Στις αρχές του 2011, σε ένα μεσημεριανό γεύμα στο ξενοδοχείο Hyatt Regency του Σακραμέντο, ο συνιδρυτής της Apple, Στηβ Βόζνιακ, έδωσε τα χέρια με έναν καθηγητή διοίκησης επιχειρήσεων του Κονέκτικατ, τον Ραλφ Ρέιλι.

Σύμφωνα με τον Ρέιλι, οι δυο άντρες συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα φουτουριστικό «πανεπιστήμιο τεχνολογίας», σφραγίζοντας τη συμφωνία με μια χειραψία που αποθανατίστηκε στην κάμερα. Ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα του 21ου αιώνα με σκοπό να διδάξει σε ενήλικες τις τεχνικές δεξιότητες που απαιτούνται για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, δίνοντας στην εταιρεία το όνομα του Βόζνιακ, λόγω της τεράστιας φήμης του ως συνιδρυτή της πιο εμβληματικής εταιρείας υπολογιστών στον κόσμο.

Ο Βόζνιακ, ωστόσο, έχει μια διαφορετική ανάμνηση για τη χειραψία του με το Ρέιλι, η οποία κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ο βετεράνος μηχανικός, που είναι γνωστός ως “Woz”, αναφέρει σχετικά ότι το συγκεκριμένο στιγμιότυπο αποτελεί μια από τις δεκάδες φωτογραφίες που βγάζει σχεδόν καθημερινά με τους θαυμαστές – μια φωτογραφία «ρουτίνας» που δεν θυμάται καν πότε τραβήχτηκε.

Παρά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τις συσκέψεις, η συνεργασία δεν πήρε ποτέ σάρκα και οστά – αλλά στάθηκε αφορμή για μια αγωγή εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Business Insider. Ο Ρέιλι ισχυρίζεται ότι ο Βόζνιακ έκλεψε την ιδέα του και παραβίασε τα πνευματικά του δικαιώματα ιδρύοντας μια σχολή τεχνολογίας με την επωνυμία Woz χωρίς αυτόν, ενώ η ομάδα του Βόζνιακ ανταπαντά ότι δεν σύναψε ποτέ συμφωνία με τον Ρέιλι και ότι πλημμυρίζεται συνεχώς με επιχειρηματικές προτάσεις από θαυμαστές.

Η υπόθεση παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων αναμένεται να τεθεί σε δίκη μέσα στις επόμενες εβδομάδες στην Αριζόνα και ο Wozniak θα κληθεί να καταθέσει.

Ο συνιδρυτής της Apple που.. δεν έχει ιδέα για τα οικονομικά του

Παρ’ ότι έχει δεκαετή εμπειρία στις επιχειρηματικές συναλλαγές, ο Βόζνιακ ισχυρίζεται ότι έχει ελάχιστο έλεγχο στις επιχειρηματικές του συναλλαγές – το όποιο αποτελεί κεντρικό επιχείρημα για την υπεράσπισή του.

Ο συνιδρυτής της Apple ακολουθεί μια αποκλειστικά πρακτική και τεχνολογική προσέγγιση στις επιχειρηματικές του κινήσεις, αναθέτοντας τις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις και τα οικονομικά σε επιχειρηματικούς εταίρους, όπως ο διευθυντής του Κεν Χάρντεστι, σύμφωνα με την κατάθεση του πριν από τη δίκη. Έτσι, όταν οι δικηγόροι ρώτησαν τον Βόζνιακ αν ισχύει ότι έλαβε πληρωμή 1 εκατομμυρίου δολαρίων για τη συνεργασία του με την Woz, δεν μπορούσε να πει με σιγουριά εάν πράγματι πληρώθηκε ποτέ για τη συμφωνία, ενώ δυσκολεύτηκε να δώσει στοιχεία στο δικαστήριο για την ίδια του την περιουσία. (Σε ξεχωριστή κατάθεση, ο Hardesty επιβεβαίωσε ότι ο Βόζνιακ πήρε τα χρήματα.)

«Ένα πράγμα που αποφεύγω στη ζωή μου είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με τα χρήματα», είπε. «Δεν κοιτάω πόσα χρήματα υπάρχουν στον τραπεζικό μου λογαριασμό. Η ζωή μου είναι πολύ διαφορετική από τους περισσότερους ανθρώπους», αναφέρει ο Βόζνιακ.

Από την Apple στο Dancing With The Stars

Η «αστραφτερή» του ζωή ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970, όταν ο Βόζνιακ έγινε ένας από τους ανθρώπους που πυροδότησαν την τεχνολογική επανάσταση που έφερε ο ερχομός των προσωπικών υπολογιστικών.

