεται από τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όπως ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ, σε πρότζεκτ για έξυπνα νησιά και ΑΠΕ, στην αναβάθμιση της υφιστάμενης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και σε υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου, σχέδιο που φωτογραφίζει ενδιαφέρον για την υπόγεια αποθήκη της Καβάλας. ένα διαγωνισμό που ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ από τη νέα χρονιά.

Η προώθηση του LNG στις θαλάσσιες μεταφορές, η παραγωγή βιοκαυσίμων από απόβλητα αλλά και από η κοινού συνεργασία στις πολιτικές για το κλίμα, περιλαμβάνονται επίσης στην συμφωνία (Memorandum of Understanding) που υπογράφτηκε χθες μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Ιταλικές επενδύσεις κατακτούν όλο και μεγαλύτερα κομμάτια του ενεργειακού μας συστήματος, αφού ήδη ελέγχουν σημαντικές υποδομές της χώρας. Πέρσι, ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ από την κοινοπραξία Senfluga, με επικεφαλής την Ιταλική Snam μέτοχο με 20% και στον Διαδριατικό αγωγό φυσικού αερίου TAP. Η επίσης Ιταλική Ιtalgas, από τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης προβάλλει ένας από τους σοβαρούς διεκδικητές της ΔΕΠΑ Υποδομών. Η εταιρεία φέρεται να έχει συμφωνήσει με την επίσης Ιταλική ΕΝΙ (ελέγχει την εταιρεία προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου Ζενίθ) για να αποκτήσει και την θυγατρική εταιρεία που αναπτύσσει το δίκτυο αερίου στην περιοχή της Θεσσαλονίκης -Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣ).

Σαφή και ξεκάθαρο είναι και το ενδιαφέρον της Τέρνα για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις (ΑΡΙΑΔΝΗ). Το ενδιαφέρον των Ιταλών είχε μεταφερθεί απευθείας από την διοίκηση της εταιρείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές του μήνα σε κατ΄ιδίαν συνάντηση στο Μαξίμου. Από το κάδρο των μεγάλων ενεργειακών παικτών της Ιταλίας δεν απουσιάζει ούτε η ENEL, η εταιρεία που έχει επενδύσει στην χώρα μας στις ΑΠΕ (π.χ αιολικό Καφηρέας) και εμφανίζει ενδιαφέρον για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά.

Η ENEL δραστηριοποιείται στα δίκτυα διανομής αλλά και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της συνολικά 50 έργα και  64 εκατ. πελάτες στην λιανική σε 30 χώρες. Στην Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία 10 χρόνια κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ, με έργα συνολικής ισχύος 460 μεγαβάτ και επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.