Ένας πλειστηριασμός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθότι αφορά μεγάλο σταθμό (πάρκινγκ) αυτοκινήτων έχει προγραμματιστεί για την 1η Απριλίου. 

Πρόκειται, όπως αποκαλύπτει το newmoney, για ένα από τα μεγαλύτερα στεγασμένα πάρκινγκ του Πειραιά, το «Μεσόγειος», το οποίο ανήκει στην Acropole του Ομίλου Χαραγκιώνη.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Χαραγκιώνη ασχολείται ενεργά με την ανάπτυξη και τη διαχείριση χώρων στάθμευσης από το 1975. Σήμερα μέσω θυγατρικών διαχειρίζεται 11 ιδιόκτητους χώρους στάθμευσης, που βρίσκονται στα κεντρικότερα σημεία της Αθήνας και του Πειραιά, συνολικής δυναμικότητας 2.500 θέσεων στάθμευσης. Εξ αυτών 8 βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και 3 στον Πειραιά, ενώ ένας ακόμη λειτουργεί στην Κηφισιά. 

Τι βγαίνει στον πλειστηριασμό 

Ειδικότερα, ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την PQH, αφορά τρεις οριζόντιες ιδιοκτησίες συγκροτήματος που έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 881,76, στην πόλη του Πειραιά, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου, επί των οδών Αριστείδου (αρ. 22-24) και  Δημ. Γούναρη (αρ. 5).

Σύμφωνα με την περιγραφή στην έκθεση εκτίμησης και στα στοιχεία της PQH πρόκειται για εν λειτουργία σταθμό αυτοκινήτων 13 ορόφων, με επιφάνεια 1855 τ.μ. και με 177 θέσεις στάθμευσης συνολικά. Κατά τα στοιχεία που αναφέρονται στην σελίδα της «Ακροπόλ» διαθέτει 250 θέσεις στάθμευσης, ενώ εάν πιστέψουμε την έκθεση πλειστηριασμού οι τρεις αυτές οριζόντιες ιδιοκτησίες που συναποτελούν το συγκρότημα, διαθέτουν 720 (!) θέσεις στάθμευσης. 

Κατά την έκθεση εκτίμησης η περιοχή του ακινήτου διαθέτει εξαιρετική προσβασιμότητα καθώς βρίσκεται ανατολικά της εισόδου του λιμένα Πειραιά σε πολύ κοντινή απόσταση από τον επιβατικό τερματικό σταθμό, «ο οποίος αναμένεται να δεχτεί κατακόρυφη αύξηση της επισκεψιμότητάς του, λόγω των αναμενόμενων επενδύσεων από διεθνείς επενδυτές», όπως αναφέρεται. Ακόμη σημειώνεται ότι στην άμεσα γύρω περιοχή υπάρχει έλλειψη χώρων στάθμευσης και ότι οι τιμές μίσθωσης θέσεων στάθμευσης κυμαίνονται μεταξύ € 90/θέση/μήνα – € 150/θέση/μήνα. 

 

Στα βάρη του ακινήτου περιλαμβάνεται προσημείωση υποθήκης υπέρ της Ασπίς Μπάνκ Α.Ε. ποσού 1,76 εκατ. ευρώ εγγραφείσα στις 18.10.2005 και προσημείωση υποθήκης υπέρ του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, ποσού 2,5 εκατ. ευρώ εγγραφείσα στις 29.03.2012.

Οφειλέτης εμφανίζεται η «Ακροπόλ Σταθμοί Αυτοκινήτων Α.Ε.» και το επισπευδόμενο ποσό είναι 500.000 ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,3 εκατ. ευρώ.

Με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες καταστάσεις της «Ακροπόλ Σταθμοί Αυτοκινήτων Α.Ε.» για τη χρήση 2020 ο καθαρός κύκλος εργασιών ήταν 51.208,47 ευρώ (έναντι 60.911,06 ευρώ το 2019) και τα καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 227.754,95 ευρώ (έναντι ζημιών 198.234,88 ευρώ). 

Στις καταστάσεις αναφέρεται ότι η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμη υποχρέωση προς την Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε. Υπό Ειδική Εκκαθάριση (πρώην ASPIS) ύψους 1.050.105,29 ευρώ που έχει καταγγελθεί και εμφανίζεται στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Επίσης, ότι στο ακίνητο της εταιρείας επί των οδών Γούναρη και Αριστείδου στον Πειραιά έχει εγγραφεί υποθήκη ποσού 2.100.000 ευρώ από την Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε. Υπό Ειδική Εκκαθάριση το οποίο έχει καταγγελθεί από τις 02/04/2014.

Η Ακροπόλ και ο Όμιλος Χαραγκιώνη

Η εταιρεία Ακροπόλ Χαραγκιώνης είναι η μεγαλύτερη εταιρεία του ομώνυμου Ομίλου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1932, και ανήκει αποκλειστικά στην οικογένεια Χαραγκιώνη. Ειδικεύεται στην επένδυση, την ανάπτυξη και την διοίκηση εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων. Σημειώνεται ότι στο κέντρο Capitol στην Αθήνα λειτουργεί και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα μουσείο αυτοκινήτου το οποίο ανήκει στο Ίδρυμα Θεόδωρου Χαραγκιώνη. 

Παράλληλα, δραστηριοποιείται στο λιανικό εμπόριο και τη διαχείριση χώρων στάθμευσης, καλύπτοντας έτσι πλήρως το αντικείμενο της ανάπτυξης εμπορικών κέντρων. 

Όπως αναφέρεται σχετικά, «το στίγμα των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της Ακροπόλ Χαραγκιώνης είναι εμφανές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Ρόδου, όπου έχουν αναπτυχθεί ή είναι υπό ανάπτυξη 63 επαγγελματικά ακίνητα και εμπορικά κέντρα».

Σημειώνεται ακόμη ότι η εταιρεία, πέρα από τη βασική δραστηριότητα στην ανάπτυξη εμπορικών ακινήτων, δραστηριοποιείται και στο λιανικό εμπόριο, ως αποκλειστικός franchisee στην Ελλάδα διεθνών οίκων (Gucci, Imaginarium, Ferrari Stores).

Διαβάστε ακόμη

Η άνοδος και η πτώση της ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Ξανά στο σφυρί με «σκόντο» 35%

Όμιλος Χαραγκιώνη: Βγαίνει στο σφυρί το μεγάλο πάρκινγκ αυτοκινήτων στον Πειραιά

Οι Ελληνες εφοπλιστές κυριαρχούν και στα LNG