Της Στεφανίας Σούκη

Tο πρώτο κύμα επενδύσεων στο κέντρο της Αθήνας, που συνόδευσε την τουριστική άνοδο της πρωτεύουσας εστίασε τα προηγούμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή πέριξ του Συντάγματος, καθώς η πτώση στις τιμές των ακινήτων τα χρόνια της κρίσης δημιούργησε πραγματικές ευκαιρίες.

Το επόμενο κύμα, όπου θα παιχθεί και το μεγάλο στοίχημα για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας, έχει μετατοπιστεί στην Ομόνοια και τους γύρω δρόμους σε γειτονιές που θεωρούνται πιο δύσκολες και όπου οι τιμές των ακινήτων διατηρούνται ακόμη σχετικά χαμηλά.

Οι προσδοκίες μάλιστα τώρα ανεβαίνουν περισσότερο μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης που έβαλε στο τραπέζι την επέκταση του Αρχαιολογικού Μουσείου και την προοπτική «συλλειτουργίας» του με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε μία προσπάθεια με διττό στόχο, αυτόν της αναβάθμισης, αλλά και της εμπέδωσης της ασφάλειας για κατοίκους και επισκέπτες.

 

■ Το «φάντασμα» της Κάνιγγος 21: «Υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία αυτή τη στιγμή για την περιοχή γύρω από την Ομόνοια», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Χάρης Σιγανός, διευθύνων σύμβουλος της Zeus International, του γνωστού ομίλου εκμετάλλευσης και διαχείρισης ξενοδοχειακών μονάδων, που μόλις προ ημερών υπέγραψε τη σύμβαση μίσθωσης με τον ιδιοκτήτη, το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης-Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) με ορίζοντα τα επόμενα 30 χρόνια για το ακίνητο στην οδό Κάνιγγος 21 που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο και παραμένει κλειστό από το 2010, λόγω της κρίσης, τότε, στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σιγανός, «στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία αναβαθμισμένη μονάδα», η οποία μάλιστα σε συνδυασμό και με το γειτονικό τετράστερο ξενοδοχείο «Melia», στη γωνία της οδού Χαλκοκονδύλη με την Πατησίων, θα δημιουργήσει κατά κάποιον τρόπο μια ξενοδοχειακή πιάτσα δίνοντας καινούριο χαρακτήρα στην περιοχή.

Η επένδυση για το νέο ξενοδοχείο που θα λειτουργήσει πιθανότατα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα ανέλθει στα 3 εκατ. ευρώ για την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου των 3.500 τμ., με 74 δωμάτια. Στην παρούσα φάση πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις για την ξένη αλυσίδα που θα βάλει την υπογραφή της στη νέα μονάδα 4 αστέρων, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα είναι κάποιο από τα brands της Wyndham, με την οποία η Zeus
διατηρεί στρατηγική συμμαχία για ανάπτυξη στην ελληνική αγορά.

Πάντως, το πρώην «Κάνιγγος 21» θα είναι το τέταρτο ξενοδοχείο που λειτουργεί στην Αθήνα η Zeus, η οποία – παρεμπιπτόντως- μέσα από τη συνεργασία της με τον αμερικανικό όμιλο της Wyndham ήταν η πρώτη που ανέλαβε το ρίσκο να τοποθετηθεί με το 5άστερο «Wyndham Grand», προ τριετίας, στην πλατεία Καραϊσκάκη, μια όχι και τόσο… συνηθισμένη γειτονιά για τουρίστες πεντάστερων ξενοδοχείων.

Το εγχείρημα δικαίωσε τους επενδυτές και με το παραπάνω αν ληφθεί υπόψη ότι το «Wyndham» της πλατείας Καραϊσκάκη, πέραν του ότι επεκτάθηκε με το «Wyndham Athens Residence», σήμερα είναι από τις πλέον αποδοτικές μονάδες του αμερικανικού ομίλου στην ευρωπαϊκή αγορά.

■ Το ακίνητο της Τριαντείου Σχολής στην Πατησίων: Πιο κοντά έρχεται και η δημιουργία της νέας ξενοδοχειακής μονάδας που σχεδιάζεται την τελευταία τετραετία απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο ακίνητο του κοινωφελούς ιδρύματος της Τριαντείου Σχολής, ωστόσο χρειάστηκε πολύ μεγάλο χρόνο ωρίμανσης λόγω της πληθώρας των εγκρίσεων, μέχρι να φτάσει σήμερα κοντά στο ορόσημο της υπογραφής των συμφωνητικών μεταξύ της ιδιοκτήτριας και των Γάλλων επενδυτών της Boissee Finances.

Πρόκειται για το ακίνητο επί των οδών Πατησίων 55 και Μάρνη 2, για το οποίο μόλις προ ημερών δόθηκε το πράσινο φως από την αρμόδια αρχή, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, για την υπογραφή της οριστικής συμβολαιογραφικής μίσθωσης.

Η πρόταση των Γάλλων, που συνεργάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, κατά κύριο λόγο, με τα brands
του ξενοδοχειακού ομίλου Accor, περιλαμβάνει την κατασκευή, δαπάνη της μισθώτριας, ξενοδοχειακού συγκροτήματος με δυναμικότητα κατ’ ελάχιστο 350 δωματίων στο ακίνητο των 1.915 τ.μ., με τη διάρκεια μίσθωσης να φτάνει έως 50 χρόνια (25+25 με δυνατότητα παράτασης) και μηνιαίο μίσθωμα 15.000 ευρώ, το οποίο θα αρχίσει να καταβάλλεται από την έναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου. «Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες τώρα για την
επένδυση», σχολιάζεται χαρακτηριστικά για το μεγαλεπήβολο project των 30 εκατ. ευρώ, αν ληφθεί υπόψη ότι το ακίνητο βρίσκεται απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Για το τελευταίο ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την υπόγεια επέκταση (ώστε να εξασφαλίζονται οι αναγκαίοι χώροι για τη σωστή έκθεση των πολύτιμων συλλογών), τη δημιουργία ενός «υπερτοπικού πολιτιστικού πόλου» με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς και τη διασύνδεση υπογείως και την αξιοποίηση των υποδομών του εμβληματικού «Ακροπόλ» επί της Πατησίων 51 – το οποίο θα λειτουργήσει, όπως είχε προβλεφθεί, από το
2014, ως πολιτιστική θερμοκοιτίδα σύγχρονης δημιουργίας. Σημειώνεται εδώ ότι τον συντονισμό για την αναγέννηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ οι πόροι για τις μελέτες έχουν εξασφαλιστεί από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

■ Το θρυλικό «Μινιόν»: Αντίθετα, πιο μακρινό, παρά τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς, είναι το θέμα της αξιοποίησης του ιστορικού «Μινιόν» επίσης στην Πατησίων, το οποίο συνδέεται με τον «αμαρτωλό» όμιλο της Folli Follie και έχει αποτιμηθεί κατά το παρελθόν πέριξ των 25 εκατ. ευρώ. Πέραν της γενικότερης εμπλοκής που
υφίσταται με τον ίδιο τον όμιλο, μεγάλο ερωτηματικό είναι και η κατάσταση του ίδιου του ακινήτου (π.χ. από πλευράς στατικότητας κ.λπ.), που στέγαζε το θρυλικό πολυκατάστημα και αποτέλεσε ένα από τα πιο ηχηρά λουκέτα της δεκαετίας του ’90 (1998).

■ Πρώην Εφετείο – «Ambassadeur» στη Σωκράτους: Στην περιοχή γύρω από την Ομόνοια το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον διαφαίνεται και από τον νέο εν εξελίξει διαγωνισμό για το πρώην Εφετείο στη Σωκράτους, γνωστό και ως πρώην «Ambassadeur». Eστω και αν λίγο πριν από τις εκλογές το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η πρώην ηγεσία του υπό τη Μυρσίνη Ζορμπά το διεκδίκησε προκειμένου να στεγαστούν εκεί υπηρεσίες του υπουργείου, αμέσως μετά την 7η Ιουλίου προκηρύχθηκε εκ νέου διαγωνισμός για την αξιοποίησή του ως ξενοδοχειακής μονάδας με τον ιδιοκτήτη, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Εφάπαξ Παροχών, να έχει κατεβάσει τον πήχη σε σχέση με τους πρόσφατους διαγωνισμούς που είχαν καταλήξει άγονοι.

Τώρα, με βάση τους νέους όρους, πέραν του χαμηλότερου ύψους της εγγυητικής, πέφτουν στα 5,5 εκατ. ευρώ από τα 7,5 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά το υποχρεωτικό ύψος των επενδύσεων για την ανάπλαση του ακινήτου και στα 3 από 4 αστέρια η κατηγοριοποίηση. Το κτίριο, επί της οδού Σωκράτους 65-67, έχει επιφάνεια 10.247 τ.μ., χτίστηκε το 1961 και μέχρι το 1980 στέγαζε το ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας «Ambassadeur», δυναμικότητας 200 δωματίων. Στη συνέχεια στο κτίριο λειτούργησε το Εφετείο Αθηνών μέχρι το 2000 και έκτοτε παραμένει κενό. Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι με τα νέα δεδομένα (χαμηλότερες απαιτήσεις) το ενδιαφέρον από ξενοδοχειακούς ομίλους, εγχώριους και μη, έχει αναθερμανθεί – σε κάθε περίπτωση όμως το αν θα υποβληθούν προσφορές θα φανεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε έχει οριστεί και η καταληκτική ημερομηνία. Επισημαίνεται εδώ ότι το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα που ζητείται από το Ταμείο παραμένει στα 25.000 ευρώ.

 

■ «Ηριδανός» στην Πειραιώς: Το όψιμα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον φάνηκε και από την επιτυχημένη, αυτή τη φορά, μίσθωση ενός ακόμη ξενοδοχειακού ακινήτου στην οδό Πειραιώς, λίγο πιο χαμηλά από την πλατεία, στον αριθμό 75, επίσης μετά από αλλεπάλληλες, ανεπιτυχείς διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο 5άστερος «Ηριδανός» που
παρέμενε κλειστός την τελευταία εξαετία μισθώθηκε τον περασμένο μήνα στο επενδυτικό σχήμα υπό την Athenaeum, της κυρίας Παναγιώτας Κελέση και του κ. Γιάννη Ανδρικόπουλου, που έχουν τοποθετηθεί την τελευταία τριετία με νέες μονάδες στη λεωφόρο Συγγρού.

 

■ «La Mirage» – «Acropol»: Εν τω μεταξύ, αυτή την περίοδο ο πλέον κινητικός ξένος όμιλος στα πέριξ της πλατείας Ομονοίας είναι οι Ισραηλινοί της Brown Hotels με πλάνο για περισσότερα ξενοδοχεία στο κέντρο. Η πρώτη κίνηση της ισραηλινής ξενοδοχειακής αλυσίδας, η οποία αναζητούσε για μήνες να βρει το πρώτο πάτημα στην ξενοδοχειακή
αγορά της Αθήνας, ήταν για το πρώην «La Mirage» στην Ομόνοια, μετά τη συμφωνία υπομίσθωσης με τον ξενοδοχειακό επιχειρηματία Στέλιο Ιωαννίδη.

Ο τελευταίος είχε υποβάλει προ διετίας τη μοναδική προσφορά στον διαγωνισμό της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, και είχε μισθώσει το πρώην «La Mirage», το οποίο ήδη ανακατασκευάζεται με ευρείες παρεμβάσεις δεδομένου ότι έχει παραμείνει κλειστό για πάνω από δεκαετία.

Ο ίδιος όμιλος έχει έρθει σε συμφωνία και με την οικογένεια Μιχαηλίδη για το πρώην «Acropol», επίσης στην Ομόνοια, το οποίο είχε κλείσει προ οκταετίας, με την κρίση στα αθηναϊκά ξενοδοχεία.

Οι Ισραηλινοί της Brown Hotels, που βλέπουν πεδίον δόξης λαμπρόν στην αθηναϊκή πρωτεύουσα, έχουν προχωρήσει, κατά πληροφορίες, σε δύο ακόμη μισθώσεις ακινήτων γύρω από την πλατεία Ομονοίας, με στόχο να τοποθετηθούν με διαφορετικά brands, με το πρώτο Brown ATH, ως αστικό boutique ξενοδοχείο, να λειτουργήσει από το ερχόμενο φθινόπωρο, εξ ου και η αλυσίδα βρίσκεται τώρα στο στάδιο της στελέχωσης. Η Brown Hotels έχει την έδρα της στο Τελ Αβίβ με ξενοδοχεία τόσο στο Τελ Αβίβ όσο και στην Ιερουσαλήμ, ενώ έχει επεκταθεί και στην Κροατία, με την Ελλάδα να αποτελεί τον επόμενο σταθμό της, έχοντας μάλιστα πλάνα για περισσότερα ξενοδοχεία στη χώρα μας.

■ Σαρόγλειο Μεγάρο στη Σταδίου: Στα νέα projects πέριξ της Ομόνοιας θα πρέπει να συμπεριληφθεί και αυτό του Σαρόγλειου Μεγάρου, επί της Σταδίου 65, εκεί όπου θα στεγαστεί το πρώτο «Moxy» της Αθήνας, ένα από τα πλέον ανερχόμενα brands του ομίλου Marriott. Την αξιοποίηση του Μεγάρου έχει αναλάβει με μακροχρόνια παραχώρηση 25 ετών η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand.

H νέα μονάδα στο ακίνητο συνιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (με ποσοστά 62% και 38%, αντίστοιχα), που παραμένει κλειστό για πολλά χρόνια και χρειάζεται γι’ αυτό τον λόγο εκτεταμένες παρεμβάσεις, εκτιμάται ότι μπορεί ολοκληρωθεί στις αρχές του 2021. Η επένδυση, προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ, έχει ξεκινήσει ήδη να υλοποιείται από την Dimand με ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής, κατά τις πληροφορίες, και της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

■ Ενας ακόμη όμιλος, εγχώριος αυτή τη φορά, που επενδύει αθόρυβα γύρω από την Ομόνοια είναι η οικογένεια Υφαντή, του γνωστού ομίλου από τον κλάδο των τροφίμων. Πέραν του ξενοδοχείου «Fresh» που λειτουργεί εδώ και χρόνια και του διατηρητέου πρώην ξενοδοχείου «Πίνδαρος» στη διασταύρωση των οδών Σοφοκλέους και Αθηνάς για το οποίο ο δρόμος των εγκρίσεων είναι ακόμη μακρύς, ο όμιλος μέσω της Αθηναϊκές Διακοπές Α.Ε. έχει αποκτήσει κι ένα ακόμη διατηρητέο κοντά στην πλατεία επί της οδού Πειραιώς.