H παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, οι αυξήσεις επιτοκίων, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του ενεργειακού κόστους και οι διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού. 

Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των περιθωρίων κέρδους για τις επιχειρήσεις και σε συνάρτηση με την έλλειψη ανειδίκευτου και εξειδικευμένου προσωπικού, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» μείγμα.

Από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των επιχειρήσεων -αυτή την περίοδο- αποτελεί η εύρεση των κατάλληλων ταλέντων που θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Επιπλέον, ο πληθωρισμός δημιουργεί τον φόβο ότι θα προκληθεί νέος κύκλος οφειλών και κόκκινων δανείων που θα επηρεάσει αρνητικά τις πληρωμές, καθώς αναμένεται καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων. 

Παράλληλα, ο υψηλός πληθωρισμός -αποτέλεσμα της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών αλλά και της αυξημένης παροχής ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας-, σε συνδυασμό με την αργή προσαρμογή των μισθών σε αυτόν μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, κάνοντας τους πολύ πιο επιλεκτικούς αναφορικά με τη διάθεση των χρημάτων τους. 

Μέσα σε αυτό το ταραχώδες τοπίο, δεν είναι όλα «μαύρα», όπως μας διαβεβαιώνει ο Βασίλης Πετίνης, managing partner της RSM Greece, θυγατρικής της RSM, που αποτελεί το 6ο μεγαλύτερο δίκτυο Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών και Συμβούλων Επιχειρήσεων στον κόσμο.

«Οι επιχειρήσεις, ως ζωντανοί οργανισμοί, οφείλουν να αναπτύξουν τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση οποιαδήποτε κρίσης, αλλά και για τη μετατροπή της σε ευκαιρία» τονίζει στο newmoney. «Εξάλλου, το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημίας, αποτελεί απόδειξη του πως μια κρίση μπορεί να αλλάξει τα πάντα στην καθημερινότητα μας. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες προσαρμόστηκαν γρήγορα στα νέα δεδομένα και προχώρησαν στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών τους, όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτυχθούν.» 

Ανάλογη πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη δύσκολη περίοδο που έχουμε μπροστά μας.

«Είναι σημαντικό οι εταιρίες να διευρύνουν το φάσμα δραστηριοτήτων τους εκμεταλλευόμενες τις τάσεις της εποχής όπως είναι η ψηφιοποίηση και τα “go green initiatives”» εξηγεί ο Β. Πετίνης. «Όσον αφορά στις αλυσίδες εφοδιασμού, αυτό που προτείνεται είναι η αναζήτηση νέων προμηθευτών, κατά προτίμηση εκτός Κίνας, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να διατηρηθεί ο δανεισμός στα υφιστάμενα επίπεδα ή και να μειωθεί αποφεύγοντας την επιπλέον μόχλευση. Παράλληλα, είναι αποτελεσματική η χρήση χρηματοοικονομικών προϊόντων για αντιστάθμιση των κινδύνων που απορρέουν από τις αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και των επιτοκίων. Αυτό θα μειώσει την αβεβαιότητα, δίνοντας στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προγραμματίσουν αποτελεσματικότερα τη λειτουργία τους.»

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα 

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιτάχυνε αλλαγές που είχαν ξεκινήσει στο γεωπολιτικό σκηνικό και στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Η αναδιοργάνωση των τελευταίων δημιουργεί ευκαιρίες για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε να κατακτήσουν μεγαλύτερο μερίδιο της εξαγωγικής αγοράς.

«Πολλές πολυεθνικές θα αναζητήσουν νέους προμηθευτές που βρίσκονται κοντά στην Ευρώπη, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν προϊόντα για την ευρωπαϊκή αγορά» σημειώνει  ο Β. Πετίνης. «Ωστόσο είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα. Επιπλέον, νέες ευκαιρίες αναδύονται και στις υπηρεσίες. Η πρόοδος της τεχνολογίας καθώς και η καθιέρωση του “Work from Home” άνοιξε τις πόρτες για περισσότερες εξαγωγές υπηρεσιών. Οι εταιρίες πλέον μπορούν και απασχολούν προσωπικό από όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η οποία αποτελεί σταυροδρόμι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους μπορεί να επωφεληθεί, αλλά και να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο. Οι κινήσεις που γίνονται έτσι ώστε η Ελλάδα να μετεξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, θα ενδυναμώσουν το ρόλο της χώρας μας στη διεθνή πολιτικο-οικονομική σκηνή.» 

Αναζητώντας soft skills

Κρίσιμη για την πορεία των επιχειρήσεων είναι η στελέχωσή τους με κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, κάτι που έχει εξελιχθεί σε «σύνθετη εξίσωση» ακόμα και στην Ελλάδα.

«Η συγκεκριμένη πρόκληση είναι πολυπαραγοντική και ειδικότερα η κρίση της πανδημίας άλλαξε συνήθειες που ήταν εδραιωμένες» αναφέρει ο Β. Πετίνης και προσθέτει: 

«Ειδικά στην Ελλάδα, η πολύμηνη χορήγηση επιδομάτων με στόχο την ανάσχεση των οικονομικών επιπτώσεων των μέτρων περιορισμού κατέστησε πιο επιλεκτικούς τους εργαζομένους, οι οποίοι, σε αρκετές περιπτώσεις, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές εισοδήματος. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ελλιπή διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, τροφοδοτούν τη διαρθρωτική ανεργία. Παράλληλα ο Covid-19 επιτάχυνε τη στροφή των εργοδοτών στην αναζήτηση πιο ουσιαστικών δεξιοτήτων, δημιουργώντας μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, καθώς ανέδειξε την έλλειψη των soft skills. Οι δεξιότητες αυτές είναι απαραίτητες για κάθε στέλεχος, ανεξάρτητα από τη θέση εργασίας που κατέχει, καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνεχείς αλλαγές και να διαχειριστεί τις κρίσεις που επηρεάζουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζουν τα στελέχη στα οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να επενδύουν διαχρονικά καθώς επιδεικνύουν επικοινωνιακές δεξιότητες, ομαδικότητα, διαχείριση χρόνου, προσαρμοστικότητα, διαπραγματευτικές ικανότητες και κριτική σκέψη.»

Διαβάστε επίσης:

Η ανατροπή της Αριάδνης, το ομόλογο της Capital, η επιστολή Πατέλη και το πακέτο της Attica

Lamda: Ο αντίκτυπος λόγω ενεργειακού, πληθωρισμού, πανδημίας και οι μισθώσεις στο νέο mega mall της Βουλιαγμένης (pics)

S&P: Αναβάθμισε τις προοπτικές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνικής