Για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια της φετινής χρόνιας το Ελληνικό Δημόσιο βρίσκεται στη θέση του οφειλέτη για πλειστηριασμό ακινήτου το οποίο «κληρονομήθηκε» από εκείνο.

Το ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει για την 1η Νοεμβρίου 2023 με επισπεύδουσα την Cepal Hellas ως διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας ειδικού σκοπού “Cosmos Securitisation Designated Activity Company”, ειδικής διαδόχου της Alpha Bank.

Οφειλέτης εμφανίζεται «το Ελληνικό Δημόσιο, νομίμως εκπροσωπούμενο από τον κ. Υπουργό Οικονομικών, υπό την ιδιότητα του Δημοσίου ως μοναδικού εξ αδιαθέτου κληρονόμου του Σπυρίδωνος Δρακόπουλου του Βασιλείου και της Αικατερίνης».

Πρόκειται για τον ιδρυτή της εταιρείας πετρελαιοειδών Dracoil, η οποία μετά μακρά πορεία στην αγορά οδηγήθηκε στο 2014 σε λύση και εκκαθάριση, με το σύνολο του ενεργητικού της επιχείρησης να περνάει στην Revoil.

Υπενθυμίζεται ότι η Dracoil διέθετε περί τα 90 πρατήρια, τα οποία σταδιακά πέρασαν σε άλλες εταιρείες του κλάδου καθώς και αποθηκευτικές εγκαταστάσεις σε στρατηγικό σημείο, στον Ασπρόπυργο, συνολικής δυναμικότητας 8.200 κ.μ.

Τι θα βγει στο σφυρί

Εκτελεστός τίτλος είναι η διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από το 2013, ενώ η κατάσχεση επιβλήθηκε για ποσό 120.000 ευρώ.

Ο πλειστηριασμός αφορά αυτοτελείς, ανεξάρτητες και διακεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες, μιας πολυκατοικίας κτισμένης σε οικόπεδο επιφανείας 2.511,16 τ.μ., στην Κτηματική Περιφέρεια της Δημοτικής Ενότητας Ψυχικού, του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, επί της οδού Νικηφόρου Λύτρα, αριθμός 29Β, και ειδικότερα:

1) Η υπό στοιχεία Α.1 οριζόντιος ιδιοκτησία (διαμέρισμα) του πρώτου υπέρ της ισογείου πυλωτής ορόφου, στο οποίο ανήκει η αποκλειστική χρήση του υπό στοιχεία Α.1 χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων του υπογείου και του υπό στοιχεία Γ5 χώρου σταθμεύσεως αυτοκινήτων του υπογείου,

2) η υπό στοιχεία ΑΠ1 οριζόντιος ιδιοκτησία (αποθήκη) του υπογείου τριώροφης οικοδομής και

3) το βοηθητικό κτίσμα του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου.

Συγκεκριμένα το διαμέρισμα αποτελείται από χώλλ, μετά διαδρόμου, λίβινγκ – ρουμ, τραπεζαρία, έναν κοιτώνα μετά ιδιαίτερου λουτρού, W.C. και Dressing, δύο ακόμη κοιτώνες και λουτρό, βεστιάριο μετά τουαλέτας, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας μετά λουτρού, διαδρόμους και εξώστες, ενώ έχει επιφάνεια 256,88τ.μ.

Η υπό στοιχεία ΑΠ1 οριζόντιος ιδιοκτησία (αποθήκη) του υπογείου έχει επιφάνεια 14,50 τ.μ., ενώ το βοηθητικό κτίσμα στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου, έχει επιφάνεια 60,02 τ.μ.

Οι παραπάνω οριζόντιες ιδιοκτησίες «περιήλθαν κατά πλήρη κυριότητα και κατά ποσοστό (100/100) στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον κ. Υπουργό Οικονομικών, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 271/24-11-2020 απόφασης του Ειρηνοδικείου Χαλανδρίου, που έχει καταχωρηθεί νόμιμα στα βιβλία του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, με αριθμό καταχώρισης 8.326, την 22-03-2022, υπό την ιδιότητα του Δημοσίου ως μοναδικού εξ αδιαθέτου κληρονόμου του αποβιώσαντος Σπυρίδωνος Δρακόπουλου του Βασιλείου και της Αικατερίνης, και στον οποίο αποβιώσαντα είχαν περιέλθει δυνάμει του υπ’ αριθ. 24/12-07-1982 συμβολαίου», όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού.

Από την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω πολυκατοικία τελεί σε πολύ καλή κατάσταση συντήρησης, όπως και ο περιβάλλων χώρος, ο οποίος είναι επιμελημένος και διαμορφωμένος με πλακοστρώσεις και φυτεύσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, το διαμέρισμα του πρώτου ορόφου της τριώροφης πολυκατοικίας, εσωτερικά βρίσκεται σε καλή κατάσταση συντήρησης παρά το γεγονός ότι παραμένει ακατοίκητο τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια, με αποτυπωμένη βέβαια την ηλικία του. Διαθέτει κεντρική θέρμανση, ξύλινα δάπεδα πλην της κουζίνας και των χώρων υγιεινής όπου διαθέτουν επιστρώσεις με κερ. πλακίδια, κουφώματα αλουμινίου εξωτερικά, ξύλινα πρεσαριστά εσωτερικά και ξύλινες επενδύσεις στις οροφές των εξωστών. Όσο για το βοηθητικό κτίσμα, πρόκειται για ισόγειο κτίσμα με βοηθητική χρήση που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο με μικρό κουζινάκι και ένα λουτρό. Σύμφωνα με προηγούμενη σχετική τεχνική έκθεση, είχε διαπιστωθεί ότι χρήζει ανακαίνισης καθώς φαίνεται εγκαταλελειμμένο για χρόνια.

Οι τιμές εκκίνησης, τα βάρη και το άλλο ακίνητο

Όσον αφορά τις τιμές πρώτης προσφοράς έχουν οριστεί για το διαμέρισμα στις 740.000 ευρώ, για την αποθήκη στις 5.000 ευρώ και για το βοηθητικό κτίσμα στις 60.000 ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχουν πολλά βάρη, κατά της Dracoil και του εκλιπόντος Σπ. Δρακόπουλου, δηλαδή προσημειώσεις, υποθήκες και κατασχέσεις υπέρ τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου ήδη από την εποχή του 2000 και μετά.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr στις 17 Ιανουαρίου 2023, βγήκε στο σφυρί, με οφειλέτη το Ελληνικό Δημόσιο, ένα ακόμη ακίνητο του Σπυρίδωνος Δρακόπουλου.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε 10 αυτοτελείς, ανεξάρτητες και διακεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες, μιας πολυκατοικίας κτισμένης σε οικόπεδο επιφάνειας 341,52 τ.μ., στην Κτηματική Περιφέρεια της Δημοτικής Ενότητας Αθηναίων, του Δήμου Αθηναίων, δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο και επί της διασταυρώσεως των οδών Βασιλέως Ηρακλείου, αριθμός 14 και Ρεθύμνου, αριθμός 1.

Οι ιδιοκτησίες αυτές είχαν αποκτηθεί από τον αποβιώσαντα Σπ. Δρακόπουλο τον Οκτώβριο του 1989 και περιήλθαν στο Δημόσιο υπό την ιδιότητα του ως μοναδικού εξ αδιαθέτου κληρονόμου του. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε ότι στους πρώτο, δεύτερο, τρίτο και τέταρτο ορόφους του κτιρίου στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 8 Φεβρουαρίου 2023, με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 1.095.000 ευρώ, αλλά οδηγήθηκε σε αναστολή.

Διαβάστε ακόμη

Το «Λας Βέγκας» του Κόλπου: Ο νέος luxury «παράδεισος» για τους billionaires

Σκέρτσος: Να δοθούν εξηγήσεις από την ακτοπλοϊκή αγορά – Σύσκεψη για τις τιμές

Νέα έξοδος στις αγορές με 15ετές ομόλογο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