Πόσο απλό είναι να ζητήσει μια ευρωπαϊκή λίγκα από έναν βαθύπλουτο Άραβα επιχειρηματία το «πόθεν έσχες» των χρημάτων που επενδύει στο πρωτάθλημά της; Καθόλου εύκολο, ακόμα και για την ίδια την UEFA. Ανέφικτο, ουσιαστικά.

Αυτό που μπορεί να γίνει, είναι να ελεγχθεί η ροή των κεφαλαίων προς τις ομάδες που αγόρασαν ορισμένοι πανίσχυροι επιχειρηματίες με περιουσίες δισεκατομμυρίων, στο πλαίσιο του πολυσυζητημένου Financial Fair Play κι αυτό προσπαθούν να πετύχουν τα τελευταία χρόνια οι ποδοσφαιρικές αρχές της ηπείρου.

Πρώτον για να διατηρήσουν την οικονομική «υγεία» των συλλόγων (άρα και των διοργανώσεων που εποπτεύουν),
κρατώντας μια ισορροπία μεταξύ εσόδων-εξόδων και δεύτερον για να προστατέψουν τον «βασιλιά των σπορ» από φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, αποτρέποντας το ενδεχόμενο της «κρυφής» χρηματοδότησής τους από τους ιδιοκτήτες τους.

Κάθε νόμισμα διαθέτει βέβαια δυο όψεις. Από τη μια πλευρά δεν είναι καλό να δημιουργούνται εξαρτήσεις μεταξύ των ομάδων και των ιδιοκτητών τους. Από την άλλη ποιος και γιατί να πεί «όχι» π.χ. στα λεφτά του δισεκατομμυριούχου Σεΐχη Μανσούρ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (με το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο να υπολογίζεται άνω του 1 τρισ. δολ);

Ο κροίσος από το Αμπου Ντάμπι άρχισε να δαπανά ασύλληπτα ποσά με το «καλημέρα», από το τότε που απέκτησε την Μάντσεστερ Σίτι, το 2008 και από «κομπάρσο» της βρετανικής Premier League την μετέτρεψε μέσα σε χρόνο ρεκόρ σε μεγάλο πρωταγωνιστή του ακριβότερου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος στον κόσμο.

Στα πρώτα 2,5 χρόνια εμφανίσθηκε να έχει ξοδέψει πάνω από 1 δισ. ευρώ για μεταγραφές, συμβόλαια, προπονητές, υποδομές κ.ά. και τώρα το ποσό λέγεται ότι έχει εκτιναχθεί πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ, ή κατ’ άλλους πλησιάζει ακόμα και το«φράγμα» των 2 δισ. ευρώ, από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Μάντσεστερ Σίτι έως σήμερα…

Το όνομα του Άραβα μεγιστάνα επανήλθε τα τελευταία 24ωρα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας μετά από την ανακοίνωση που θέτει την πρωταθλήτρια Σίτι στο «μικροσκόπιο» ανεξάρτητης αρχής ελέγχου για πάνω από 100 φερόμενες παραβάσεις οικονομικής φύσης στο διάστημα από το 2009 έως το 2018, μετά από μια απόφαση χωρίς προηγούμενο στα χρονικά της Premier League.

Οι Πολίτες εν ολίγοις βαρύνονται με κατηγορίες για ανακριβή στοιχεία σε συμβόλαια παικτών και προπονητών, καθώς και σε αποζημιώσεις που δηλώθηκαν στους λογαριασμούς τους και τις αρνούνται.

Ο σύλλογος, κατηγορείται επιπλέον ότι δεν συνεργάστηκε με την Premier League στην έρευνά της, η οποία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2018 και δεν παρείχε ακριβείς οικονομικές πληροφορίες «ιδιαίτερα όσον αφορά τα έσοδά του,
συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από χορηγίες, τα συνδεδεμένα μέρη και τα λειτουργικά του έξοδα».

Όλα ξεκίνησαν δε, μετά τη δημοσίευση των εγγράφων «Football Leaks» από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».
Σε περίπτωση μάλιστα που η επιτροπή αποδείξει τις κατηγορίες και κρίνει ένοχη τη Σίτι για τις παραπάνω παραβάσεις, οι πιθανές κυρώσεις περιλαμβάνουν αφαίρεση βαθμών και εκτείνονται μέχρι και σε αποβολή από το πρωτάθλημα.

Η Γιουβέντους, ο Ανιέλι και το πρόστιμο

Για ποιον λόγο βρέθηκε ξαφνικά στο «στόχαστρο» των Βρετανών ο… ευεργέτης της Σίτι; Ισως δεν είναι τυχαίο ότι τα γεγονότα στην Αγγλία, ακολουθούν αυτά της Ιταλίας, όπου πριν από λίγες μόλις εβδομάδες η Γιουβέντους, μια από τις κορυφαίες ομάδες της Serie A, κατηγορήθηκε για ανάλογες οικονομικές παρατυπίες, της αφαιρέθηκαν 15 βαθμοί και μπήκε σε αντίστοιχους κινδύνους, εν αναμονή της μεγάλης δίκης που έπεται με βάση μια δικογραφία 14.000 σελίδων και εμπλεκόμενα πολλά «βαριά» ονόματα.

Παράλληλα, ο μεγαλοβιομήχανος Αντρέα Ανιέλι μέλος της ιδιοκτήτριας οικογένειας της Vecchia Signora παραιτήθηκε από την θέση του προέδρου και τιμωρήθηκε με διετή απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο.

Μια εξήγηση την οποία δίνουν κύκλοι της ποδοσφαιρικής αγοράς στην συγκεκριμένη «σύμπτωση» είναι ότι οι Βρετανοί θέλουν με την σειρά τους να αποδείξουν πως προστατεύουν το πρωτάθλημα τους, αλλά το ερώτημα αν η Μάντσεστερ Σίτι θα εχει την… τύχη της Γιουβέντους θα απαντηθεί στην πράξη.

Διότι, κατ’ άλλες πηγές, δεν αποκλείεται τελικά η πρωταθλήτρια Αγγλίας να γλιτώσει τα χειρότερα και να πέσει στα «μαλακά» με ένα πρόστιμο μερικών εκατομμυρίων λιρών. Στην Ιταλία η δικαιοσύνη χαρακτηρίζεται σκληρή και αμείλικτη. Ολοι θυμούνται ότι παλαιότερα υποβιβάσθηκε και η Μίλαν και η Γιουβέντους για πρώτη φορά το 2006.

Εκεί τις υποθέσεις αναλαμβάνει και η οικονομική αστυνομία και οι Βρετανοί πιθανότατα θέλουν να δείξουν ότι ούτε αυτοί χαρίζονται»… Σε βάθος εννέα ετών οι «γαλάζιοι» της Αγγλίας εμφανίζονται να έχουν υποπέσει σε δεκάδες παραβιάσεις πολλών κανόνων χρηματοδότησης της Premier League από τότε που αγοράσθηκαν από την City Football Group με έδρα το Άμπου Ντάμπι, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (6/2) η διοργανώτρια αρχή.

Παραβάσεις για τις οποίες θα αποφανθεί ο ελεγκτικός φορέας στον οποίο παραπέμπεται η ομάδα του Μάντσεστερ και τα μέλη του θα διοριστούν από τον ανεξάρτητο Πρόεδρο της Δικαστικής Επιτροπής του αγγλικού πρωταθλήματος.  Υπενθυμίζεται ότι η Σίτι είχε αποβληθεί για δυο χρόνια από τα ευρωπαϊκά κύπελλα (Champions League) από την UEFA για την καταστρατήγηση του οικονομικού «Ευ Αγωνίζεσθαι», προσέφυγε όμως στο αρμόδιο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), δικαιώθηκε το 2020 και απέφυγε την ποινή.

Στον αγγλικό σύλλογο επιβλήθηκε και πρόστιμο 30 εκατ. ευρώ από την UEFA, το οποίο το CAS μείωσε στα 10 εκατ. ευρώ. Τώρα, η διοίκηση της Σίτι δηλώνει έκπληκτη από την «ανακοίνωση αυτών των υποτιθέμενων παραβιάσεων», «χαιρετίζει την επανεξέταση αυτού του θέματος από μια ανεξάρτητη επιτροπή», που θα κληθεί «να εξετάσει αμερόληπτα το σύνολο των αδιάψευστων στοιχείων που υπάρχουν για να υποστηρίξει ο σύλλογος τη θέση του».

Ποδόσφαιρο και πολιτική

Μια άλλη «λεπτομέρεια», που πιθανόν δεν παίζει ρόλο στις σημερινές εξελίξεις είναι ότι Σεΐχης Μανσούρ είχε μπει στο «μάτι» των βρετανικών αρχών, όπως αποκαλυφθεί την Ανοιξη του 2022, λόγω μιας συνάντησης του με τον πρόεδρο της Συριας Μπασάρ Αλ Άσαντ, υπό την ιδιότητα του Αναπληρωτή πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιρατών.

