business stories

Gregory Abel: Αυτός θα είναι ο διάδοχος του Γουόρεν Μπάφετ στην Berkshire Hathaway

  • Μιχάλης Γιαννακίδης


Μετά από χρόνια εικασιών, ο 90χρονος θρυλικός επενδυτής διάλεξε τον διάδοχο του, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν και ποτέ σκοπεύει να αποσυρθεί

Ναι, είναι γεγονός. Πάνω από έξι δεκαετίες αφότου ο Warren Buffet ανέλαβε τα ηνία της Berkshire Hathaway, ο θρυλικός επενδυτής ανακοίνωσε όχι την απόσυρση, αλλά τον διάδοχο του. Πρόκειται για τον Gregory Abel, νυν αντιπρόεδρο της εταιρείας, ο οποίος δεν ξέρουμε πότε θα ανελιχτεί στην θέση του CEO, μα με το «το Μαντείο της Ομάχα» να έχει κλείσει τα 90, η στιγμή δεν πρέπει να αργεί. Τι είδος άνθρωπος είναι, λοιπόν, αυτός που θα κληθεί να διαχειριστεί τον επιχειρηματικό κολοσσό των 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πρώτα από όλα, κανέναν δεν πρέπει να ξαφνιάζει το ότι ο διαλεγμένος από τον Buffet διάδοχος του είναι παραδοσιακά λιγομίλητος και αποφεύγει ευλαβικά τις συνεντεύξεις, ούτε το ότι μένει στο Des Moines, μόνο δύο ώρες μακριά από την έδρα της Berkshire Hathaway στη Nebraska.  Ο Gregory Abel γεννήθηκε λίγο πιο βόρεια, στο Edmonton του Καναδά, σε μία οικογένεια της μεσαίας τάξης. Ήταν απλό παιδί, που όταν δεν έπαιζε το λατρεμένο του χόκεϋ στον πάγο (ο θείος του ήταν επαγγελματίας), έκανε διάφορα επαγγέλματα, μιας και όπως λέει ο ίδιος, η μητέρα του φρόντισε να τον κάνει δουλευταρά.

Παράλληλα, προσπαθούσε να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο της Alberta και τα κατάφερε, αποφοιτώντας με πτυχίο στο εμπόριο, το 1984. Αμέσως μετά, απασχολήθηκε ως λογιστής σε μία τοπική φίρμα, που τον έστειλε στο Σαν Φρανσίσκο. Εκεί, ένας από τους πελάτες του ήταν η CalEnergy, μία εταιρεία την οποία εντυπωσίασε, κερδίζοντας μία θέση σε αυτή. Σήμερα, είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της.

Τότε, όμως, σε εκείνη την καρέκλα καθόταν ο David Skolov, ένας απαιτητικός και για κάποιους υπαλλήλους, αφόρητος CEO. Προφανώς, ο Abel δεν ήταν ένας από αυτούς, με τους δύο άνδρες σύντομα να σχηματίζουν έναν αμοιβαίο σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Έτσι, όταν, το 1996, η CalEnergy εξαγόρασε μία πρώην κυβερνητική, βρετανική εταιρεία, ο Abel πέρασε τον Ατλαντικό για να την αναλάβει και  έκανε καλή δουλειά.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Abel ανακαλέστηκε πίσω στις ΗΠΑ, έχοντας πλέον τον τίτλο του προέδρου της MidAmerican, της επιχείρησης που είχε ξεφυτρώσει μετά την συγχώνευση του προηγούμενου εργοδότη του με μία εταιρεία από το Des Moines, στην Αίοβα. Η άλλη μεγάλη αλλαγή στο εσωτερικό της MidAmerican αφορούσε τον Skolov, ο οποίος είχε κουραστεί να διοικεί μία δημόσια εταιρεία και μία οικογενειακή τραγωδία του έδωσε το αποτελειωτικό χτύπημα. Ήθελε είτε να πουλήσει την επιχείρηση, ή να αποχωρήσει από αυτήν.

Την λύση θα έφερνε κάποιος Walter Scott Jr, παιδικός φίλος του Warren Buffet, ο οποίος οργάνωσε μία συνάντηση με τον Skolov. Κάπως έτσι, η γεωθερμική εταιρεία άλλαξε χέρια και τελικά θα μετονομαζόταν άλλη μία φορά, σε Berkshire Hathaway Energy. Μετά την εξαγορά, ο Skolov και ο Abel λειτουργούσαν σαν ομάδα, μία παραπάνω από καλή ομάδα. Από το 2000 μέχρι το 2011, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της MidAmerican θα εκτοξευόταν, από τα 3,7 στα 47,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Στο μεταξύ, το 2007 ο Skolov αποχώρησε μια και καλή, αλλά η απόδοση του Abel δεν επηρεάστηκε.

Πλέον, η Berkshire Hathaway Energy έχει περιουσιακά στοιχεία με αξία πάνω από 90 δισεκατομμύρια δολάρια και συνεισφέρει το 8% των συνολικών εσόδων ολόκληρης της Berkshire Hathaway, όπως αναφέρει η The Globe and Mail.  Όταν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να διαλέξει τον διάδοχο του, ο Warren Buffet δεν μπορούσε να αγνοήσει τον Abel, για τον οποίο είχε μιλήσει κολακευτικά στα καθιερωμένα γράμματα του προς τους επενδυτές.

Πέρα από τις εξαιρετικές αποδόσεις του, ο Abel μοιάζει σχετικά απλός και προσγειωμένος άνθρωπος. Μιλά χωρίς κανένα πρόβλημα για την φορά που έχασε το ένα δόντι του ένα βράδυ πριν την συνάντηση του με τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, ίσως γιατί μέσα στον αυτοσαρκασμό του παράλληλα δείχνει ότι έχει πρόσβαση σε πρώην προέδρους. Πολιτικές απόψεις  έχει, μα δεν τις αποκαλύπτει και έξυπνα, φροντίζει να χρηματοδοτεί πολιτικούς και από τα δύο κόμματα. Έτσι, κατάφερε να πάρει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε φορολογικά οφέλη μόνο σε μία χρονιά.

Φυσικά, όσο κατάλληλος και να είναι για να πάρει τα ηνία στην Berkshire Hathaway, σίγουρα δεν είναι τέλειος, μα οι ατέλειες σου φαίνονται πιο δύσκολα όταν κρατάς χαμηλό προφίλ. Για τρία χρόνια, συνείσφερε στην καμπάνια ενός ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή που δεν δείχνει να πιστεύει στην κλιματική αλλαγή. Τουλάχιστον, όμως, έχει να επιδείξει τις επενδύσεις τις Berkshire Hathaway στις ανανεώσιμη ενέργεια, που αυξήθηκαν κατακόρυφα υπό την ηγεσία του.

Και τώρα, μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα ετοιμάζεται για το επόμενο, μεγάλο βήμα. Πως λέτε να νιώθει, άραγε; Όσο επιτυχημένος και να είναι ο κολοσσός που θα αφήσει πίσω του ο Buffet, είναι δεδομένο πως κάθε κίνηση του Abel θα συγκρίνετε με αυτές του προκατόχου του. Είναι επίσης, λογικό, αρκετοί επενδυτές να σκεφτούν πως οι εξωπραγματικές επιδόσεις της Berkshire Hathaway σε μεγάλο βάθος χρόνου είναι απλώς αδύνατον να συνεχιστούν χωρίς τον εμβληματικό ηγέτη της. Βέβαια, αν το «το Μαντείο της Ομάχα» συνεχίσει να ξεπερνά τις προσδοκίες όσον αφορά την στιγμή της απόσυρσης του, τότε μπορεί η συζήτηση για την ηγεσία του Abel να είναι υπερβολικά πρόωρη.

Διαβάστε ακόμη:

Μητσοτάκης στους «FT»: Εστίαση και λιανεμπόριο λειτουργούν – Θα ανοίξουμε με ασφάλεια

United Group (BC Partners): Στήριξε με επιπλέον €100 εκατ. την επένδυση στη Forthnet

FC Barcelona: «Διαγραφή» χρεών για τον ευρωπαϊκό σύλλογο – Πώς τα κατάφερε

Απόρρητο Απόρρητο