«Αισιοδοξούμε ότι θα πάει πολύ καλά…» ήταν η φράση που ανέφερε ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου ως προς την προοπτική της επιτυχούς έκβασης της προαιρετικής δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει η Ideal Holdings για την εξαγορά της Byte Computer και την αποδοχή της από αυτούς στους οποίους απευθύνεται, στο περιθώριο της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών.

Ο πρόεδρος Δ.Σ. της Ideal επιβεβαίωσε από το βήμα της Γ.Σ. την πρόθεση για την διαγραφή των μετοχών της Byte από το ΧΑ, έτσι ώστε η δεύτερη να λειτουργήσει μελλοντικά ως θυγατρική της πρώτης εάν αυτή συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 90% επί του μετοχικού κεφαλαίου της (σ.σ. η δεύτερη περίπτωση για την οποία συζητιέται κάτι τέτοιο μέσα σε μερικές μόνο ημέρες, με πρώτη αυτήν της ΓΕ Δημητρίου όπου θα εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής η Quest Holdings), χαρακτήρισε ως «δίκαιη την αποτίμηση των 60 εκατ. ευρώ» γι’ αυτήν και αποκάλυψε ότι ο ιδρυτής της, Σπύρος Βυζάντιος θα έχει κεντρικό ρόλο στην επόμενη μέρα της αν το επιθυμεί, εφόσον «τελειώσει» η συναλλαγή.

Ερωτηθείς σχετικά, μετά από το πέρας της Γ.Σ., ο κ. Παπακωνσταντίνου προσδιόρισε ως χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των διαδικασιών ( …που αναλύθηκαν κατά την ανάγνωση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, έχουν ήδη ανακοινωθεί και τα οποία εν συνεχεία ψηφίσθηκαν από τους μετόχους) τα μέσα Σεπτεμβρίου και χαμογελώντας δεν απέκλεισε να υπάρξει και νέα υπόθεση εξαγοράς για την Ideal Holdings μετά από τις διακοπές του καλοκαιριού, δηλαδή από το φθινόπωρο και με δεδομένο ότι ο ίδιος δεν είχε αποκλείσει προστεθούν άλλες δυο κινήσεις στο επενδυτικό της σερί (πλην των εξαγορών που προηγηθήκαν, της Coleus και της Netbull) έως το τέλος του 2022…

«Βασικό μας θέμα αποτελεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θέλουμε να κάνουμε σχετικά με τη δημόσια πρόταση την οποία έχουμε υποβάλει για την εξαγορά της Byte…», τόνισε αρχικά ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, παρόντων του CEO της Ideal Holdings Παναγιώτη Βασιλειάδη και του CFO Σάββα Ασημιάδη.

Η κύρια εισήγηση του Δ.Σ. της Ideal Holdings προς την χθεσινή Γ.Σ. των μετόχων ήταν η ΑΜΚ μέχρι το ποσό των 2.515.317,20 ευρώ, με την έκδοση 6.288.293 νέων κοινών ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών με ονομαστική αξία 0,40 ευρώ η καθεμία και με τιμή διάθεσης 4,15 ευρώ εκάστη.

Η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου με εισφορά σε είδος και δη με τις μετοχές της εταιρείας Byte υπέρ των μετόχων της εν λόγω εταιρείας, οι οποίοι θα έχουν αποδεχθεί νομίμως και εγκύρως την προαιρετική δημόσια πρόταση. Με προθεσμία 4 μηνών, από την μέρα που θα καταχωρηθεί η απόφαση στο ΓΕΜΗ…

Plan B, αν…

«Έχουμε δηλώσει ότι αν το ποσοστό μας φθάσει στο 90%, θα εφαρμόσουμε το δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος να κάνουμε squeeze out, να βγάλουμε την Byte από το ΧΑ και να γίνει 100% θυγατρική της Ideal Holdings…», συνέχισε σε άλλο σημείο ο κ. Παπακωνσταντίνου και λίγο αργότερα διευκρίνισε ότι θα υπάρξει Plan B, αν συγκεντρωθεί ένα ποσοστό κατώτερο από το 90% για έξοδο από ΧΑ.

Η πρόταση αφορά τόσο την οικογένεια του Σπύρου Βυζάντιου, όσο και τους άλλους μετόχους της Byte (μεταξύ αυτών Alpha Bank και Alpha Asset Management).

Επανέλαβε, επίσης, σε σχέση με τους σκοπούς της προσπάθειας για την εξαγορά της Byte Computer, εταιρεία που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την Ideal Holdings (κυβερνοασφάλεια, υπηρεσίες εμπιστοσύνης, SOC, με systems integration):

«Ενδιαφερόμαστε να επενδύσουμε περαιτέρω στο σύνολο του κλάδου της πληροφορικής. Ως Ideal Holdings είχαμε κάνει μια πρώτη επένδυση στην Adacom, η οποία ειδικεύεται στην κυβερνοασφάλεια. Στις 10/5 προχωρήσαμε στη νέα κίνηση μας, μεγαλώνοντας το αποτύπωμα μας σε αυτό τον χώρο με την εξαγορά της Netbull. Και θεωρούμαστε πλέον από τους μεγαλύτερους παρόχους του τομέα -αν όχι ο μεγαλύτερος- στην Ελλάδα και την Κύπρο. Θέλοντας να επεκταθούμε και άλλο (στην πληροφορική) διαπιστώσαμε ότι υπήρχε μια εταιρεία που πληρούσε τα κριτήρια από πλευράς ενδιαφέροντος, διοίκησης και αποτυπώματος στην αγορά και αποφασίσαμε να κινηθούμε γι’ αυτήν.