Αποτέλεσε έναν από τους τρεις δημιουργούς της Apple Computer Company το 1976, μαζί με τον πασίγνωστο Στηβ Τζομπς και τον Ρόναλντ Γουέιν. Ο τότε 25χρονος Καλιφορνέζος ήταν το βασικό μυαλό πίσω από μερικά από τα πρώτα προϊόντα της Apple, συμπεριλαμβανομένων των υπολογιστών Apple I και II.

Στα χρόνια που ακολούθησαν από τότε που η Apple και ο Βόζνιακ χάραξαν ξεχωριστούς δρόμους, το 1985, η τεχνολογική εταιρεία εξελίχθηκε από κατασκευαστής υπολογιστών υψηλού επιπέδου σε έναν εμπορικό γίγαντα – επαναπροσδιορίζοντας την τεχνολογία και αλλά και την κοινωνία ολόκληρη, με προϊόντα από το iPod έως το iPhone.

Ο 70χρονος Βόζνιακ, ωστόσο, δεν πτοήθηκε από την αποχώρισή του από την Apple άλλα καταπιάστηκε με πολλά και διαφορετικά πράγματα. Έκανε δουλειές φιλανθρωπίας, έγινε τακτικός στον κύκλο συνεδρίων της βιομηχανίας της τεχνολογίας και μεταπηδούσε από το ένα επιχειρηματικό έργο στο άλλο, προσφέροντας περήφανα στους εταίρους του το κύρος της συνεργασίας με έναν συνιδρυτή της Apple.

Το 2017, έγινε σύμβουλος της startup ολογράμματος Mojiit, ενώ στα τέλη του 2020 συνέβαλε στην εκτόξευση του Efforce, μιας startup blockchain που επικεντρώθηκε στην «ενεργειακή απόδοση» και χρησιμοποιεί ως διακριτικό τίτλο στην αγορά το «WOZX».

Ο εκατομμυριούχους, κάνει συχνές εμφανίσεις και στην τηλεόραση, με χαρακτηριστική τη συμμετοχή του στο «Dancing With The Stars» το 2009, όπου εμφανίστηκε στολισμένος με ροζ φτερά.

Η δεύτερη συνάντηση

«Ο ‘Βοζ’ έχει εκατοντάδες θαυμαστές σαν εσένα, που τον έχουν γνωρίσει κάπου»

Τον Ιανουάριο του 2012, ο Ρέιλι και ο Βόζνιακ συναντήθηκαν για δεύτερη φορά, στο γραφείο του Ομίλου Apollo στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο διοικεί το κερδοσκοπικό κολέγιο University of Phoenix. Ο Ρέιλι ήλπιζε ότι ο Apollo θα βοηθούσε να μετατρέψει την ιδέα του σε πραγματικότητα.

Ο Apollo (ο οποίος τώρα ονομάζεται Apollo Education Group, και διαφέρει από τον γίγαντα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με το ίδιο όνομα) πρότεινε συμφωνία αδειοδότησης στον Βόζνιακ, η οποία θα επέτρεπε στο σχολείο να χρησιμοποιήσει το όνομα και την εικόνα του συνιδρυτή της Apple και θα απαιτούσε από αυτόν να ηχογραφήσει δύο διαλέξεις για μετάδοση σε ολόκληρο το σχολείο, σύμφωνα με ένα απόσπασμα που περιλαμβάνεται στην αγωγή του Ρέιλι.

Όμως, για το πιεσμένο πρόγραμμα του Βόζνιακ, ακόμη και δύο ηχογραφημένες διαλέξεις ήταν δύο πάρα πολλές. «Ήταν απλώς μια συνάντηση στην οποία δεν βγήκε τίποτα», ισχυρίζεται ο Χάρντεστι, διευθυντής επιχειρήσεων του Βόζνιακ.

Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Χάρτφορντ, Ρέιλι, που διατηρεί χαμηλό δημόσιο προφίλ.

Τα αποδεικτικά email και οι εκατοντάδες θαυμαστές

Ο ακαδημαϊκός είχε προσεγγίσει για πρώτη φορά τον συνιδρυτή της Apple μέσω email μια Κυριακή του Σεπτεμβρίου του 2010. «Στηβ, καιρό τώρα θέλω να ξεκινήσω ένα πανεπιστήμιο υψηλής τεχνολογίας, έχεις καμιά ιδέα;» είχε γράψει, σύμφωνα με αντίγραφα των email που περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

Ο Βόζνιακ, ο οποίος υπερηφανεύεται για το ότι άμεση επαφή με τους θαυμαστές του, απάντησε στο email μήνυμα μέσα σε λίγες ώρες. Ήταν πολύ απασχολημένος για να βοηθήσει, απάντησε, αλλά του έδωσε ορισμένες κάποιες συμβουλές. «Υπέροχη ιδέα. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά κάντε το σωστά», απάντησε.

