Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν νέες οδηγίες για την εφαρμογή του AI Act, του νομοθετικού πλαισίου που ρυθμίζει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, παρά τις προειδοποιήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για πιθανά αντίποινα από τις ΗΠΑ. Ο νόμος, που εγκρίθηκε το 2023, αποτελεί το πιο αυστηρό πλαίσιο παγκοσμίως για την τεχνητή νοημοσύνη. Ορισμένες διατάξεις, όπως η απαγόρευση της συλλογής διαδικτυακών δεδομένων για τη δημιουργία βάσεων αναγνώρισης προσώπου, τέθηκαν σε ισχύ πρόσφατα.

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή των νέων κανόνων από τις εταιρείες. Μέχρι το 2027, θα τεθούν σε ισχύ και άλλες διατάξεις που αφορούν συστήματα υψηλού κινδύνου, όπως αυτά που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη και τα μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Η εφαρμογή των κανόνων αυτών προκαλεί αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τις αμερικανικές Big Tech εταιρείες, που βλέπουν τις ρυθμίσεις της ΕΕ ως εμπόδιο στην καινοτομία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει με αντίποινα κατά των Βρυξελλών, αντιδρώντας στα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε αμερικανικές εταιρείες. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμίσεις ισοδυναμούν με φορολόγηση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και επιθυμεί να χαλαρώσει τους κανονισμούς γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ.

Ο AI Act απαιτεί από τις εταιρείες διαφάνεια σχετικά με την ανάπτυξη και χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης υψηλού κινδύνου, ενώ οι ισχυρότερες πλατφόρμες ΤΝ υπόκεινται σε επιπλέον ελέγχους. Οι εταιρείες που δεν συμμορφώνονται κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα ή αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή αγορά.

Οι Big Tech εταιρείες εκφράζουν ανησυχίες για τις απαιτήσεις διαφάνειας, ιδίως ως προς την πρόσβαση τρίτων στον κώδικα των μοντέλων, και αντιδρούν στις εξαιρέσεις του νόμου που ευνοούν τις μικρότερες επιχειρήσεις. Ο Τραμπ, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κατέκρινε ανοιχτά την ΕΕ για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ προώθησε το σχέδιο Stargate ύψους 500 δισ. δολαρίων για επενδύσεις σε υποδομές ΤΝ, με τη συμμετοχή της OpenAI και της ιαπωνικής SoftBank.

Η ΕΕ αναγνωρίζει την πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ, ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, το νομοθετικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη δεν πρόκειται να αλλάξει, παρά τις απειλές της Ουάσινγκτον.

Διαβάστε ακόμη

Πόσα δισ. θα κοστίσει η προστασία 99 απειλούμενων ειδών

Καλλυντικά: Σταθερή ανάπτυξη στην Ελλάδα – Τι προβλέπεται για το 2025, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες

Πρόεδρος Μουλίνο: Ο Παναμάς δεν θα διαχειρίζεται τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ στη βάση ψευδών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα