Από το μεγάλο deal της 14ης Μαΐου το οποίο άλλαξε τα δεδομένα και τις προοπτικές για τον όμιλο Ideal πέρασαν πάνω από 5,5 μήνες. Για την ακρίβεια περισσότερες από 165 ημέρες, από τη στιγμή δηλαδή που έγινε γνωστή η στρατηγική συμφωνία με την Virtus International Partners και πρόβλεπε, ανάμεσα σε άλλα, την ενσωμάτωση δύο δυναμικά αναπτυσσόμενων εταιρειών των Astir Vitogiannis και Three Cents μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Χρόνος αρκετός για να τρέξουν οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, με πρώτο και κυριότερο την έγκριση (στις 17 Ιουνίου από την Γ.Σ. των μετόχων) και υλοποίηση της ΑΜΚ των 56,1 εκατ. ευρώ. Για την ολοκλήρωση της συναλλαγής χρειάσθηκε το «πράσινο φως» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στα τέλη Ιουλίου, και εφόσον ο Αύγουστος θεωρείται γενικά μήνας «χαμηλών ταχυτήτων», από την είσοδο του φθινοπώρου ουσιαστικά υπήρχε –και εξακολουθεί να υπάρχει- μια αναμονή για τα επόμενα επενδυτικά βήματα της «νέας Ideal».

Αυτά τα οποία θα διευρύνουν τα επιχειρηματικά της «πεδία», ακόμα και σε κλάδους όπου σήμερα η ίδια δεν δραστηριοποιείται ή θα ενισχύσουν την παρουσία της σε όσους ήδη βρίσκεται «μέσα».

Το όνομα της Ideal επανήλθε στις συζητήσεις του επιχειρηματικού κόσμου με τελευταία αφορμή, αυτή τη φορά, την ανακοίνωση των pro forma οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το εννεάμηνο 2021, με αύξηση κατά 69% των pro forma κερδών μετά από φόρους και EBITDA 54%.

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις (και) σε νέους κλάδους είχε επιβεβαιώσει από το καλοκαίρι στο newmoney ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. της Ideal, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, μετά από την μετατροπή της ουσιαστικά σε μια εισηγμένη εταιρία συμμετοχών με «παρών» σε τέσσερις διαφορετικούς κλάδους, με κυρίως αντικείμενο την πληροφορική και με το σκεπτικό να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ideal

Ως τώρα επικρατεί μια «σιγή ασυρμάτου» από την πλευρά του ομίλου σχετικά με τα νέα επιχειρηματικά εγχειρήματά του, αλλά η αγορά εκτιμά ότι η ώρα των νέων επενδυτικών αποφάσεων δεν θα αργήσει. Ή, τουλάχιστον, είναι λογικό να περιμένει τις κινήσεις οι οποίες θα συνοδεύσουν μια από τις σημαντικότερες συμφωνίες της χρονιάς που διανύουμε, ύστερα από τις πιο πρόσφατες μετοχικές μεταβολές της και την Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση η οποία προηγήθηκε…

Θα πρέπει, βέβαια, να διευκρινισθούν και ορισμένες «λεπτομέρειες». Στην πράξη. Διότι θεωρητικά, υπάρχει σχεδιασμός. Για παράδειγμα, ποιους και πόσους  κλάδους θα επιλέξουν μέτοχοι και διοίκηση για να επενδύσουν, με ποιες διαδικασίες, ποιες προϋποθέσεις και ποια χρονοδιαγράμματα θα «μεγαλώσει» η Ideal το χαρτοφυλάκιο της. Πιθανόν με εξαγορές εταιρειών ή και με τον εμπλουτισμό των συμμετοχών της.

Εύλογα οι άνθρωποι της Ideal κρατούν «κλειστά τα χαρτιά» τους, αν ενδεχομένως η οποιαδήποτε νέα παράταση των εξελίξεων συνδυάζεται με την τελική διαμόρφωση του μετοχικού «τοπίου» στον όμιλο. Ή, με άλλες παραμέτρους όπως σίγουρα είναι και οι ευκαιρίες που θα αναδείξει η ίδια η αγορά.

Στην «ομάδα» του Ideal Group ανήκουν οι Ideal Electronics (Διανομή Οικιακών Συσκευών και Προϊόντων & Λύσεων Πληροφορικής), η Adacom Cyber Security (Υπηρεσίες Εμπιστοσύνης και Κυβερνοασφάλειας), η i-Docs (Ανάπτυξη και υπηρεσίες λογισμικού), η Astir Vitogiannis (παραγωγή μεταλλικών πωμάτων) και η Three Cents (παραγωγή ειδικών αναψυκτικών/Premium Sodas & Mixers).

«Εφαλτήριο» για ανοδική πορεία

Οι αριθμοί δείχνουν ότι η Ideal διαθέτει τα κατάλληλα «εφαλτήρια». Η άτυπη (Pro forma) χρηματοοικονομική πληροφόρηση έχει συνταχθεί αποκλειστικά για σκοπούς ενημέρωσης, προκειμένου να απεικονιστεί η επίδραση της Αύξησης Κεφαλαίου στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

Πάνος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ideal

Σε pro forma βάση τα έσοδα εννεάμηνου ανήλθαν σε € 51,9 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 40% κατά €14,8 εκατ. σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (€ 37,1 εκατ. την 30.09.2020), τα κέρδη προ φόρων σε €8,6 εκατ. έναντι €5,4 εκατ. και τα ενοποιημένα αποτελέσματα της περιόδου που έληξε την 30.09.2021 ανήλθαν σε κέρδος €7.195 χιλ. (μετά από φόρους και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας) έναντι κέρδους €4.250 χιλ.

Πριν από το placement του 12,7% της Ideal σε θεσμικούς επενδυτές, αρχές Σεπτεμβρίου, στα αποτελέσματα εξαμήνου επιβεβαιώθηκε και τότε η δυναμική της με τα υψηλόβαθμα στελέχη να μιλούν ο μεν Διευθύνων Σύμβουλος Πάνος Βασιλειάδης για «ορθότητα της απόφασης να προχωρήσουμε σε διεύρυνση των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων», ο δε Πρόεδρος Δ.Σ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου «για ενθαρρυντικά πρώτα βήματα της δημιουργίας ενός δυναμικού ομίλου συμμετοχών, με αισιοδοξία για συνέχιση της ανοδικής μας πορείας».

Στη δήλωση του για τα pro forma αποτελέσματα εννεάμηνου ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τονίσει:

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι γιατί την συνέχιση της θετικής πορείας του Ομίλου IDEAL και την σημαντική αύξηση των μεγεθών. Είμαστε αισιόδοξοι για την συνέχεια και εργαζόμαστε όλοι μαζί ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των επόμενων μηνών στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Διαβάστε ακόμη:

Η μεγάλη εξόρμηση της 28ης Οκτωβρίου: Όπου φύγει, φύγει οι Έλληνες ταξιδιώτες (πίνακας)

Αλέξανδρος Δανιηλίδης: Με +25% «σβήνει» τις απώλειες της πανδημίας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Προς τρίμηνη παράταση το πρόγραμμα επιδότησης Πάγιων Δαπανών των επιχειρήσεων