Πριν από πέντε χρόνια ο CEO της Nvidia Τζένσεν Χουανγκ κατείχε μερίδιο στην εταιρεία κατασκευής τσιπ αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μετά το ράλι της Πέμπτης 23/5, οπότε η μετοχή κατέγραψε ρεκόρ, οι μετοχές του ανέρχονται πλέον σε περισσότερα από 90 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Nvidia ανακοίνωσε αργά την Τετάρτη κέρδη πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, με τις πωλήσεις να σημειώνουν άλμα άνω του 200% για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, λόγω της ζήτησης για επεξεργαστές τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Χουάνγκ παρέδωσε επίσης μια καλύτερη από την αναμενόμενη πρόβλεψη και ανέφερε στους επενδυτές ότι η εταιρεία βλέπει ακόρεστη ζήτηση για τις μονάδες επεξεργασίας γραφικών AI, ή GPUs. Η εταιρεία σηματοδότησε ότι οι πελάτες της, ιδίως οι μεγάλες εταιρείες cloud, θα μπορούσαν να έχουν ισχυρή απόδοση από την επένδυσή τους στα πανάκριβα τσιπ.

«Αλλάζουμε ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των υπολογιστών και το τι μπορούν να κάνουν οι υπολογιστές», δήλωσε ο Χουανγκ.

Σύμφωνα με το CNBC, ο Χουανγκ κατέχει περίπου 86,76 εκατομμύρια μετοχές της Nvidia, ή περισσότερο από το 3,5% των μετοχών της εταιρείας. Με τη μετοχή να αυξάνεται πάνω από 9% και να κλείνει σε τιμή σχεδόν 1.038 δολάρια ανά μετοχή την Πέμπτη, η αξία της συμμετοχής του αυξήθηκε κατά περίπου 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι μετοχές της Nvidia έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, αφού τριπλασιάστηκαν το 2023. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αυξηθεί κατά περίπου 28 φορές. Ο Χουανγκ πρόσθεσε μετοχές στο μερίδιό του το 2022, όταν η μετοχή έπεσε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα πριν από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο CEO, 61 ετών, ίδρυσε την εταιρεία της Silicon Valley το 1993 για να κατασκευάσει GPUs για τρισδιάστατα παιχνίδια. Ενώ τα παιχνίδια ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση της εταιρείας για δεκαετίες, η Nvidia έχει βυθιστεί σε άλλες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών για παιχνίδια στο cloud, του metaverse και των τσιπ εξόρυξης κρυπτονομισμάτων.

Αλλά η τύχη της Nvidia άλλαξε δραματικά στα τέλη του 2022, όταν η OpenAI κυκλοφόρησε το ChatGPT, ανοίγοντας την έννοια της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στο ευρύτερο κοινό. Η τεχνολογία παρουσίασε ένα μέλλον στο οποίο οι υπολογιστές δεν θα ανακτούν απλώς νέες πληροφορίες από βάσεις δεδομένων, αλλά θα μπορούν επίσης να παράγουν νέο περιεχόμενο και απαντήσεις σε ερωτήσεις από μεγάλες προσωρινές μνήμες αταξινόμητων δεδομένων.

Το OpenAI αναπτύσσει το μεγαλύτερο μέρος της τεχνητής νοημοσύνης του σε GPU της Nvidia. Καθώς άλλες εταιρείες όπως Microsoft, Google και Meta ενίσχυσαν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την ανάπτυξη της ΤΝ, χρειάστηκαν τα πιο πρόσφατα τσιπ ΤΝ αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αναπτύξουν τα μοντέλα τους.

Το πρόσωπο πίσω από την επιτυχία

Ο Χουανγκ υπήρξε το πρόσωπο της Nvidia και ο κύριος πωλητής της, εκθειάζοντας συνεχώς τις δυνατότητες και τη δύναμη της χρήσης των GPU της εταιρείας για την κατασκευή AI.

Η Nvidia, η οποία αναπτύσσει λογισμικό και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για περισσότερο από μια δεκαετία, κατέληξε σε προνομιακή θέση για να γίνει ο κορυφαίος προμηθευτής των μεγαλύτερων τεχνολογικών εταιρειών. Η εταιρεία κατέχει πλέον περίπου το 80% της αγοράς για τα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης και ο Χουανγκ συγκαταλέγεται στους 20 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Citi: Οι εισροές στις ευρωπαϊκές μετοχές από αμερικανικά funds είναι «καλός οιωνός»

Τουρκία: Νέος εκβιασμός στο Αιγαίο – Ετοιμάζει δική της οριοθέτηση Θαλασσίων Πάρκων

Ιαπωνία: Πέθανε ο viral σκύλος που ενέπνευσε το Dogecoin και αποθέωσε τον Μασκ (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