Του Δημητρίου Πόγκα

Μετράμε ήδη τα πρώτα εικοσιτετράωρα του 2017 και, όπως συνηθίζεται με κάθε είδους ανασκόπηση στις τελευταίες ημέρες ενός παλιού χρόνου ή στις πρώτες ενός νέου, θα ρίξουμε μία «ματιά» στη χρονιά που πέρασε για ένα πολλά υποσχόμενο και δυναμικό «κομμάτι» της ελληνικής επιχειρηματικότητας: την τεχνολογική, διαδικτυακή και startup.

Αν επιχειρούσαμε μία γενική αποτίμηση για την τεχνολογική επιχειρηματική «σκηνή» της Ελλάδος για το 2016, θα μπορούσαμε να πούμε ότι επρόκειτο για μία «μεστή» χρονιά περαιτέρω ωρίμανσης, καθώς δημιουργήθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν αρκετές νέες εταιρείες, παλιότερες εταιρείες μεγάλωσαν και επέκτειναν δραστηριότητες και προσωπικό και δημιουργήθηκαν νέες πρωτοβουλίες και συνέργειες στα πέριξ του «οικοσυστήματος» υποστήριξης των startup εταιρειών. Χρονιά μετάβασης, από την άλλη, καθώς στα μέσα του 2016 ολοκληρώθηκε η επενδυτική περίοδος των «JEREMIE funds», τα οποία χρηματοδότησαν τα τελευταία τρία χρόνια την ανάπτυξη των ελληνικών startups – αν και πλέον έχουν δημιουργηθεί και νέα ταμεία, ενώ μέσα στο 2017 αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια νέου τύπου JEREMIE funds. Στα αρνητικά σημεία, η ολοκλήρωση της λειτουργίας χωρίς των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων μίας σειράς startup εταιρειών.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, αξίζει να σταθούμε σε έναν από τους σημαντικότερους δείκτες ανάπτυξης ενός τεχνολογικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για να χρηματοδοτήσουν νέες startup ή υφιστάμενες τεχνολογικές εταιρείες προκειμένου να ξεκινήσουν (early-stage funding) ή να «μεγαλώσουν» (growth funding) τις δραστηριότητες τους.

Σύμφωνα με προσωπικώς συλλεχθέντα στοιχεία, το 2016 πραγματοποιήθηκαν ή ανακοινώθηκαν συνολικά τουλάχιστον 54 συμφωνίες χρηματοδότησης* για 53 διαφορετικές ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες**.

Το συνολικό ύψος χρηματοδότησης που απέσπασαν οι ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες ξεπερνά τα 78,14 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον***.

Η μεγαλύτερη επένδυση πραγματοποιήθηκε στην Persado, ύψους 30 εκατ. δολαρίων, με τη συμμετοχή των Goldman Sachs, Bain Capital Ventures, StarVest Partners, American Express Ventures και City Ventures. Η χαμηλότερη καταγεγραμμένη επένδυση, ύψους 50.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία Hotel Feedback από έναν επενδυτικό «άγγελο», το όνομα του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε.

Από την ανάλυση των συλλεχθέντων στοιχείων προκύπτει ότι για τις συμφωνίες για τις οποίες διασταυρώθηκαν τα αντληθέντα κεφάλαια το μέσο ύψος επένδυσης σε μία ελληνική τεχνολογική εταιρεία ξεπέρασε το 1,86 εκατ. ευρώ. Εάν, πάντως, δεν υπολογίσουμε τις αποκλίνουσες τιμές (outliers), τότε ο μέσος όρος των κεφαλαίων που άντλησε κάθε εταιρεία «πέφτει» στις 484.000 ευρώ.

Οι πρωταγωνιστές

Από τις εταιρείες που ξεχώρισαν το 2016, «μοιραία» το βλέμμα πέφτει σε αυτές που «σήκωσαν» τα περισσότερα κεφάλαια χρηματοδότησης:

– Την Persado, η οποία αναπτύσσει μία πλατφόρμα αυτοματοποιημένου μάρκετινγκ μέσα από επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing) για τη δημιουργία των πλέον πειστικών μηνυμάτων που θα στείλει μία εταιρεία σε υφιστάμενους ή πιθανούς νέους πελάτες. Με γραφεία σε Νέα Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο, Αθήνα, Λονδίνο, Ρώμη, Τορόντο, Φρανκφούρτη, Ρίο ντε Τζανέιρο και Λάγος, «σήκωσε» 30 εκατ. δολλάρια. σε μία συμφωνία που ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2016.

persado photo

Την στιγμή της χρηματοδότησης, η εταιρεία «μετρούσε» περισσότερους από 200 εργαζομένους και αναπτυσσόταν με ρυθμό 100% ετησίως.