Το BBC ανέφερε τον περασμένο Μάρτιο ότι η κυβέρνηση της χώρας άσκησε κριτική στον Άραβα μεγιστάνα, μετά την πρώτη επίσκεψη του Άσαντ στα ΗΑΕ από το ξέσπασμά του πολέμου στη Συρία.«Μετά από 11 χρόνια σύγκρουσης, το μη μεταρρυθμισμένο και αμετανόητο καθεστώς του Άσαντ συνεχίζει να διαπράττει φρικαλεότητες κατά του συριακού λαού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει αντίθετο σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς», ήταν μια τοποθέτηση του ειδικού αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στη Συρία, Τζόναθαν Χάργκριβς. Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο δεν εμπλέκεται στην πολιτική;

Αμπράμοβιτς, Μπόελι και Brexit

Ένα δεύτερο παράδειγμα, που επιβεβαιώνει ότι το ποδόσφαιρο επηρεάζεται από την πολιτική και το αντίστροφο, αποτελεί η υπόθεση του Ρόμαν Αμπράμοβιτς και της Τσέλσι. Ο Ρώσος έπεσε στην «δίνη» των κυρώσεων μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία εξ αιτίας των σχέσεων του με τον πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και ένα από τα περιουσιακά στοιχεία που του στερήθηκαν ήταν η ομάδα του Λονδίνου. Η αποπομπή του Αμπράμοβιτς ολοκληρώθηκε με την πώληση των «μπλε» στον Αμερικανό μεγαλοεπιχειρηματία και billionaire Τοντ Μπόελι (επικεφαλή κοινοπραξίας με τους οι Clearlake Capital, Μαρκ Γουόλτερ και Χάνσγιοργκ Βις), ο οποίος αρκετούς μήνες μετά από την συναλλαγή των 4,25 δισ. λιρών κατακρίνεται για τα… λεφτά που σκορπά αλόγιστα στις μεταγραφές.

Στην «μετά Brexit εποχή» το βρετανικό ποδόσφαιρο όμως χρειάζεται τα χρήματα γενναιόδωρων επενδυτών και οι ξένοι ιδιοκτήτες ομάδων δεν είναι λίγοι. (Σ.σ. Και ο Σεϊχης Μανσούρ άλλωστε είχε εξαγοράσει την Μάντσεστερ Σίτι από τον άλλοτε εξόριστο πρώην πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναβάτρα, σε μια ταραχώδη περίοδο αντί
210 εκατ. λιρών).

Ο συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Eldridge, ενός ταμείου με έδρα το Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ που επενδύει σε κλάδους, όπως ασφάλιση, διαχείριση περιουσίας, τεχνολογία, αθλητισμός, μέσα ενημέρωσης, ακίνητα κ.ά., κατέχει το 20% των μετοχών των Los Angeles Dodgers (μπέιζμπολ), έχει επενδύσει στους Los Angeles Lakers (NBA), είναι συνιδιοκτήτης των Los Angeles Sparks (WNBA), καθώς και ιδιοκτήτης του οργανισμού eSports Cloud9 και της εταιρείας DraftKings.

Η Τσέλσι «τίναξε την μπάνκα στον αέρα» στο χειμερινό μεταγραφικό παζάρι, με το νέο μεγαλομέτοχο να «σπάει» το Financial Fair Play με την μέθοδο των πολυετών συμβολαίων σε παίκτες, «μοιράζοντας» σε αντίστοιχη χρονική διάρκεια συμφωνίες ακόμα και με τριψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Οι Αμερικάνοι έχουν δώσει περισσότερα από 600 εκατ. δολ. για μεταγραφές από το καλοκαίρι (τα 350 τον Ιανουάριο, για 8 παίκτες). Η UEFA «τρέχει» για να «διορθώσει» την κατάσταση, την ώρα που Premier League «επαναστατούν» προς το παρόν μόνο οι αντίπαλοι προπονητές, όπως ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Γιούργκεν Κλοπ.

«Ξέρω τι θα γινόταν, εάν το έκανε η Μάντσεστερ Σίτι. Η αγορά είναι… τρελή. Υπάρχουν κανονισμοί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Καταλανός και ο Γερμανός συνάδελφός του στον πάγκο της Λίβερπουλ αντέτεινε:«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς είναι δυνατό να κάνει αυτές τις μεταγραφές».

Διαβάστε ακόμη

Spider: Πώς οδηγήθηκε στην κατάρρευση – Ξανά στο σφυρί το εργοστασιακό συγκρότημα

Το δράμα και τα ελληνοτουρκικά, το βαρύ πρόστιμο στο σούπερ μάρκετ, ο Μεγάλου αντεπιτίθεται στη MIG και το Athens Heart κλείνει 

Πρώτη κατάσχεση σε Ρώσο ολιγάρχη – Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ και η «μοιραία» κίνηση στην Ελλάδα (pics + tweet)