Μια πρώτη ώθηση στα οικονομικά των ισπανικών ομάδων φαίνεται να έδωσε η επένδυση του ιδιωτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της χώρας, την La Liga, το δεύτερο συνήθως σε αξία και έσοδα στην Ευρώπη (ή τρίτο, όταν «περνά» από πάνω η γερμανική Bundesliga).

Σε έναν επιχειρηματικό «πόλεμο» δισεκατομμυρίων ο οποίος μαίνεται από το περασμένο καλοκαίρι, το βρετανικό mega fund διεκδικεί μέρος από τη… μεταγραφική δόξα του Ιανουαρίου.

Αυτό συμβαίνει καθώς, όπως αναφέρουν τοπικά media, με το «ζεστό χρήμα» που πρόσφερε στους συλλόγους μέσω της συμφωνίας του με τη διοργανώτρια αρχή για την απόκτηση μέρους των εμπορικών και ραδιοτηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, κινήθηκαν κάπως πιο άνετα.

Για την ακρίβεια, ο τζίρος των μεταγραφών της χειμερινής περιόδου υπερτριπλασιάσθηκε στα 64 περίπου εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, όταν δόθηκαν περί τα 20 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα λεφτά τα… 55 εκατ. ευρώ αναλογούν σε μια και μόνη αγορά παίκτη, την οποία πραγματοποίησε μια ομάδα από αυτές που έμειναν «έξω» από το «χρυσό» deal: η Μπαρτσελόνα.

Οι «μπλαουγκράνα» ξόδεψαν, δηλαδή, το 86% του συνολικού διαθέσιμου μπάτζετ για τον Ισπανό φόργουορντ Φεράν Τόρες από την Μάντσεστερ Σίτι και απέκτησαν ως δανεικούς τους Ντάνι Άλβες, Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, Αντάμα Τραορέ.

Η υπέρβαση των Καταλανών συνδυάζεται με τις πληροφορίες για σύναψη μεγάλης χορηγικής συμφωνίας με την εταιρεία μουσικής διανομής Spotify, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, για 3 έτη…

Το Transfermarkt.de κατεβάζει, πάντως, λίγο τον πήχη καθώς δίνει μεν τζίρο 78,15 εκατ. ευρώ, αλλά και πωλητήρια 17,90 εκατ. ευρώ, με το ισοζύγιο των μεταγραφών να «κάθεται» λίγο πάνω από τα 60 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά, όταν η… ουραγός της βρετανικής Premier League (19η), Νιούκαστλ, με νέο ιδιοκτήτη της εδώ και μερικούς μήνες τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν «χάλασε» τα πιο πολλά σε ολόκληρη την Ευρώπη: 102,1 εκατ. ευρώ! Μόνος του περισσότερα από όλη την La Liga…

Η προκαταβολή από το fund

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι ότι η συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ La Liga και CVC Capital Partners προβλέπει υψηλότερο μισθολογικό περιθώριο για τις ομάδες και τις βοήθησε να ενσωματώσουν συνολικά 42 ποδοσφαιριστές τον Ιανουάριο του 2022 στα ρόστερ τους, 11 παραπάνω από τους 31 τον πρώτο μήνα του 2021, από όσα προκύπτουν από μια σύντομη έρευνα.

Διότι εκτός από τα ποσά που δαπανώνται για την αγορά παικτών, στους προϋπολογισμούς τους προστίθενται και αυτά για τις απολαβές τους βάσει συμβολαίων – είτε έρχονται ως ελεύθεροι, είτε όχι. Ουσιαστικά, το «ντεμπούτο» …του fund στα ισπανικά γήπεδα ήταν «μουδιασμένο», αν όχι «φτωχό». Η, τουλάχιστον, «συγκρατημένο»…

Το 2021 τα έσοδα των ομάδων ήταν επηρεασμένα από τις επιπτώσεις της πανδημίας, άρα συρρικνωμένα, μα και το 2022 ή κατάσταση δεν θύμισε τις παλαιότερες εποχές της ποδοσφαιρικής «κοσμογονίας» στην Ισπανία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ρεάλ Μαδρίτης δεν έκλεισε καμία συμφωνία και οι 13 από τους 20 συλλόγους της La Liga δεν πραγματοποίησαν ακριβές συναλλαγές αγοράς ή πώλησης ενός παίκτη.

Σε πολλές περιπτώσεις προτιμήθηκαν ελεύθεροι ή δανεικοί, που αποκτήθηκαν άνευ αντιτίμου σε άλλη ομάδα.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου υπήρχε η πληροφορία ότι η CVC Capital Partners (Πηγή: Financial Times) θα πρόσφερε την πρώτη δόση που όφειλε στην La Liga ύψους 400 εκατ. ευρώ για να μοιρασθούν, τότε, στις ομάδες της και την ίδια ώρα η εκ των «ανταρτών» Ρεάλ εκπονούσε το δικό της εναλλακτικό πλάνο χρηματοδότησης της, με φόντο τα έσοδα από το υπό ανάπλαση γήπεδο της, το deal με την Legends και τα δάνεια από τις JP Morgan και Bank of America.

Ρεάλ και Μπαρτσελόνα –αμφότερες «φορτωμένες» με χρέη εκατοντάδων εκατ. ευρώ- είχαν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να καταφύγουν νομικά κατά της συμφωνίας ανάμεσα στην La Liga και το fund CVC.

Ποιος θα δικαιωθεί; Η αλήθεια, πιθανόν, θα φανεί ως το προσεχές καλοκαίρι…

Διαβάστε ακόμη:

Ταμείο Ανάκαμψης: Κούρσα τραπεζών για φθηνά δάνεια σε ιδιώτες

Ρεύμα: Τι περιλαμβάνει το ενεργειακό πακέτο Σκρέκα που ανακοινώνεται σήμερα

Mandarin Oriental: Το ντεμπούτο των Ασιατών στην Costa Navarino και το ενδιαφέρον για το Ελληνικό