– Την InternetQ, με παρουσία από το 2000, η οποία δραστηριοποιείται πλέον σε δύο ειδών υπηρεσίες: streaming μουσικής και διαφημίσεις μέσα σε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (in-app advertising). Τον Δεκέμβριο ανακοινώθηκε ότι χρηματοδοτήθηκε με 12 εκατ. ευρώ από το Diorama Investments SICAR, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Η χρηματοδότηση ελήφθη μέσω θυγατρικής εταιρείας του ομίλου της InternetQ, στον οποίο θα καταλήξουν τα χρήματα μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

INTERNETQ

– Την Book’n’Bloom, με έδρα στην Θεσσαλονίκη, και γραφεία σε Αθήνα, Μαδρίτη και Μπογοτά της Κολομβίας. Αναπτύσσει ένα «εργαλείο» διαχείρισης ραντεβού, σχέσεων με τους πελάτες και άλλων λειτουργιών μίας μικρομεσαίας επιχείρησης, ενσωματωμένη απευθείας στη σελίδα της στο Facebook.booknbloom-logo

Χρηματοδοτήθηκε με 11,5 εκατ. ευρώ από την Black Swan Ventures, σε μία συμφωνία που έκλεισε τον Απρίλιο και ανακοινώθηκε επισήμως τον Οκτώβριο. Την στιγμή της χρηματοδότησης την πλατφόρμα χρησιμοποιούσαν πάνω από 40.000 πελάτες 2.500 επιχειρήσεων, ενώ στόχος της εταιρείας είναι η επέκταση στις ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2017. 

– Την Resin.io, με γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο, Σηάτλ και Ουάσιγκτον. Αναπτύσσει μία πλατφόρμα απομακρυσμένης ανάπτυξης, ανανέωσης και διαχείρισης σε μαζικό επίπεδο του κώδικα που «τρέχει» σε συσκευές που διασυνδέονται μέσω του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things).

resin

Τον Ιούνιο ανακοίνωσε ότι σε ένα «γύρο» χρηματοδότησης 9 εκατ. δολαρίων προσέθεσε τις Ericsson, General Electric και Aspect Ventures στο «ρόστερ» των επενδυτών της, το οποίο «μετρούσε» ήδη το κορυφαίο επενδυτικό ταμείο της Σίλικον Βάλλεϋ DFJ, το Jeremie Openfund II και τους ιδιώτες επενδυτές Πάνο Παπαδόπουλο και Gil Dibner. 

– Τέλος, την Schoox, με έδρα την Θεσσαλονίκη και το Τέξας, η οποία αναπτύσσει μία πλατφόρμα ηλεκτρονικής εκμάθησης στο cloud, που απευθύνεται σε εταιρείες και οργανισμούς για την εκπαίδευση των υπαλλήλων και συνεργατών της.

schoox

Τον Ιούλιο του 2016 υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη χρηματοδότησή της με 2,28 εκατ. δολάρια από 3 επενδυτές, τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν. Με βάση τα πιο πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία της, η πλατφόρμα της Schoox έχει χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση πάνω από 1 εκατ. χρηστών σε 110 χώρες. 

