Προ ετών ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να επενδύσει ποσά – μαμούθ στη χώρα, με την αγορά του νησιού Οξυά στο Ιόνιο, το οποίο φιλοδοξούσε να το κάνει art island, την απόκτηση μεγάλων εκτάσεων στη Ζάκυνθο, καθώς και το ξενοδοχείο Miramare στην Κέρκυρα. Ο λόγος για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, τον εμίρη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι του Κατάρ,  που, ωστόσο, είδε τα σχέδιά του να «βαλτώνουν» και επιπλέον να τον κυνηγούν σχεδόν όλες οι δημόσιες αρχές της χώρας.

Τώρα, ωστόσο, τα στελέχη του καταριανού ομίλου l Rayyan φέρονται να αισιοδοξούν ότι με την έλευση της νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που διαθέτει φιλο-επενδυτιό προφίλ, τα προβλήματα που μπλόκαραν τα επενδυτικά τους σχέδια θα ξεπεραστούν.

Πού «κόλλησαν» οι επενδύσεις

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση της Ζακύνθου, οι Καταριανοί ήδη απότο 2016 είχαν διαβλέψει έλλειψη ειλικρινούς ενδιαφέροντος, αδιαφορία στις αλλεπάλληλες προσκλήσεις για συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, ακόμα και εχθρική στάση από πολιτικούς. Ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, φέρεται, να εναντιωνόταν στη μεγάλη επένδυση του εμίρη υποστηρίζοντας την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, η οποία είχε καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας συμφερόντων του εμίρη Pimana Α.Ε. διεκδικώντας 3.000 στρέμματα από τη συνολική έκταση των 15.000 στρεμμάτων που αγόρασε η εταιρεία, μπλοκάροντας έτσι την επένδυση στην περιοχή.

Οσον αφορά στην Οξυά  είχε κοντέψει να ξεσπάσει διπλωματικό επεισόδιο, όταν επιβλήθηκε πρόστιμο 9,5 εκατ. ευρώ από την Α’ ΔΟΥ Πατρών για τη μεταβίβαση της Οξυάς στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων στο Ιόνιο πέλαγος. Η ΔΟΥ είχε προχωρήσει τότε σε διορθωτικό προσδιορισμό φόρου μεταβίβασης του εν λόγω νησιού αυξάνοντας το σχετικό ποσό από 559.600 ευρώ στα 9.506.343,28 ευρώ και αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα που είχαν συμφωνηθεί με τον επενδυτή.

Μάλιστα, η ενόχληση για τα γραφειοκρατικά προβλήματα και τις δικαστικές περιπέτειες ήταν τόσο μεγάλη, που οδήγησαν τους επενδυτές στην απόφαση να παγώσουν ό,τι σχεδίαζαν στην Ελλάδα και να επενδύσουν ποσά-μαμούθ σε άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως την Τουρκία, όπου ο εμίρης ανακοίνωσε τοτε μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεγάλη επένδυση ύψους μισού δισ. δολαρίων στον αγροτουρισμό.

Όσο για το ξενοδοχείο Miramare στην Κέρκυρα, παρά το γεγονός ότι το πολυτελές κατάλυμα αγοράστηκε από το 2013 από τον Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι  και ολοκληρώθηκε, παρέμεινε ερμητικά κλειστό λόγω αλλεπάλλξλων καταγγελιών και γραφειοκρατικών  εμποδίων. Ολα αυτά ανάγκασαν τον όμιλο Al Rayyan να αποφασισει την παραχώρηση της  διαχείρισηε του ξενοδοχείου σε άλλη εταιρία συμφερόντων Κατάρ, με έδρα τη Γαλλία.

Το ενδιαφέρον επιστρέφει με την κυβερνητική αλλαγή

Τώρα με την πολιτική αλλαγή οι Καταριανοί ευελπιστούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τις δυο επενδύσεις, καθώς, πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου» αναφέρουν ότι είδαν με καλό μάτι τη δημιουργία υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Hδη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προγραμματίζεται συνάντηση του πρέσβη του Κατάρ στην Ελλάδα με τον νέο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ στη συνέχεια εκπρόσωποι των Καταριανών προτίθενται να συναντήσουν τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Αδωνη Γεωργιάδη.