Δίαυλο για χρηματοδοτήσεις προς ελληνικές εταιρείες και για μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα ανοίγει το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη με την έναρξη του προγράμματος Star Venture που χρηματοδοτείται από το Ειδικό Ταμείο Τεχνικής Συνεργασίας TaiwanBusiness –EBRD Technical Cooperation Fund μέσω του Small Business Impact Fund της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα Sherman S. Kuo χαρακτήρισε «ορόσημο» την έναρξη του προγράμματος στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι στόχος είναι οι χρηματοδοτήσεις να φτάσουν στα 500.000 ευρώ.

Μιλώντας στο newmoney ο Sherman S. Kuo τόνισε ότι οι δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ταϊβάν είναι πολύ μεγάλες.

Ο πρεσβευτής στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα, Sherman S. Kuo

«Θέλουμε να έχουμε ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία με τις ελληνικές επιχειρήσεις στο μέλλον και να επενδύσουμε σε ακόμα περισσότερους τομείς» μας είπε. «Μέσω της συνεργασίας με την EBRD έχουμε βοηθήσει χιλιάδες επιχειρήσεις στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Τράπεζα. Εκτιμώ ότι τα κεφάλαια που θα διαθέσουμε για ελληνικές επιχειρήσεις το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν, μετά και την θετική επίδραση του προγράμματος Star Venture.»

Ο  Sherman S. Kuo σημειώνει ότι η Ταϊβάν, ως «υπεύθυνο μέλος της παγκόσμιας δημοκρατικής κοινότητας» θα συνεχίσει να συνεργάζεται με χώρες με τις οποίες μοιράζεται τις ίδιες αρχές, ώστε να συμβάλλει στην αντιμετώπιση διεθνών και τοπικών προκλήσεων για μία βιώσιμη ανάπτυξη.

Απαντώντας σε ερώτηση του newmoney, διαβεβαίωσε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ταϊβάν, στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, δε θα σταματήσουν αυτό της το έργο.

«Οι δουλειές είναι δουλειές» απαντά ο Sherman S. Kuo. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει γεωπολιτικά η Ταϊβάν δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το έργο μας για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν δυναμική και όραμα. Επίσης, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του διμερούς εμπορίου. Αν κοιτάξετε τα στοιχεία θα διαπιστώσετε ότι αναλογικά, το ποσοστό των διμερών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ταϊβάν είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πιστεύω ότι στο μέλλον η Ταϊβάν πρέπει να ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα. Και επίσης η Ελλάδα πρέπει να ανοιχτεί περισσότερο στις χώρες της Ασίας.  Άλλωστε, οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές. Αν και είμαστε πολύ μακριά, οι δύο λαοί έχουν πολλά κοινά, κυρίως στη σημασία που δίνουν στο θεσμό της οικογένειας, σε θέματα φιλοξενίας και ευγένειας.»

Ο πρεσβευτής Sherman S. Kuo με τη δημοσιογράφο Σ. Τουχτίδου στην εκδήλωση έναρξης του προγράμματος Star Venture

Άλλωστε, ο ίδιος ο  Sherman S. Kuo, που είναι επικεφαλής του  Γραφείου Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι τα τελευταία έξι χρόνια, είναι «οπαδός» της Ελλάδας και προωθεί με ιδιαίτερη ζέση τη διμερή συνεργασία. Ο ίδιος δεν κρύβει την αγάπη του για την χώρα και ομολογεί χαμογελώντας:

«Αγαπώ την ιστορία, τον πολιτισμό, το λαό και το φαγητό της Ελλάδας. Συχνά λέω στους συμπατριώτες μου ότι θα ζήσω έξι χρόνια παραπάνω, γιατί έχω περάσει έξι χρόνια στην Ελλάδα!»

Η Ταϊβάν στηρίζει χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία μετάβασης και εκσυγχρονισμού σε όλο τον κόσμο, μέσω προγραμμάτων της EBRD. Η αξία των κοινών επενδύσεων Ταϊβάν- EBRD ανήλθε σε 1,38 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019 και καλύπτει πάνω από 370 διαφορετικά προγράμματα.

Οι πρώτοι επτά

Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης λειτουργίας του προγράμματος Star Venture στην Ελλάδα, επτά πολλά υποσχόμενες ελληνικές start up θα ενισχυθούν με συμβουλευτικές υπηρεσίες, ώστε να αναπτυχθούν, να αυξήσουν τις πωλήσεις και την εξωστρέφειά τους.

Οι επτά αυτές εταιρείες είναι :

  • Cyclopt: παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας ανάπτυξης λογισμικού και τη συνεχή παρακολούθηση της ποιότητας του παραγόμενου κώδικα.
  • BIOPIX-T:  σχεδιάζει και παράγει πρωτοπόρα Συστήματα Μοριακής Διάγνωσης για το σημείο φροντίδας (point-of-care)
  • Mobito: έχει αναπτύξει μια προηγμένη B2B πλατφόρμα διαχείρισης δεδομένων παρέχοντας ένα κεντρικό σύστημα αξιολόγησης, επικοινωνίας, ανταλλαγής και τιμολόγησης δεδομένων
  • Terracom: μια καινοτόμος εταιρεία λογισμικού, με μακρόχρονη παρουσία στο χώρο της φυσικής ασφάλειας και πάνω από 1.100 πελάτες σε 89 χώρες.
  • Natech: αναπτύσσει ολοκληρωμένο λογισμικό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, e-wallets, digital banks.
  • InAccel: βοηθάει τις εταιρίες να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα και αποδοτικά τις εφαρμογές τους (μηχανικής μάθησης, μηχανική όραση, βιο-πληροφορικη και επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων) χρησιμοποιώντας τους πιο σύγχρονους επιταχυντές hardware.
  • Keyvoto: πλατφόρμα διαχείρισης προϊοντικής πληροφορίας, που βοηθά προμηθευτές και λιανέμπορους να αναβαθμίσουν το ψηφιακό τους ράφι.

Οι «επτά» παρουσιάστηκαν στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος Star Venture που πραγματοποιήθηκε στη Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων “Thea Incubator”, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Διαβάστε ακόμη:

Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός: Φθινοπωρινός «μποναμάς» για τους συνεπείς οφειλέτες

Byte Computer: Περνά στην Ideal Holdings με «προίκα» έσοδα και νέα έργα δεκάδων εκατ. 

Grimaldi εναντίον ΟΛΘ για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας