Στα χέρια του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου πέρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, το παραλιακό ακίνητο-«φιλέτο» της οικογένειας Τίγκα στο Λαγονήσι, που βγήκε νωρίτερα σήμερα στο σφυρί.

Συγκεκριμένα, το ακίνητο βγήκε σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 14.650.000 ευρώ, μετά από τρίωρη «μάχη» που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, άλλαξε χέρια στην τιμή των 30.568.359 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια. Το ύψος ρεκόρ του τελικού τιμήματος, –από τα μεγαλύτερα που έχουν καταγραφεί στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών-, «εξηγείται» από τη συμμετοχή του πανίσχυρου εφοπλιστή, ο οποίος εκτός από τις ναυτιλιακές δραστηριότητές του, δίνει ηχηρό «παρών» στο real estate με εκατοντάδες πανάκριβα ακίνητα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες να ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό του.

Ο πλειστηριασμός αφορούσε το κτήμα των 20 στρεμμάτων με το ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών, στο Λαγονήσι, που ανήκε στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Starlet Κτηματική, συμφερόντων της οικογένειας Τίγκα.

Το ακίνητο αυτό θεωρείτο κάποτε το ακριβότερο προς πώληση στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, προ οκταετίας και εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όταν αναζητείτο μέσω διεθνών μεσιτικών γραφείων ο τυχερός που θα το αποκτούσε, λεγόταν ότι ο πήχης του τιμήματος είχε τεθεί στα 45 εκατ. ευρώ. Μνηστήρας όμως δεν βρέθηκε και έτσι έμεινε απούλητο.

Λίγα χρόνια αργότερα, το 2017 έγινε η πρώτη κατάσχεσή του για απαίτηση της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 15,37 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο του 2020 ακολούθησε δεύτερη κατάσχεση για αξίωση της τράπεζας ύψους 10,1 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι το 2008 είχε εγγραφεί προσημείωση υποθήκης κατά της Starlet Κτηματική και υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς για ποσό 23.040.000 ευρώ.

Τα σφυριά και η δικαστική απόφαση

Το ηλεκτρονικό σφυρί είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 10 Μαρτίου 2021 με τιμή πρώτης προσφοράς 10,5 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο, στις 17 Φεβρουαρίου 2021 κατατέθηκε ανακοπή από τη Starlet Κτηματική, με αίτημα διόρθωσης της τιμής. Συγκεκριμένα, η εταιρεία υποστήριζε ότι η αξία του κατασχεθέντος ακινήτου ήταν τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ, επικαλούμενη ως στοιχεία σύγκρισης ακόμη και τις υπό κατασκευή βίλες του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «από την παράθεση των συγκριτικών στοιχείων προκύπτει ότι μεταξύ αυτών έχει περιληφθεί και ακίνητο που βρίσκεται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Four Seasons στον Αστέρα Βουλιαγμένης, ήτοι σε διαφορετικό σημείο από αυτό που βρίσκεται το κρινόμενο και διαφορετικών προδιαγραφών και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό στοιχείο, ενώ οι λοιπές τιμές εξικινούμενες σε ποσά της τάξεως των 21.500 ευρώ ανά τ.μ., περίπου, δεν πιθανολογείται ότι αντικατοπτρίζουν ζητούμενες τιμές πώλησης, ούτε πιθανολογήθηκε η πραγματοποίηση δικαιοπραξίας με τις τιμές αυτές, καθώς αναφέρονται σε εξειδικευμένα πολυτελή και υπερπολυτελή ακίνητα που βρίσκονται στο συγκρότημα του Αστέρα, στο Μεγάλο Καβούρι Βουλιαγμένης, στη Σαρωνίδα, όπου επικρατούν άλλες τιμές».

Τελικά, στις 2 Μαρτίου 2021, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και διέταξε την αύξηση της τιμής πρώτης προσφοράς στα 14,65 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο συνεκτίμησε διάφορα στοιχεία και δεδομένα, όπως ότι «βρίσκεται σημαντικά υψηλότερα σε υψόμετρο σε σχέση με τη θάλασσα, με αποτέλεσμα να μην υφίσταται άμεση πρόσβαση σε αυτή, έχοντας όμως ανεμπόδιστη θέα», καθώς και το γεγονός ότι είναι άρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο, καθώς πλέον οι όροι δόμησης της περιοχής μεταβλήθηκαν και σήμερα επιτρέπονται μόνο χρήσεις προς εγκαταστάσεις λουομένων και εξυπηρέτησης του ναυταθλητισμού. Επομένως, το ακίνητο, λόγω προγενέστερης αδειοδότησης, «έχει επ’ αόριστον δυνατότητα αποπεράτωσης».

Ο νέος πλειστηριασμός με την αυξημένη τιμή εκκίνησης στα 14,65 εκατ. ευρώ προγραμματίστηκε για τις 23 Ιουλίου 2021. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν πέρασε σε κατάσταση αναστολής. Στις 28 Μαρτίου 2022 αναρτήθηκε ξανά στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με προγραμματισμό για σήμερα, Τετάρτη 25 Μαΐου και με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς (14,65 εκατ. ευρώ).

Τι περιλαμβάνει

Με βάση την κατασχετήρια έκθεση, πρόκειται για ένα οικόπεδο (πρώην αγροτεμάχιο) άρτιο και οικοδομήσιμο –έκτασης 20 στρεμμάτων (19.756,50 τ.μ.)- στο Λαγονήσι, λίγο πριν το συγκρότημα Grand Resort Lagonissi, που βρίσκεται στην άκρη μιας μικρής χερσονήσου, εξασφαλίζοντας ανεμπόδιστη θέα προς το απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού. Το ακίνητο αποκτήθηκε από τη Starlet Κτηματική το 2003 λίγο μετά τη σύστασή της.

Μέσα στο κτήμα υπάρχει ημιτελές συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που άρχισε να χτίζεται το 1995, συνολικής επιφάνειας 2.093,50 τ.μ.

Ειδικότερα το πρώτο κτίριο αποτελείται από υπόγειο, επιφάνειας 115,21τ.μ. και ισόγειο 150,00 τ.μ., με καθιστικό με τζάκι, χώρο τραπεζαρίας, κουζίνα, WC ξένων, κλίμακα καθόδου στα υπνοδωμάτια, κλίμακα καθόδου προς το υπόγειο, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα και ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό.
Το δεύτερο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 912,00 τ.μ. και υπόγειο 331,50 τ.μ., που περιλαμβάνουν:

■ δυτικό διαμέρισμα 168,75τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,

■ ανατολικό διαμέρισμα 162,75τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,

■ νοτιοδυτικό διαμέρισμα 173,15τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία ως ενιαίο χώρο, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά, το ένα εκ των οποίων περιλαμβάνει και γκαρνταρόμπα,

■ νοτιοανατολικό διαμέρισμα 167,50τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα, δωμάτιο υπηρεσίας, διάδρομο, WC ξένων, ένα υπνοδωμάτιο master με en-suite λουτρό, ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα επιπλέον λουτρό,

■ βορειοδυτική μεζονέτα 173,99 τ.μ., με δύο υπνοδωμάτια με en-suite λουτρά, καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία, κουζίνα και ένα master υπνοδωμάτιο με en-suite λουτρό, WC ξένων, δωμάτιο υπηρεσίας,

■ βορειοανατολική μεζονέτα 173,99 τ.μ., με αντίστοιχες υποδομές.

Το τρίτο κτίριο αποτελείται από ισόγειο όροφο 650,10 τ.μ. (με υπόγειο 92,00 τ.μ. που περιλαμβάνει λεβητοστάσιο, τρεις αποθήκες, διάδρομο, τέσσερα WC και ένα αίθριο) και ισόγειο 686,16 τ.μ. με χώρο εισόδου, καθιστικό, τραπεζαρία, κουζίνα, αποθήκες, WC ξένων, τρία υπνοδωμάτια, το ένα εκ των οποίων master με en-suite λουτρό και γκαρνταρόμπα, και ένα επιπλέον λουτρό.

Το δεύτερο και το τρίτο κτίριο είναι σχεδόν ενιαία, ενώ το πρώτο βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του οικοπέδου. Ακόμη, αποπερατωμένο είναι μόνο ένα τμήμα του τρίτου κτιρίου και τα υπόλοιπα βρίσκονται, σύμφωνα με την έκθεση, σε ημιτελή κατάσταση και συγκεκριμένα στο στάδιο των επιχρισμάτων.

Κατά την εξωτερική αυτοψία διαπιστώθηκε ότι «φέρουν αρκετές σημαντικές φθορές και χρήζουν ανακαίνισης».
Επίσης, ο περιβάλλων χώρος είναι αδιαμόρφωτος, ενώ το οικόπεδο «φέρει περίφραξη στην πρόσοψή του, από μάντρα από μπετόν και συρματόπλεγμα που στο μεγαλύτερο μέρος του είναι κατεστραμμένο».

Διαβάστε ακόμη:

Προϋπολογισμός: Άλμα εσόδων 15% από ΦΠΑ τον Απρίλιο – «Βουτιά» στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων

Προκοπίου για Σκαραμαγκά: «Κουνάω τα πόδια αφού ανέβω στην πλάτη του γαϊδάρου»

Τσαμάζ (ΟΤΕ): Είμαστε έτοιμοι για τις προκλήσεις που έρχονται