Η ώρα της κρίσης… έφτασε για το ΤikTok, καθώς κατόπιν απόφασης του Κογκρέσου θα έλθει πιο κοντά στην υποχρεωτική πώληση των δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, ή στο κακό σενάριο για τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, της απαγόρευση της χρήσης  στη χώρα.

Μάλιστα όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον σχεδιάζει να συμπεριλάβει τη νομοθεσία για το Tik Tok, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ένα πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία και το Ισραήλ που θα εισαχθεί προς ψήφιση το Σάββατο. Στην περίπτωση που εγκριθεί, τότε οι σχετικές νομοθεσίες θα γίνουν ένα συνολικό πακέτο και θα πάνε για ψήφιση στη Γερουσία.

Κάτι τέτοιο θεωρείται ότι θα αύξανε τις πιθανότητες να εγκρίνει η Γερουσία το μέτρο, αφού πολλοί γερουσιαστές πιστεύεται ότι θα διστάσουν να βάλουν φρένο στη βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ εάν πήγαινε μόνη της στη Γερουσία η υποχρεωτική πώληση του TikTok στις ΗΠΑ δεν ήταν σίγουρο εάν θα υπερψηφιζόταν.

Καίριος μάλιστα θα είναι και ο ρόλος του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, καθώς σε περίπτωση υπερψήφισης ο Μπάιντεν αναμένεται πως θα βάλει την τελική υπογραφή και θα δώσει την τελική έγκριση στην υποχρεωτική πώληση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να επεκτείνει τη διαδικασία πώλησης για άλλους τρεις μήνες εάν υπάρχει πρόοδος προς την αυτήν την κατεύθυνση.

Στην περίπτωση λοιπόν που τελικά περάσει η νομοθεσία στη νέα ψηφοφορία η μητρική εταιρεία ByteDance θα έχει επιπλέον εννέα μήνες από τους αρχικούς έξι για να πουλήσει την εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το νέο κείμενο της νομοθεσίας που κατατέθηκε από την ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Εάν λοιπόν δοθεί το πράσινο φως, το νομοσχέδιο θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη δημοφιλή πλατφόρμα, που χρησιμοποιείται τουλάχιστον από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς. Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτούσε ακόμη ένα σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες άσκησης πίεσης της εταιρείας, ιδίως από τον διευθύνοντα σύμβουλο Shou Chew, ο οποίος έκανε τον «γύρο» του Καπιτωλίου τον περασμένο μήνα σε μια προσπάθεια να πείσει τη Γερουσία να καταπνίξει τη νομοθεσία.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων χρησιμοποιεί την κάλυψη της σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας για να περάσει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο απαγόρευσης που θα καταπατήσει τα δικαιώματα ελεύθερης έκφρασης 170 εκατομμυρίων Αμερικανών, θα καταστρέψει 7 εκατομμύρια επιχειρήσεις και θα κλείσει μια πλατφόρμα», έγραψε σε ανάρτησή του στο X το βράδυ της Τετάρτης.

Η θέση των «αντιπάλων» του Tik Tok και τα επικρατέστερα σενάρια

Oι υποστηρικτές του νομοσχεδίου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση της Κίνας χρησιμοποιεί το TikTok ως εργαλείο προπαγάνδας και θα μπορούσε να απαιτήσει από τη μητρική, ByteDance με έδρα το Πεκίνο να μοιραστεί τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ – ισχυρισμοί που η εταιρεία έχει προηγουμένως αρνηθεί. Η θέσπισή του κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα κόντρα με την Κίνα, οι ηγέτες της οποίας τάχθηκαν κατά της πώλησης όταν ο Μπάιντεν πίεσε προηγουμένως την ByteDance να κάνει πίσω.

Η TikTok έχει προηγουμένως απορρίψει το επιχείρημα ορισμένων νομοθέτων ότι το μέτρο αυτό προσπαθεί να σώσει τη δημοφιλή εφαρμογή αναγκάζοντας την κινεζική μητρική της εταιρεία να την πουλήσει. Η TikTok δεν έχει εξετάσει δημοσίως το ενδεχόμενο αυτό και έχει δηλώσει ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου θα είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις θα σηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, είτε από τη μια πλευρά είτε από την άλλη. Εξάλλου, η εταιρεία σκοπεύει να εξαντλήσει όλες τις νομικές προκλήσεις προτού εξετάσει οποιοδήποτε είδος αποεπένδυσης από τη ByteDance, εάν περάσει βέβαια το νομοσχέδιο.

Αξίζει να αναφεθρεί ότι δημοσκόπηση του Pew Research Center από τον Δεκέμβριο έδειξε ότι το 38% των Αμερικανών υποστηρίζει την απαγόρευση του TikTok, από 50% τον Μάρτιο. Οι θέσεις των Ρεπουμπλικανών έγιναν πιο αμφιλεγόμενοι αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ, τάχθηκε κατά της απαγόρευσης που κατά τη διάρκεια της προεδρίας του.

Από την άλλη οι επικριτές του νομοσχεδίου λένε ότι το μέτρο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων εμποδίζει το δικαίωμα των Αμερικανών στην ελευθερία του λόγου και κινδυνεύει να βλάψει και επιχειρήσεις που βασίζονται στην γνωστή πλατφόρμα για την «επιβίωσή τους.

Διαβάστε ακόμη 

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε βάθος πενταετίας σε επαγγελματίες που αμφισβητούν το τεκμήριο

Υψηλές… πτήσεις στις τιμές των καυσίμων- Πασχαλινή έξοδος με την αμόλυβδη πάνω από 2 ευρώ (πίνακες)

Η τελική λύση για τακτοποίηση ρυθμίσεων που χάθηκαν λόγω εκπρόθεσμων δόσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