Ο Ρέιλι ενθουσιάστηκε από την προσοχή του Βόζνιακ και επανήλθε μερικές ημέρες αργότερα με μια μεγαλύτερη, πιο συγκεκριμένη πρόταση. «Θα σκεφτόσασταν να υποστηρίξετε την ιδέα μου να ξεκινήσω το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Woz;» έγραψε στις 22 Σεπτεμβρίου 2010.

«Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το όνομα μου. Θα ασχοληθώ περισσότερο σταδιακά, αλλά τώρα έχω πολλές υποχρεώσεις», απάντησε ο Woz σε ένα email που επίσης περιλαμβάνεται στα έγγραφα του δικαστηρίου.

Λίγους μήνες μετά, ο Βόζνιακ υπέγραψε το συμβόλαιο δικαιώματος χρήσης του ονόματος του στη «Σχολή Τεχνολογίας Woz» σε αντάλλαγμα με τριμηνιαίες πληρωμές.

Στην κατάθεσή του, ο Wozniak είπε ότι δεν θυμάται να το υπογράψει, αλλά δεν αμφισβήτησε ότι ήταν η υπογραφή του. «Πιθανότατα δεν ήταν αρκετά σημαντικό για να το θυμόμαστε ακόμη. Όλες οι δουλειές περνάνε από τους συνεργάτες μου».

Στις αρχές του 2013, η ομάδα του Βόσνιακ αποσύρθηκε από οποιαδήποτε πιθανή συνεργασία με τον Ρέιλι. Ο Χάντεστι έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον καθηγητή ζητώντας του να καταργήσει την δοκιμαστική ιστοσελίδα για το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Woz, αρνούμενος ότι υπήρχε πρακτικό σχέδιο που συζητήθηκε ποτέ και απαίτησε να σταματήσει να επικοινωνεί απευθείας με τον Βόσνιακ.

«Παρακαλώ συνειδητοποιήστε ότι ο Βόσνιακ έχει εκατοντάδες θαυμαστές σαν εσάς, που στέλνουν e-mail με επιχειρηματικές ιδέες», έστειλε ο Χάρντεστι.

«Woz U» – το επιχειρηματικό εγχείρημα που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου

Το φθινόπωρο του 2017, ο Βόσνιακ μίλησε για πρώτη φορά για το «Woz U», ένα νέο έργο με στόχο την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρ’ ότι πήρε την επωνυμία του Βόσνιακ, το Woz U χτίστηκε πάνω από την υπάρχουσα εταιρεία εκμάθησης κώδικα Coder Camps. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με γνώμονα τις δεξιότητες ,που στοχεύει να μεταλαμπαδεύσει στους μαθητές τις βασικές αρχές για να κινηθούν στη βιομηχανία.

«Ολόκληρη τη ζωή μου έχω εργαστεί για να χτίσω, να αναπτύξω και να δημιουργήσω έναν καλύτερο κόσμο μέσω της τεχνολογίας και πάντα σεβόμουν την εκπαίδευση», δήλωσε ο Wozniak στην ανακοίνωση. «Τώρα ήρθε η ώρα για το Woz U, και αυτό είναι μόνο η αρχή».

Με έδρα το Phoenix, AZ, το Woz U ανακοίνωσε μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών με εταιρείες τεχνολογίας για την πρόσληψη νέων ταλέντων, και σχεδιάζει τη λειτουργεία 30 πανεπιστημιουπόλεων στις ΗΠΑ.

Το μόνο όνομα που έλειπε από την στην ανακοίνωση είναι του Ρέιλι.

Εν αναμονή της απόφασης

Ο Βόσνιακ θα κληθεί σύντομα να καταθέσει στο Δικαστήριο της Αριζόνα.

Αυτό θα είναι το αποκορύφωμα μιας σχεδόν τριετούς νομικής εκστρατείας του Ρέιλι κατά του συνιδρυτή της Apple που ξεκίνησε στα τέλη του 2018. Ο Ρέιλι έχει ζητήσει τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια για αποζημίωση, ενώ η ομάδα του Βόσνιακ αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

Ορισμένες από τις κατηγορίες του Ρέιλι εναντίον του Βόσνιακ -συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης της σύμβασης- έχουν ήδη απορριφθεί από τον δικαστή. Ωστόσο, τις δικαστικές εξελίξεις θα καθορίσει η κρίση του δικαστηρίου για τη νομιμότητα των αξιώσεων πνευματικής ιδιοκτησίας του Ρέιλι έναντι του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Woz και του Βόσνιακ.

Διαβάστε ακόμα:

Μητσοτάκης: Μόνο οι εμβολιασμένοι και καθήμενοι σε κλειστούς χώρους εστίασης από 16 Ιουλίου

Eurogroup: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα και τη φορολόγηση των ψηφιακών κολοσσών

Yποχρεωτικός εμβολιασμός: Σε άδεια άνευ αποδοχών οι υγειονομικοί που θα αρνηθούν το εμβόλιο