Τα επενδυτικά Ταμεία και οι ιδιώτες επενδυτές

Σε ό,τι αφορά στη δραστηριότητα των ελληνικών επενδυτικών ταμείων****, τα πλέον δραστήρια ήταν τα JEREMIE funds, καθώς Jeremie Openfund II, Piraeus JeremieTech Catalyst Fund, Odyssey Jeremie Partners και Elikonos Jeremie SICAR συμμετείχαν σε τουλάχιστον 20 γύρους χρηματοδότησης 19 διαφορετικών εταιρειών, είτε νέων είτε από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό τους. Το συνολικό ύψος των γύρων χρηματοδότησης στους οποίους συμμετείχαν τα JEREMIE funds ξεπερνά τα 9,72 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Σημαντική δραστηριότητα εμφάνισε το 2016 και το VentureFriends, το οποίο συμμετείχε σε τουλάχιστον 12 γύρους χρηματοδότησης το συνολικό ύψους των οποίων έφθασε τα 6,77 εκατ. ευρώ. Το προσφάτως ιδρυθέν επενδυτικό ταμείο του πρώην επιχειρηματία Απόστολου Αποστολάκη, μάλιστα, συμμετείχε και στη χρηματοδότηση άλλων 5 εταιρειών με έδρα το Λονδίνο και το Ντουμπάι. Επίσης, η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε, μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds, στο μετοχικό κεφάλαιο 4 εταιρειών, λαμβάνοντας μέρος σε γύρους χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Σε τουλάχιστον 2 επενδύσεις σε ελληνικές startups φαίνεται πως προχώρησε το 2016 και το ανεξάρτητο ταμείο Fundbox Capital, ενώ συμμετείχε και σε άλλη μία εταιρεία με έδρα το Λονδίνο. Τέλος, το IQbility, το πρόγραμμα επιχειρηματικών υπηρεσιών και επενδύσεων σε επίπεδο επιχειρηματικού «αγγέλου» που έχει δημιουργήσει ο όμιλος εταιρειών Quest, ανακοίνωσε ότι επένδυσε 350.000 ευρώ σε 5 εταιρείες μέσα στο 2016. Το συνολικό ύψος των γύρων χρηματοδότησης στους οποίος συμμετείχε το IQbility υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,34 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

apostolakis

Ο κ. Απ. Αποστολάκης

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα συμμετείχε, μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds, στο μετοχικό κεφάλαιο 4 εταιρειών σε συμφωνίες συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ. Σε τουλάχιστον 2 επενδύσεις σε ελληνικές startups φαίνεται πως προχώρησε το 2016 και το ανεξάρτητο ταμείο Fundbox Capital, ενώ συμμετείχε και σε άλλη μία εταιρεία με έδρα το Λονδίνο.

nbg

 

Τέλος, το IQbility, το πρόγραμμα επιχειρηματικών υπηρεσιών και επενδύσεων σe επίπεδο επιχειρηματικού «αγγέλου» που έχει δημιουργήσει ο όμιλος εταιρειών Quest, ανακοίνωσε ότι επένδυσε 350.000 ευρώ σε 5 εταιρείες μέσα στο 2016. Το συνολικό ύψος των γύρων χρηματοδότησης στους οποίος συμμετείχε το IQbility υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,34 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών σε γύρους χρηματοδότησης ελληνικών τεχνολογικών εταιρειών, καθώς με βάση τα συλλεχθέντα στοιχεία φαίνεται πως συμμετείχαν σε 20 γύρους χρηματοδότησης, το συνολικό ύψος των οποίων ξεπέρασε τα 11,05 εκατ. ευρώ.

Deals

Τις σημαντικότερες επιτυχίες μέσα στο 2016 σημείωσαν, πάντως, αδιαμφισβήτητα, τρεις εταιρείες οι οποίες κατάφεραν το «exit», δηλαδή την εξαγορά τους από μία άλλη εταιρεία.

Την χρονιά που περάσε στο τέλος της startup «διαδρομής» έφθασαν οι:

Solid Iris Technologies, με έδρα την Αθήνα. Αναπτύσσει τεχνολογίες φωτορεαλιστικής απόδοσης και οπτικοποίησης για designers, αρχιτέκτονες, προγραμματιστές ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς και άλλους χρήστες τεχνολογιών σχεδιασμού. Τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε ότι εξαγοράστηκε από την αμερικανική Altair, έναντι ποσού που δεν δημοσιοποιήθηκε.

solid iris

Η Solid Iris εξακολουθεί να λειτουργεί ως ανεξάρτητη μονάδα αναπτύσσοντας τη σουίτα Thea Render.

Avocarrot, με ελληνοκυπριακή ομάδα και γραφεία σε Αθήνα και Σαν Φρανσίσκο. Αναπτύσσει μία πλατφόρμα για την αυτοματοποιημένη αγορά και εμφάνιση διαφημίσεων που ενσωματώνονται μέσα σε εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα (native advertising). Επίσης τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε η εξαγορά της έναντι 20 εκατ. δολαρίων από την γερμανικό όμιλο Glispa, που δραστηριοποιείται στο χώρο του mobile marketing και της διαφημιστικής τεχνολογίας.

avocarrot2

Η Avocarrot είχε χρηματοδοτηθεί το 2015 με 2 εκατ. δολλάρια από το Odyssey Jeremie Partners Odyssey Ventures, την Darling Ventures και τους ιδιώτες επενδυτές Γιώργο Ζαχαρία, Θάνο Τριαντ και Andy Porteous, ενώ μετά την εξαγορά της συνεχίζει να λειτουργεί αυτόνομα από την Αθήνα.

