business stories

Στρατηγική συμμαχία Alpha Bank με Generali – Αλλάζει ο χάρτης της ασφαλιστικής αγοράς

  • Αλέξανδρος ΚασιμάτηςΕξαγορά του ελληνικού βραχίονα της ΑΧΑ - Η συμφωνία δημιουργεί έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, με το 85% να διοχετεύεται στην Alpha Bank

Mega deal της Alpha Bank με τις Generali και ΑΧΑ στον τομέα των ασφαλειών. Συγκεκριμένα η Generali εξαγοράζει τον ελληνικό βραχίονα της ΑΧΑ και δημιουργείται έτσι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία γενικών ασφαλίσεων και η τρίτη ασφαλίσεων υγείας στην ελληνική αγορά. Η νέα εταιρεία ξεκινά 20ετή συμφωνία αποκλειστικής συνεργασίας με την Alpha Bank για παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Πρόκειται για επιχειρηματική συμφωνία με πολλαπλά οικονομικά οφέλη για τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν πτυχές της συμφωνίας, η εκτιμώμενη παρούσα αξία της συνεργασίας υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ για την τράπεζα. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Alpha Bank με την 20ετή συμφωνία αναμένεται να δημιουργήσει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ, όπου το 85% αυτών διοχετεύεται στην Alpha Bank.

Η συμφωνία της Alpha Bank με την Assicurazioni Generali προβλέπει τη διάθεση μέσω του δικτύου της προϊόντων γενικών ασφαλίσεων και ασφαλίσεων υγείας. Η αρχική διάρκεια της συμφωνίας είναι 20 έτη και εδράζεται σε μια φιλόδοξη στρατηγική ανάπτυξης με έμφαση στα ψηφιακά μέσα. Η νέα συνεργασία αξιοποιεί την εξαγορά του ελληνικού βραχίονα δραστηριοτήτων της ΑΧΑ από την Generali, μια σημαντική επένδυση από έναν διεθνή ασφαλιστικό όμιλο στην Ελλάδα, μέσω της οποίας η Generali ενισχύει τη στρατηγική της θέση στη χώρα και αποκτά ηγετικό ρόλο στους τομείς των γενικών ασφαλίσεων (δεύτερη θέση στην ελληνική αγορά) και των ασφαλίσεων υγείας (τρίτη θέση αντίστοιχα).

Η παροχή τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων αποτελεί κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης για την Alpha Bank. Η νέα συνεργασία αναμένεται να επιταχύνει δυναμικά την επίτευξη των στόχων της τράπεζας στον συγκεκριμένο τομέα. Η εμπειρία της Generali στην αξιοποίηση της τεχνολογίας και των ψηφιακών καναλιών είναι καθ’ όλα συμβατή με τη στρατηγική επιδίωξη της Alpha Bank για την αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών και την ταχεία και απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών. Η τράπεζα στοχεύει, με την ολοκλήρωση της συμβατικής περιόδου, να πραγματοποιεί το 75% των συνολικών πωλήσεων μέσω ψηφιακών δικτύων. Το ποσοστό των διασταυρούμενων πωλήσεων αναμένεται να αυξηθεί διπλασιάζοντας το ποσοστό διείσδυσης της τράπεζας. Η Alpha Bank, στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας, στοχεύει στη σημαντική αύξηση των ετήσιων ασφαλίστρων και των αντίστοιχων προμηθειών, ενώ προσδοκά και επιπλέον έσοδα μέσα από την επίτευξη στόχων απόδοσης που έχουν συμφωνηθεί με την Generali.

Η συμφωνία δημιουργεί αξία για την τράπεζα μέσω συνδυασμού σταθερής αμοιβής, προμηθειών, υπερτιμήματος για επίτευξη πωλήσεων και συνεισφοράς σε κονδύλια προώθησης της συνεργασίας. Πηγές κοντά στις σχετικές διαδικασίες διατύπωναν εκτιμήσεις για τριπλασιασμό των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αντίστοιχη αύξηση των προμηθειών που θα εισπράττει η τράπεζα. Οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για έμφαση σε καινοτόμα προϊόντα, digital κανάλια και εμπειρία πελάτη καθώς και περαιτέρω αυτοματοποίηση μεταξύ των δικτύων παραγωγής και προώθησης προκειμένου να βελτιωθεί η αποδοτικότητα των σημείων πώλησης.

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ε. Ψάλτης, δήλωσε: «Η νέα συμφωνία με την Generali επιβεβαιώνει την προσήλωση της Alpha Bank να ενισχύσει περαιτέρω την ανταγωνιστική της θέση στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων. Η σύναψη και η σφυρηλάτηση στρατηγικών συνεργασιών με εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Alpha Bank τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Καλωσορίζουμε την Generali και προσβλέπουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία. Επιπλέον, ευχαριστούμε τον όμιλο AXA για τη μέχρι σήμερα εξαιρετική μας συνεργασία που στηρίχθηκε στις αξίες της εμπιστοσύνης και του αμοιβαίου σεβασμού και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επίτευξη των νέων στρατηγικών του στόχων».

Διαβάστε ακόμη:

Ανασχηματισμός: Τα ονόματα και οι μετακινήσεις

Big project με ιδιώτες ύψους 1,7 δισ. σε ύδρευση, αποχέτευση, μετρό, κτιριακές υποδομές

Αερομεταφορές: Το 2020 γύρισαν 21 χρόνια πίσω – Πότε θα ανακάμψουν (Έρευνα)