Αποτιμήσαμε την Byte με δικές μας μεθόδους γύρω στα 60 εκατ. ευρώ, πάνω από τους μέσους όρους της αγοράς, κάναμε μια δίκαιη πρόταση και προσφέραμε ένα τίμημα σε μετρητά και μετοχές. Αρχίσαμε το ταξίδι από την 1η Ιουλίου. Με βάση το business plan μας αποτιμήθηκε και η Ideal, για τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης επένδυσης. Η εξίσωση λύνεται, είναι απλή. Το ίδιο συνέβη και πέρσι, στην συναλλαγή τις Ideal με το fund (της Virtus). Η πορεία μας είναι πολύ καλή το 2022, αν δείτε τα αποτελέσματα τριμήνου, αλλά και όλη η χρονιά μας. Δεν περιμένουμε επιδείνωση (σ.σ. παρά τις συνθήκες της αγοράς), σε κανέναν από τους κλάδους όπου επενδύουμε. »

«Θα παραμείνει όσο θέλει»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σε σχέση με τις σκέψεις της ηγεσίας της Ideal Holdings για την επόμενη μέρα της Byte και την παρουσία του ιδρυτή, βασικού μετόχου και νυν επικεφαλής της, ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου δεν επέτρεψε να μείνουν κενά:

«Αν δεν ήταν ο κ. Βυζάντιος δεν θα είχαμε ενδιαφερθεί για την Byte. Διότι, τον τιμούμε και σαν πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο και σαν προσωπικότητα του χώρου της πληροφορικής. Ο λόγος για τον οποίο ξεκινήσαμε τη διαδικασία ήταν πρώτα ο κ. Βυζάντιος. Κρούετε ανοικτές θύρες. Προφανώς και η πρόθεση μας –και θα προσέξω τι λέω, γιατί διανύουμε περίοδο δημόσιας πρότασης- είναι ξεκάθαρη, ότι εμείς θα θέλαμε για το επόμενο διάστημα και όσο θέλει ο κ. Βυζάντιος, όταν με το καλό ολοκληρωθούν διαδικασίες, να παραμείνει και πρόεδρος και CEO και να έχει την απόλυτη διοίκηση της εταιρείας. Θα του το επικοινωνήσουμε και δια ζώσης άμεσα…».

Χωρίς due diligence

Η Ideal Holdings κινείται για την εξαγορά της Byte Computer χωρίς να έχει προχωρήσει σε due diligence (νομικό και οικονομικό έλεγχο) και όπως εξηγεί η διοίκηση της πρώτης, η διαδικασία εξελίσσεται κατ’ αυτόν τον τρόπο «…γιατί ξέρουμε ποιοι είναι, αναλύσαμε τις οικονομικές τους καταστάσεις και δεν υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζουμε. Είναι μια εταιρεία η οποία έχει εισαχθεί στο ΧΑ από το 2.000 και δεν έχει δώσει αρνητικά δείγματα.
Αντιθέτως, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, ούτε έχει δεχθεί καταγγελίες. Υλοποιεί πολλά απαιτητικά έργα, διεκδικεί μεγάλους διαγωνισμούς και συμβάσεις.

Με τη δημόσια πρόταση της δίνεται η δυνατότητα να μπει σε ένα μεγαλύτερο σχήμα, ικανό να αποφέρει συνολικά έσοδα που για το 2022 υπολογίζονται πάνω από 70 εκατ. ευρώ. Μια win win συνεργασία με υψηλά περιθώρια κέρδους.».

Υπενθυμίζεται, ότι η Byte ανήκει σε μια από τις 3 κοινοπραξίες που πέρασαν στον τελικό του mega διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ) για τις νέες ταυτότητες και τα άλλα έγγραφα ασφαλείας, με έναν ισχυρό συμπαίκτη όπως ο όμιλος ΟΤΕ και αναμένει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών για την ανάδειξη του αναδόχου (σ.σ. πρόσφατα το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές που κατατέθηκαν για τη φάση της τεχνικής αξιολόγησης), ενώ διατηρεί ανεκτέλεστο 20+20=40 εκατ. ευρώ για το 2022-2023 και «βλέπει» νέα έργα 50+ εκατ. ευρώ…

Διαβάστε ακόμη:

Νέο άλμα στις τιμές των σιτηρών – Υπό αμφισβήτηση η επανέναρξη των ουκρανικών εξαγωγών

Αναλυτές: Οι αυξήσεις στα επιτόκια της Fed θα οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση

Ξέμεινε από καύσιμα το Χρηματιστήριο – Stop στο 5ήμερο ανοδικό ράλι