Η Glispa, μάλιστα, φέρεται προτιθέμενη να επενδύσει στο ελληνικό γραφείο της Avocarrot, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας για Έλληνες στο χώρο της τεχνολογίας.

ask4food, το οποίο αποτελεί ένα κοινωνικό δίκτυο κριτικών και βαθμολόγησης εστιατορίων και που προσελκύει χιλιάδες γευσιγνώστες. Η εξαγορά του ask4food από το e-table, πλατφόρμα κρατήσεων σε εστιατόρια, ανακοινώθηκε επίσης τον Σεπτέμβριο, αν και είχε ολοκληρωθεί ορισμένους μήνες νωρίτερα, έναντι ποσού που δεν έγινε γνωστό.

ask4g

Το ask4food επίσης συνεχίζει την ανεξάρτητη λειτουργία του, ενώ δημιουργήθηκαν συνέργειες μεταξύ των δύο υπηρεσιών ώστε να εξυπηρετηθούν καλύτερα οι εμπορικοί σκοποί τους.

ask4

Οι ιδρυτές του ask4food Σπύρος Δοξιάδης και Δημήτρης Σπανός αποχώρησαν από την εταιρεία, προκειμένου τη λειτουργία της υπηρεσίας να αναλάβει απευθείας το e-table.

Σε δικές τους εξαγορές προχώρησαν δύο ακόμη ελληνικές startups:

– Τον Φεβρουάριο η Schoox ανακοίνωσε την εξαγορά της Learn.net, μίας αντίστοιχης πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης, έναντι ποσού που δεν ανακοινώθηκε.
– Τον Μάιο η Nannuka, πλατφόρμα εύρεσης παρόχων υπηρεσιών για μωρά και παιδιά, ανακοίνωσε την εξαγορά της υπηρεσίας Babysitting Company, γραφείο ευρέσεως παιδαγωγών και babysitters, προκειμένου να επεκταθεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Η περίπτωση της Viva

Μία ακόμη σημαντική επενδυτική συμφωνία ήταν και η εξαγορά του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της Viva Wallet Holdings, η οποία αναπτύσσει το ομώνυμο ηλεκτρονικό πορτοφόλι πληρωμών, από επενδυτικές εταιρείες συμφερόντων της οικογένειας Λάτση. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 οι επενδυτές είχαν ανεβάσει το ποσοστό τους στο 12,5% μετά την αρχική είσοδό τους στην εταιρεία τον Νοέμβριο του 2014. Η Viva από την πλευρά της ανακοίνωσε τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Elorus, startup που αναπτύσσει λογισμικό-ως-υπηρεσία για ηλεκτρονική τιμολόγηση, έναντι 200.000 ευρώ. Η Viva, μάλιστα, εμφανίζεται έτοιμη να επενδύσει και σε νέες startups μέσω του προγράμματος επιχειρηματικής «επιτάχυνσης» Viva Nest, που ξεκίνησε μέσα στον Δεκέμβριο.

Τα «λουκέτα» της χρονιάς

Βεβαίως, το 2016 δεν ήταν «ρόδινο» για όλους, καθώς υπήρξαν και περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες σταμάτησαν τη λειτουργία τους, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις codebender και Peekintoo, οι οποίες δημοσιοποίησαν την ανεπιτυχή κατάληξη των εγχειρημάτων τους.

Η codebender, η οποία είχε δημιουργηθεί το 2012 στην Πάτρα, ανέπτυσσε μία πλατφόρμα που επέτρεπε στους χρήστες της να δημιουργούν και να επεξεργάζονται Arduino projects, για τον προγραμματισμό hardware υλικού. Η εταιρεία είχε χρηματοδοτηθεί συνολικά με 800.000 δολάρια από το βουλγαρικό επενδυτικό ταμεία LAUNCHub και την αμερικανική εταιρεία Sparkfun, ωστόσο τον Οκτώβριο ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ανέστειλε σταδιακά τη λειτουργία της. Τη στιγμή της ανακοίνωσης αυτής, η codebender μετρούσε 100.000 εγγεγραμμένους χρήστες, 10.000 ενεργούς χρήστες μηνιαίως και 14 συνεργασίες με δημιουργούς υλισμικού, ωστόσο όπως εξηγούσε ο επικεφαλής της, Βασίλης Γεωργιτζίκης, η υπηρεσία δεν κατάφερε να αναπτύξει ένα μοντέλο εσόδων που να διασφαλίσει την οικονομική της βιωσιμότητα. Σε μεταγενέστερο σχόλιό του, πάντως ο CEO της codebender ανέφερε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με οργανισμούς που ενδιαφέρονται να συνεχίσουν το έργο της.

Το Peekintoo ήταν μία εφαρμογή για κινητά που επέτρεπε στους χρήστες της να μοιράζονται μεταξύ τους μικρά βίντεο, λίγων δευτερολέπτων, και να «ρίχνουν κλεφτές ματιές» σε διάφορα σημεία του κόσμου. Η εταιρεία που ανέπτυσσε την εφαρμογή είχε λάβει χρηματοδότηση ύψους 140.000 δολαρίων από επενδυτές που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ωστόσο τον Νοέμβριο ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή θα σταματήσει τη λειτουργία της, καθώς «κατάφερε μόνο μερικώς να πραγματοποιήσει τα όνειρα» των δημιουργών της, όπως έγραψαν χαρακτηριστικά.

Το «άρμα» του νέου fund of funds

Το 2016, πάντως, έκλεισε με θετικά νέα για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα, καθώς το ελληνικό Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός νέου επενδυτικού υπέρ-ταμείου (fund-of-funds), μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά υπό-ταμεία (σε μία ανάλογη μορφή με τα JEREMIE funds) για επενδύσεις σε εταιρείες πληροφορικής, τεχνολογίας, έρευνας και καινοτομίας (ανάμεσα και σε άλλες κατηγορίες όπως ενέργεια, τουρισμός, αγροτοδιατροφή κοκ.), είτε σε αρχικά στάδια είτε σε στάδια μεγαλύτερης ανάπτυξης. Υπό τη διαχείριση του EIF, το EquiFund, όπως ονομάστηκε, θα διαθέσει 260 εκατ. ευρώ (200 εκατ. από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και 60 εκατ. από κεφάλαια του ίδιου του EIF) προκειμένου να μοχλευθούν με ιδιωτικά κεφάλαια θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, με την κυβέρνηση να βάζει τον «πήχυ» αρκετά ψηλά, κάνοντας λόγο για τελικό στόχο να διοχετευθούν σε νέες και υφιστάμενες startup και τεχνολογικές εταιρείες 1 δισ. ευρώ.

eif

Από την επίσημη εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας υπουργείου Οικονομίας και Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου

Ήδη, έχουν δημοσιοποιηθεί οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διαχειριστές κεφαλαίων στα τρία «παράθυρα» του EquiFund: α) Έρευνα και Καινοτομία,. Περιλαμβάνει δύο υπό-παράθυρα για Μεταφορά Τεχνολογίας και Επιτάχυνση, β) Γενική Επιχειρηματικότητα Αρχικών Σταδίων και γ) Γενική Επιχειρηματικότητα Σταδίων Ανάπτυξης.

Οι πιο σημαντικοί από τους όρους για τη δημιουργία των υπό-ταμείων συμπεριλαμβάνουν:

– Τα συνολικά κεφάλαια θα διαμοιραστούν ως εξής: έως 80 εκατ. ευρώ για funds Μεταφοράς Τεχνολογίας και Επιτάχυνσης, έως 100 εκατ. ευρώ για funds Αρχικών Σταδίων και έως 80 εκατ. ευρώ για funds Σταδίων Ανάπτυξης (αυτή η κατανομή, πάντως, ενδέχεται και να αλλάξει καθώς τόσο η αγορά θεωρεί πως 180 εκατ. ευρώ για εταιρείες σε στάδια ίδρυσης και αρχικής ανάπτυξης είναι πάρα πολλά, ενώ και η ίδια η πρόσκληση του EIF επιτρέπει μία τέτοια αλλαγή).

– Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το EIF να αποδώσει κεφάλαια και σε διαχειριστές από ευρωπαϊκές χώρες εκτός Ελλάδος, εφόσον πρόκειται να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες (πρόκειται για ένα όχι διασαφηνισμένο σημείο, καθώς μεν αναφέρεται στην ιστοσελίδα του EIF για το πρόγραμμα, αλλά δεν διευκρινίζεται στην πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος).

– Η ελάχιστη ιδιωτική συμμετοχή για κάθε ταμείο έχει ορισθεί στο 10% για τα ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας και Επιτάχυνσης, στο 30% για τα ταμεία Αρχικών Σταδίων και στο 40% για τα ταμεία Σταδίων Ανάπτυξης.

