Η Poppy Gustafsson, CEO  μία πρωτοποριακής εταιρείας σε τομείς της κυβερνοασφαλειας, ετοιμάζεται να μεγαλώσει την κεφαλαιακή της βάση κατά 20 εκατομμύρια στερλίνες,  με την Αρχική Δημόσια Προσφορά της Darktrace να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στον ορίζοντα. Έχοντας υπόψη την προβλεπόμενη αξιολόγηση των 3 δισεκατομμυρίων μετά την είσοδο στο χρηματιστήριο, η ανταμοιβή της φαντάζει πενιχρή, όμως η ιστορία πίσω από την ίδρυση της επιχείρησης είναι τουλάχιστον περίπλοκη.

Η Darktrace, που επίσημα γεννιέται το 2013, είναι αποτέλεσμα μίας ιδιαίτερης συνεργασίας, ανάμεσα σε αμερικανούς και βρετανούς πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών και ειδικών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI). Φυσικά, η Darktrace προσφέρει υπηρεσίες προστασίας στον κυβερνοχώρο, αλλά ο τρόπος που τα καταφέρνει είναι ξεχωριστός. Το σύστημα της, όπως το περιγράφει η Gustafsson, λειτουργεί σαν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, με την δυνατότητα να «διδάξει και να γιατρεύσει τον εαυτό του». Είναι, επίσης, εφοδιασμένο με την δυνατότητα αντιμετωπίζει απειλές αυτόματα, χωρίς να απαιτείται η ανθρώπινη παρέμβαση.

Κρίνοντας από το ότι η εταιρεία έχει πάνω από 5.000 πελάτες, από το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλιού μέχρι την Coca Cola, η τεχνολογία της μάλλον κάνει καλά την δουλειά της. H Darktrace είναι, πλέον, μία από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της χώρας και-με αξιολόγηση που ξεπερνά τα ένα δισεκατομμύριο δολάρια- θεωρείται «μονόκερος».

Αλλά το startup από το Cambridge ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο: Από τους 1.500 εργαζόμενους που απασχολεί, το 40% είναι γυναίκες, ακόμη και στο διοικητικό επίπεδο, σύμφωνα με τον Guardian. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσοστό, σε μία βιομηχανία όπου ο μέσος όρος ανέρχεται στο 15%. Και φυσικά, στην κορυφή βρίσκεται η Gustafsson, που δηλώνει περήφανη επειδή στο προσωπικό αντιπροσωπεύονται και τα δύο φύλα.

Η ίδια μεγάλωσε στο Cambridgeshire, με τον πατέρα της να δραστηριοποιείται στον τομέα της γεωργίας και την μητέρα της να αρθρογραφεί στο αγροτικό περιοδικό Farmer’s Weekly. Αφότου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Sheffield, δούλεψε στην Deloitte και έπειτα, στην επενδυτική φίρμα Amadeus Capital. Μέχρι που κατέληξε στην Autonomy, του Mike Lynch, από όπου θα ξεφύτρωνε η Darktrace.

H Autonomy ήταν μία εταιρεία λογισμικού, που το 2010 είχε εξελιχθεί σε έναν από τους κυρίαρχους «παίκτες» της εγχώριας αγοράς, απασχολώντας, τότε, αρκετά σημαντικά στελέχη της Darktrace. Ο ιδρυτής της Mike Lynch και ο Οικονομικός Διευθυντής Sushovan Hussain έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Darktrace. Ο πρώτος προσέφερε δεκάδες εκατομμύρια σε χρηματοδότηση και ο δεύτερος ανέλαβε το πόστο του CFΟ και στην νεοσύστατη εταιρεία, η οποία ίσως να μην είχε φτάσει στα ίδια ύψη χωρίς την συνεισφορά τους. Σήμερα, όμως, ο Hussain είναι μόνιμος κάτοικος μίας φυλακής στην Βόρεια Καλιφόρνια και ο Lynch αναμένει την δικαστική απόφαση για την έκδοση του στις ΗΠΑ.

Το νομικά προβλήματα των δύο ανδρών ξεκίνησαν αφότου η Hewlett-Packard, στην οποία πούλησαν την Autonomy το 2011 για 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια, τους κατηγόρησε για παραποίηση των στοιχείων της εταιρείας, που οδήγησε στο φούσκωμα της αξίας της, προτού την πώληση της. Παρά τις… περιπέτειες του, ο Lynch παρέμενε στην συμβουλευτική επιτροπή της Darktrace μέχρι τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς και από τότε, έχει μετακινηθεί στην καινούρια, τεχνολογική επιτροπή της επιχείρησης. Ακόμη, ο Ιρλανδός και η γυναίκα του κατέχουν το 19% της Darktrace, που μπορεί να κοστίζει μέχρι και 570 εκατομμύρια στερλίνες όταν η εταιρεία γίνει δημόσια.

Κάπως έτσι, λίγο πριν από το πολυαναμενόμενο IPO, η μεγαλύτερη ανησυχία των επενδυτών για την Darktrace είναι η ανάμειξη που έχουν με αυτή κάποιοι από τους πρωτεργάτες της. Φυσικά, η Gustafsson κάνει ό,τι μπορεί για να υποβαθμίσει την επιρροή τους, αλλά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αναρωτήθηκαν αν η επιλογή του χρηματιστηρίου του Λονδίνου αντί της Νέας Υόρκης ήταν εντελώς τυχαία ή αν σχετίζεται με την κατάσταση του Lynch. Πάντως, όταν ρωτήθηκε ακριβώς αυτό, η 38χρονη απάντησε με ένα σύντομο και κατηγορηματικό όχι.

Διαβάστε ακόμη:

Τα κρυπτονομίσματα εισβάλλουν και στον αθλητισμό – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Χρηστάκης: Τα φιλόδοξα σχέδια της HP στην Ελλάδα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Lockdown: Πάσχα στην πόλη με… χαλάρωση μέτρων, «όπως τα Χριστούγεννα»