Συμβαίνουν και αυτά… Δηλαδή πλειστηριασμοί όχι για δάνεια τραπεζών που έχουν περάσει σε servicers, αλλά με επισπεύδοντες ιδιώτες για μεταξύ τους οικονομικές διαφορές. Εάν μάλιστα το ακίνητο βρίσκεται στη δημοφιλή τουριστικά Μύκονο, τότε η υπόθεση αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λοιπόν, μιλάμε για ένα ακίνητο πολύ κοντά στον οικισμό της Χώρας που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί στις 26 Ιουνίου, -εκτός εάν μεσολαβήσουν κινήσεις προς αναστολή-, με τιμή πρώτης προσφοράς 752.500 ευρώ. Η τιμή αυτή όμως δεν αφορά… όλο το ακίνητο, αλλά μόνο το μισό, δηλαδή το 50% που ανήκει στον οφειλέτη.

Οι εμπλεκόμενοι και το ακίνητο

«Πρωταγωνιστές» στην υπόθεση αυτή είναι ο οφειλέτης Μ.Β. κάτοικος Χώρας Μυκόνου και ο επισπεύδων Μ. Ζ., κάτοικος Μυκόνου στην περιοχή Φανάρι, ο οποίος ανήκει σε μια από τις πιο γνωστές οικογένειες του «νησιού των ανέμων».


Εκτελεστός τίτλος είναι η (από το 2023) διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου και το ποσό της κατάσχεσης ανέρχεται σε 149.435,14 ευρώ.
Το ακίνητο βρίσκεται στη θέση ”Καμινάκι”, και απέχει μόλις 70 μέτρα από τον οικισμό της Χώρας και περίπου 200 μέτρα από τη θάλασσα, ενώ η απόσταση από το νέο λιμάνι είναι 1,7 χλμ. Όπως αναφέρεται στην έκθεση εκτίμησης «η τοποθεσία ξεχωρίζει για την πολύ μικρή απόσταση από τη Χώρα Μυκόνου και τον παραδοσιακό οικισμό, αλλά και την ωραία η θέα προς τη θάλασσα».

Τώρα, εάν τελικά χτυπήσει το σφυρί, θα αφορά το ένα δεύτερο (½) ή 50% εξ αδιαιρέτου σε ένα αγροτεμάχιο μετά της επ’ αυτού ισογείου οικίας, το οποίο είναι εκτός σχεδίου πόλεως, μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, επιφάνειας 460 τετραγωνικών μέτρων.
Εντός του ακινήτου υπάρχει ισόγειος οικία επιφάνειας 146,80 τ.μ. καθώς και αχυρώνας 30 τ.μ. περίπου, ο οποίος προϋπήρχε πλέον των 50 ετών. Το ακίνητο (κατά το μέρος που του ανήκει) περιήλθε στον οφειλέτη λόγω γονικής παροχής από τον Ιούνιο του 1994.

Κατά την επιτόπια αυτοψία και την έκθεση εκτίμησης το αγροτεμάχιο είναι σε κλίση και σε επαφή με αγροτική οδό, ενώ η οικοδομή (ισόγεια κατοικία) θεωρείται ότι αποπερατώθηκε πριν το 1983.
Ο φέρων οργανισμός είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα, η αρχιτεκτονική αισθητική χαρακτηρίζεται ως «συνήθης», ενώ η ποιότητα κατασκευής και η συντήρηση ως «καλή».
Όσον αφορά την αγοραία αξία της, αυτή προσδιορίζεται από την έκθεση εκτίμησης στα 1.650.000 ευρώ για ολόκληρο το ακίνητο, ενώ για το 50% στις 752.500 ευρώ καθώς εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης λόγω κυριότητας ½ εξ αδιαιρέτου (ελάττωμα δικαιώματος).

Τα «βάρη»

Όπως προκύπτει από τα αναφερόμενα στην έκθεση πλειστηριασμού, το ακίνητο κουβαλάει εμπράγματα βάρη και συγκεκριμένα τρεις προσημειώσεις από μεγάλη εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων (από το 2001, το 2004 και το 2020). Ωστόσο η «κρίσιμη» προσημείωση, η οποία οδηγεί και στον πλειστηριασμό, είναι αυτή του επισπεύδοντος Μ. Ζ. για ποσό 141.500 ευρώ που εγγράφηκε τον Φεβρουάριο 2023. Επίσης, υπήρξε στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2023, μερική τροπή σε υποθήκη για ποσό 5.000 ευρώ.

Μένει να φανεί εάν θα φτάσουμε στο σφυρί και βέβαια εάν θα υπάρξουν «μνηστήρες» έστω για το μισό ακίνητο…

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι λίγες μέρες νωρίτερα, για τις 19 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ένας ακόμη πλειστηριασμός για «αγρό περιμανδρωμένο με ξερολιθιά σε όλες τις πλευρές του πλην της Βόρειας», επιφάνειας 4.062 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση Κούντουρος Μυκόνου, που βγαίνει με τιμή πρώτης προσφοράς 402.000 ευρώ με επισπεύδουσα την Intrum. Ο αγρός ανήκε στον Ν.Ζ. συνεπώνυμο ή προερχόμενο από την ευρύτερη οικογένεια του επισπεύδοντος του προηγούμενου πλειστηριασμού.

Διαβάστε ακόμη 

Χρέος: Νέα μεγάλη βουτιά από το 2025 – Γιατί βλέπουν μείωση οι οίκοι αξιολόγησης

Μυτιληναίος: Ξαναγράφεται το story των ΑΠΕ- Tέλος στις επιδοτήσεις στα έργα και τις υψηλές αποδόσεις

Τα νευράκια του αρχηγού για το μαϊμού πόθεν έσχες και τα παραμύθια για το IRS, τα τελευταία γκάλοπ, ο νόμος για την ασυλία και οι πλειστηριασμοί 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