Τουρισμός

Η μεγάλη εξόρμηση της 28ης Οκτωβρίου: Όπου φύγει, φύγει οι Έλληνες ταξιδιώτες (πίνακας)

  • Στεφανία Σούκη


Υψηλές πληρότητες για προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδα, sold out οι περισσότερες πτήσεις για εξωτερικό - Ποιοι είναι οι top 5 προορισμοί όσων ταξιδεύουν εκτός συνόρων, με την επιστροφή των ταξιδιωτών να διαρκεί έως και τη Δευτέρα 1/11, με κορύφωση την Κυριακή

Οπου φύγει, φύγει οι Ελληνες εκμεταλλευόμενοι την αργία της 28ης Οκτωβρίου για να εξορμήσεουν αυτές τις ημέρες εντός και εντός συνόρων, Ηδη από τα στοιχεία των προηγούμενων ημέρων καταγράφονται ικανοποιητικές πληρότητες προς τους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία είτε ακόμη και για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σπίτια τύπου ‘’Αirbnb’’. Αντίστοιχα, υψηλές καταγράφονται και οι πληρότητες στα αεροπλάνα με ουκ ολίγους προορισμούς στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό να παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία των αεροπορικών.

Η επιθυμία για ταξίδια, σε αυτή τη δεδομένη στιγμή είναι μεγάλη και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην τελευταία προσφορά της AEGEAN που προσέφερε έκπτωση 50% για κρατήσεις μέσα στο Νοέμβριο, μόλις μέσα σε 24 ώρες το σύστημα κρατήσεων κατέγραψε ρεκόρ εισιτηρίων, θυμίζοντας εποχές του 2019!

Οσον αφορά τώρα τα στοιχεία για την αργία της 28ης Οκτωβρίου, όπως προκύπτει από τη βάση δεδομένων του μεγαλύτερου αερομεταφορέα της χώρας οι πληρότητες για την αργία της 28ης από την Ελλάδα σε όλο το δίκτυο εξωτερικού φτάνουν ή και ξεπερνούν το 85% με τις περισσότερες πτήσεις του εξωτερικού να είναι… sold out, ενώ οι ημέρες με την μεγαλύτερη κίνηση είναι η Τετάρτη, η Πέμπτη και Κυριακή.

Οι υπόλοιπες ημέρες εμφανίζουν τη συνηθισμένη για την εποχή κίνηση. Με βάση τα στοιχεία της Αegean, κι ενώ οι πτήσεις εσωτερικού διατηρούνται επίσης σε υψηλά επίπεδα, στο εξωτερικό οι top 5 χώρες- προορισμοί των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και στην πέμπτη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά ως προς τους προορισμούς, πρώτη είναι η Λισαβόνα, στην Ισπανία η Βαρκελώνη και η Μαδρίτη, στην Ιταλία η Ρώμη, το Μιλάνο και η Μπολόνια, στη Γαλλία το Παρίσι και στη Βρετανία το Λονδίνο.

Επίσης υψηλή προτίμηση εμφανίζουν και προορισμοί όπως: Βαρσοβία, Βιέννη, Κοπεγχάγη, Βρυξέλες, Άμστερνταμ αλλά και Βουδαπέστη.

Συνοπτικά, οι παραδοσιακοί μεγάλοι ευρωπαϊκοί city – break προορισμοί φαίνεται να συγκεντρώνουν την προτίμηση των επισκεπτών, δείχνοντας μια τάση για ανάκαμψη των city break προορισμών, ενώ και οι προορισμοί με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων βρίσκονται ψηλά στην προτίμηση των ταξιδιωτών.

Οι top 5 προορισμοί των Ελλήνων προς το εξωτερικό για την αργία της 28ης

1 Πορτογαλία Λισαβόνα
2 Ισπανία Βαρκελώνη και Μαδρίτη
3 Ιταλία Ρώμη – Μιλάνο – Μπολόνια
4 Γαλλία Παρίσι
5 Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο
Πηγή: Αegean

Το ρεύμα των αναχωρήσεων ξεκίνησε από τις αρχές της εβδομάδας, με την κορύφωση των αναχωρήσεων αναμενόμενα να εντοπίζεται αργά την Τετάρτη και νωρίς το πρωί μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου και την επιστροφή των ταξιδιωτών να διαρκεί έως και τη Δευτέρα 1/11, με peak την Κυριακή.

Για τη Θεσσαλονίκη το ρεύμα των αναχωρήσεων ξεκίνησε από τις αρχές τις εβδομάδας καθώς οι Βορειοελλαδίτες προτίμησαν να αξιοποιήσουν και την τοπική αργία της 26ης Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου.

Υψηλές πληρότητες καταγράφονται και στα δρομολόγια της έτερης εγχώριας αεροπορικής Skyexpress, η οποία έχει ενισχύσει από φέτος την παρουσία της στα δρομολόγια εξωτερικού. Από τις συνδέσεις εξωτερικού οι προορισμοί που βρίσκονται στο επίκεντρο είναι το Λονδίνο, το Παρίσι και οι Βρυξέλλες, ενώ από το εσωτερικό δίκτυο της εταιρείας Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδος βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των ταξιδιωτών.

Διαβάστε ακόμα:

28η Οκτωβρίου 1940: Η πορεία προς τον πόλεμο – Infographic

Αλέξανδρος Δανιηλίδης: Με +25% «σβήνει» τις απώλειες της πανδημίας η Αθηναϊκή Ζυθοποιία

Προς τρίμηνη παράταση το πρόγραμμα επιδότησης Πάγιων Δαπανών των επιχειρήσεων