Οι προσπάθειες της Fed για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού φαίνεται πως θα αποδειχθούν επώδυνες.

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ έχει ήδη μειωθεί λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η αγορά ακινήτων έχει δεχθεί πλήγμα ενώ οι big tech έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα άρουν τις προσλήψεις ή θα προχωρήσουν σε απολύσεις, προκαλώντας ανησυχίες στην αγορά εργασίας. 

Ο πληθωρισμός, όμως, παραμένει σε υψηλά 40ετίας, ενώ οι αναλυτές τονίζουν πως θα χρειαστεί μία ύφεση -και υψηλά ποσοστά ανεργίας- για τη μείωσή του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Bloomberg, η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης στις ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες έχει φτάσει πια το 47,5%, από το 30% του Ιουνίου. 

Μετά από τη δραματική αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell και οι συνεργάτες του αναμένεται να προχωρήσουν σε νέα αύξηση 75 μ.β. Ο Powell, μάλιστα, έχει τονίσει πως η αποτυχία μείωσης του πληθωρισμού θα αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα από τη δημιουργία ύφεσης της οικονομίας.

Tα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, όμως, συνεχίζουν να υποστηρίζουν το αφήγημα της αποφυγής μίας τέτοιας ύφεσης και της «ομαλής προσγείωσης» της οικονομίας. Τονίζουν πως η οικονομία έχει σταθερές βάσεις, ενώ ελπίζουν πως ο πληθωρισμός θα καταγράψει γρηγορότερη από το αναμενόμενο μείωση. 

Ο ΔΤΚ των ΗΠΑ κυμάνθηκε στο 9,1% τον Ιούνιο, τη στιγμή που το κόστος του 75% των αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε αύξηση του 4% μέσα σε ένα μόλις μήνα. 

«Ο πληθωρισμός είναι περιχαρακωμένος και εξαπλώνεται», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της Fed και στέλεχος του Brookings Institution, Donald Kohn. 

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει πρόβλημα αφού ο πληθωρισμός δεν οφείλεται σε αυξημένη ζήτηση την οποία μπορεί εν μέρει να ελέγξει, αλλά στα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκλήθηκαν από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Fed, Alan Binder, περαιτέρω ανησυχία προκαλείται από το γεγονός πως η νομισματική πολιτική επηρεάζει τον πληθωρισμό μόνο μετά από καθυστέρηση δύο ή τριών ετών. 

Οι επενδυτές, πια, ποντάρουν πως η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια στο 3,5% μέχρι το τέλος του έτους, από το 1,5%-,75% αυτή τη στιγμή, ενώ θα ξεκινήσει τον κύκλο μειώσεών τους το β’ εξάμηνο του 2023. 

Σύμφωνα, όμως, με τον πρώην ΥΠΟΙΚ και νυν καθηγητή του πανεπιστημίου του Harvard, Lawrence Summers, τα πράγματα δε θα κυλήσουν τόσο ομαλά: «Πιστεύω πως δε θα δούμε μείωση των επιτοκίων σύντομα. Η Fed θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά. Στο παρελθόν, ιδιαίτερα στις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70 η νομισματική πολιτική χαλάρωσε υπερβολικά και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά».

Για τον αναλυτή της Dreyfus and Mellon, Vincent Reinhart «αντί για μείωση των επιτοκίων, η Fed θα τα αυξήσει πιθανά στο 5% ή παραπάνω μέχρι το 2023 για να εξισορροπήσει τις τιμές. Αυτό θα δημιουργήσει αύξηση της ανεργίας στο 6% από το τωρινό 3,6% αλλά ο πληθωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 3%».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκεται και η άποψη του πρώην στελέχους της Fed, Laurence Meyer ο οποίος τονίζει πως τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμα περισσότερο αφού δεν μπορούν να αφήσουν τις εκτιμήσεις του πληθωρισμού να καλπάζουν ανεξέλεγκτες. Ο Meyer, ο οποίος είναι επικεφαλής της Monetary Policy Analytics προβλέπει ύφεση η οποία θα μειώσει το ΑΕΠ κατά 0,7% μέχρι το 2023, αύξηση της ανεργίας στο 5% και μείωση του πληθωρισμού στο 2% το 2024.

Αρκετοί είναι οι αναλυτές οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι ΗΠΑ βρίσκονται ήδη σε ύφεση. Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,6% σε ετήσιο επίπεδο το α’ τρίμηνο, ενώ ενδέχεται να έχει μειωθεί ακόμα περαιτέρω το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed της Atlanta. Eάν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν στη σύνοδο της 28ης Ιουλίου, τότε η αμερικανική οικονομία θα βρίσκεται κι επίσημα σε ύφεση η οποία χαρακτηρίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας, όμως, έχουν ήδη αντιτεθεί σε τέτοιες εκκλήσεις, τονίζοντας πως η αγορά εργασίας παραμένει στιβαρή.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση, τα δεδομένα των ειδικών υποδεικνύουν πως το 1/3 του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη του 2021 οφειλόταν σε σοκ προσφοράς.

«Τα σοκ λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλούς τομείς, σε διαφορετικές περιόδους και διαφορετικές χώρες», τόνισε η Sebnem Kalemli-Ozcan, μία εκ των ειδικών που συνέγραψαν την ανάλυση, υποστηρίζοντας πως «ο πληθωρισμός δεν οφειλόταν στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών».

Οι ελπίδες για το τέλος αυτού του κυκεώνα του σοκ προσφοράς αποδεικνύονται φρούδες, αφού η Κίνα συνεχίζει να έχει προβλήματα με τον περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Τα 2/3 των ερωτηθέντων εκπροσώπων εταιρειών σε πρόσφατη δημοσκόπηση του National Association of Manufacturers τόνισαν πως τα σοκ αυτά δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι το 2023 ή αργότερα. 

O Αlan Blinder, από την πλευρά του, τόνισε πως ελπίζει για μία «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας, δεδομένων των πρόσφατων μειώσεων στο κόστος της ενέργειας και των τροφίμων. Παρ’ όλα αυτά, αναμένει πως η πιθανότητα δημιουργίας ύφεσης κυμαίνεται άνω του 50%. 

Διαβάστε ακόμη

Επιδότηση καυσίμων: Νέος γύρος αιτήσεων και πληρωμών για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ΙΧ και αγρότες

Πλειστηριασμοί: Ποια ηχηρά και «επώνυμα» σφυριά χτυπούν αυτή τη βδομάδα (pics)

Το ξαφνικό deal του Ερρίκος Ντυνάν, η Εθνική που… δεν θέλει γάμους, η μάχη του Πειραιά και οι δουλειές Βασιλάκη – Φουρλή