business stories

Η ώρα των πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα – Τι λένε οι επιτελείς της Engel & Völkers

  • Στεφανία Σούκη


Παραλιακά ακίνητα στα ακριβά νότια προάστια πωλήθηκαν ακόμη και στα €40 εκατ., ενώ σε Ακρόπολη και Πλάκα υπήρξαν αγοραπωλησίες ακόμη και στα 5.000 ευρώ ανά τ.μ..

Της Στεφανίας Σούκη

Το 10% στις συναλλαγές πολυτελών κατοικιών στον ορίζοντα της επόμενης τριετίας έχει θέσει ως στόχο η Engel & Völkers, πολυεθνική εταιρεία real estate, η οποία έχει δημιουργήσει ήδη από τις αρχές του έτους το νέο μητροπολιτικό της κέντρο στην Αθήνα.

engel5555.jpg

Η εταιρεία, από τις κορυφαίες στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών ακινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά, θεωρεί ότι μετά από τη «μαύρη» περίοδο της ελληνικής κτηματαγοράς κατά τη διάρκεια της κρίσης, πλέον, το εγχώριο real estate παρουσιάζει προοπτικές ανόδου, ιδιαίτερα δε μετά και το έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για αγορά κατοικίας.

Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της Engel & Völkers στην Ελλάδα, Ναταλί Λεονταράκη, το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν περιπτώσεις παραλιακών ακινήτων στα ακριβά νότια προάστια της Αθήνας (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη) που πωλήθηκαν πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ, φθάνοντας ακόμη και τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ στο κέντρο της Αθήνας, σε Ακρόπολη, Πλάκα υπήρξαν αγοραπωλησίες ακόμη και στα 5.000 ευρώ ανά τ.μ..

laimowwww.jpg

Οι επιτελείς της Engel & Voelkers εκτιμούν ότι ο αριθμός των συναλλαγών μπορεί να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια σε ποσοστό 10 με 15% σε ετήσια βάση στη χώρα μας, με κινητήρια δύναμη τους ξένους αγοραστές, δεδομένων και των ευκαιριών που παρουσιάζει η ελληνική αγορά στον τομέα της πολυτελούς κατοικίας, μετά τα χρόνια της πτώσης. Με βάση σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Engel & Voelkers, η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραστών καλών ακινήτων αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, είναι ξένοι, φθάνοντας σε ένα ποσοστό 62%, ενώ αν ληφθούν υπόψη και όσοι προχωρούν σε αγορές μέσω εταιρειών το νούμερο ανεβαίνει ακόμη και στο 90%. Ενδιαφέρον υπάρχει από Κίνα, Ισραήλ, Τουρκία, Αραβικά Εμιράτα αλλά και την ευρωπαϊκή αγορά, Γερμανούς και Ελβετούς, ενώ στην αύξηση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό συμβάλλει και η έλευση της Engel & Völkers στη χώρα μας, όπως υποστηρίζουν οι επιτελείς της, δεδομένου ότι αποτελεί ένα γνωστό, διεθνές όνομα στον συγκεκριμένο τομέα.

Αυτή την στιγμή η Engel & Völkers έχει παρουσία σε περισσότερες από 800 πόλεις, σε πάνω από 30 χώρες, ενώ διαθέτει εμπειρία 40 ετών στo real estate. Στην Ελλάδα, τα γραφεία της είναι στον Πύργο Αθηνών, ενώ η διοικητική της ομάδα αποτελείται από 20 στελέχη με προοπτικές να αυξηθούν στα 35. Σε 50 αντιστοιχούν οι πωλητές τηςμ με προοπτική έως το τέλος της επόμενης χρονιάς να έχουν φθάσει τους 150. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στην εκπαίδευση των πωλητών με το μητροπολιτικό κέντρο στην Αθήνα (δέκατο έκτο της Engel & Völkers παγκοσμίως, ακολουθώντας τη Βαρκελώνη, το Αµβούργο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Ντουµπάι και το Χονγκ Κονγκ) να διαθέτει και δικό του in – house κέντρο εκπαίδευσης (Engel & Völkers Academy). Η εταιρεία αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες γραφείο και στη Μύκονο και έπονται τα επόμενα σε Σαντορίνη, Κέρκυρα, Πάρο με στόχο να φθάσει συνολικά τα 10 με 12. Οι περιοχές στις οποίες κυρίως θα δραστηριοποιείται είναι τα νότια προάστια της Αττικής και το κέντρο της πρωτεύουσας, τα νησιά (εκτός από τα προαναφερόμενα η Κρήτη και η Ρόδος) και η Πελοπόννησος.

Σημειώνεται ότι κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εταιρείας, στην επίσημη «πρώτη» της στην Ελλάδα, παρέστη και ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της Engel & Völkers κ. Sven Odia.

Απόρρητο Απόρρητο