– Όλα τα ταμεία που θα δημιουργηθούν θα πρέπει να επενδύσουν σε εταιρείες με έδρα ή με υποκατάστημα στην Ελλάδα σε μία περίοδο 5 ετών από το πρώτο «κλείσιμο» του fund. Προβλέπεται μία περίοδος έως και 4 ετών για επιπλέον επενδύσεις στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο, που δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν το 20% των συνολικών κεφαλαίων του ταμείου.

– Κάθε ταμείο θα μπορεί να επενδύει σε νέες εταιρείες ή σε εταιρείες που δεν έχουν ξεπεράσει τα 7 χρόνια από την πρώτη τους εμπορική δραστηριότητα ή σε εταιρείες που θέλουν να επεκταθούν σε μία νέα προϊοντική ή γεωγραφική κατηγορία και ο μέσος ετήσιος τζίρος τους για τα 5 προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνά το 50% των κεφαλαιακών αναγκών για την εκτέλεση του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

– Το τυπικό μέγιστο μέγεθος επένδυσης ανά εταιρεία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 15% των συνολικών κεφαλαίων του ταμείου, ενώ τα συνολικά κεφάλαια που θα λάβει κάθε εταιρεία δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ.

H ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως αναζητά και άλλους ανεξάρτητους επενδυτές προκειμένου να «τροφοδοτήσουν» με επιπλέον κεφάλαια το υπέρ-ταμείο. Χαρακτηριστικά, έχει γίνει λόγος για επιπλέον 60 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και για πιθανή εμπλοκή οργανισμών όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Παρευξείνια Τράπεζα.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, επομένως, ο καινούριος χρόνος, καθώς ενδέχεται να αποδειχθεί περισσότερο «ήσυχος» σε σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια σε ό,τι αφορά στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα. Ιδίως εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις που αναφέρουν πως η ίδρυση των νέων ταμείων υπό το EquiFund (τα οποία καλώς ή κακώς αναμένεται να παίξουν τον ίδιο ρόλο που είχαν και τα JEREMIE funds και να χρηματοδοτήσουν την πλειονότητα των νέων και υφιστάμενων εταιρειών) μπορεί να ολοκληρωθεί τόσο αργά όσο το τέλος του 2017.

*Τα στοιχεία είναι προκαταρκτικά και αφορούν σε συμφωνίες που ολοκληρώθηκαν ή ανακοινώθηκαν μέσα στο 2016. Ορισμένες συμφωνίες ενδέχεται να μην έχουν καταγραφεί. Για όποιες συμφωνίες έχει διασταυρωθεί διαφορετικό έτος ολοκλήρωσης ή εκκρεμούν δεν έχουν συμπεριληφθεί.

**Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν σε ιδιωτικές τεχνολογικές εταιρείες, ανεξαρτήτου μεγέθους, με έδρα ή με σημαντική παρουσία (θυγατρική, υποκατάστημα έρευνας και ανάπτυξης κοκ.) στην Ελλάδα. Δεν συμπεριλαμβάνονται εταιρείες ιδρυμένες από Έλληνες με έδρα και παρουσία μόνο στο εξωτερικό.

***Τα ποσά που αναφέρονται αφορούν στις συμφωνίες για τις οποίες δημοσιοποιήθηκαν ή διασταυρώθηκαν στοιχεία για τα κεφάλαια που αντλήθηκαν. Σε αντίθετη περίπτωση δεν έχουν υπολογισθεί στα τελικά σύνολα και στους μέσους όρους. Σε περιπτώσεις που το ποσό χρηματοδότησης ήταν σε δολάρια ΗΠΑ ή σε λίρες Αγγλίας, η μετατροπή σε ευρώ έγινε με τη χρήση της μέσης τιμής της ισοτιμίας κατά το μήνα που έκλεισε ή ανακοινώθηκε η συμφωνία χρηματοδότησης, με βάση τις τιμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας.

****Αφορά σε επενδυτικά ταμεία η διαχείριση των οποίων ασκείται από την Ελλάδα και εστιάζουν σε ελληνικές εταιρείες, ανεξαρτήτως νομικής έδρας. Τα σύνολα για τα επενδυτικά ταμεία και τους ιδιώτες επενδυτές αφορούν στο συνολικό άθροισμα των γύρων χρηματοδότησης στους οποίους συμμετείχαν είτε κατά μόνας είτε σε συνεργασία με άλλους επενδυτές και όχι στο ποσό που επένδυσε ο κάθε ένας ξεχωριστά, καθώς το στοιχείο αυτό δεν είναι διαθέσιμο σε κάθε περίπτωση.