business stories

Stripe: Ποιο είναι το επιτυχημένο δίδυμο πίσω από την πολυτιμότερη startup της Silicon Valley

  • newsroom


Όταν ήταν ακόμη έφηβοι κατάφεραν να πουλήσουν την πρώτη τους επιχείρηση για 5 εκατομμύρια δολάρια

Οι Τζον και Πάτρικ Κόλλισον είναι δύο αδέρφια από ένα μικρό χωριό – με μόλις 100 κατοίκους – στην Ιρλανδία. Αυτό όμως, δεν τους εμπόδισε από το να γράψουν τη δική τους ιστορία στον κλάδο των επιχειρήσεων. Κατάφεραν να δημιουργήσουν από το μηδέν, μια νεοσύστατη εταιρεία πληρωμών με την ονομασία Stripe. Σήμερα, η εταιρεία τους θεωρείται ως η πολυτιμότερη startup των ΗΠΑ έπειτα από την εκτόξευση της αποτίμησή της.

Και μπορεί όσο ήταν ακόμη παιδιά, στο πατρικό τους σπίτι, στο Dromineer της Ιρλανδίας, οι δυο τους να μην είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ, παρόλα αυτά, τα βιβλία που διάβαζαν τους έκαναν να αγαπήσουν την τεχνολογία. Όνειρό τους ήταν να ασχοληθούν με τους υπολογιστές. Τα δύο αγόρια παρότρυναν τότε τους γονείς τους να εγκαταστήσουν μια δορυφορική σύνδεση προκειμένου να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να μπορέσουν έτσι να συνεχίσουν την εκπαίδευση στον προγραμματισμό υπολογιστών.

Σύμφωνα με τον Guardian, το 2007, ξεκίνησαν το πρώτο τους επιχειρηματικό εγχείρημα, μια τεχνολογική εκκίνηση που αφορούσε τις διαδικτυακές αγορές. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια στην Ιρλανδία και για το λόγο αυτό πήραν την απόφαση να εγκατασταθούν στο Σαν Φρανσίσκο θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη της επιχείρησής τους. Μόλις ένα χρόνο αργότερα, τα δύο αδέλφια κατάφεραν να πουλήσουν την πρώτη τους επιχείρηση για 5 εκατομμύρια δολάρια και έγιναν έτσι δύο άκρως επιτυχημένοι έφηβοι εκατομμυριούχοι. 

Μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, οι Τζον και Πάτρικ Κόλλισον, ίδρυσαν μία ακόμη εταιρεία η οποία έφτασε να αποτιμάται σε 95 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα η εταιρεία τους χαρακτηρίζεται ως η πολυτιμότερη startup της Silicon Valley. Συγκεκριμένα, η εταιρεία πληρωμών τους, η Stripe, κατάφερε να αντλήσει 600 εκατομμύρια δολάρια με αποτίμηση 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων από επενδυτές όπως οι Allianz X, Sequoia Capital και το National Treasury Management Agency (NTMA) της Ιρλανδίας ξεπερνώντας ακόμη και εκείνες της SpaceX του Έλον Μασκ. Ανάμεσα στους ισχυρότερους πελάτες είναι εταιρείες όπως οι Zoom, Uber, Spotify, Salesforce, Lyft, Deliveroo και Amazon. 

Η Stripe παρέχει διαδικτυακές υπηρεσίες σε εταιρείες μέσω μιας ολοκληρωμένης σειράς προϊόντων που σχετίζονται με το σύστημα συναλλαγών. Εκατοντάδες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το λογισμικό και την τεχνολογία της Stripe. Η εταιρεία βοηθά νεοσύστατες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα καθώς και στην αύξηση των κερδών τους, ενώ παρέχει στις ήδη υφιστάμενες επιχειρήσεις συμβουλές και οδηγίες, ώστε να ενταχθούν σε νέες αγορές και να υιοθετήσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Στόχος του επιτυχημένου διδύμου ήταν να βοηθήσει μέσω της εταιρείας του, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις να ξεπεράσουν τα πρώτα εμπόδια που σχετίζονταν με τα οικονομικά έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να επενδύσουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Επιπλέον, σήμερα οι νέες επιχειρήσεις μπορούν πλέον με τη βοήθεια της Stripe να «τρέξουν» την επιχείρησή τους διαδικτυακά. Έκτος από την αποδοχή πληρωμών, οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της Stripe προκειμένου να διευθετήσουν λογιστικά θέματα, λογαριασμούς, πληρωμές σε τρίτους καθώς και πληρωμές μέσω κινητού – όλα από έναν κεντρικό πίνακα. Οι χρήστες της Stripe έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και σε ηλεκτρονικά πορτοφόλια, όπως το Apple Pay και το Google Pay. Ακόμη, η εταιρεία έχει βοηθήσει αισθητά τις επιχειρήσεις να καταπολεμήσουν τις απάτες στο διαδίκτυο. Η επιτυχία της Stripe επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας όταν και όλες οι δραστηριότητες μεταφέρθηκαν πλέον στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμη:

Τουρκία: Καταρρέει η τουρκική λίρα επί Ερντογάν – Χωρίς ψωμί 1.000.000 πολίτες (vid)  

Πόθεν Εσχες: Αντίστροφη μέτρηση για την υποβολή δηλώσεων – Έρχονται πρόστιμα 

Νικόλας Νιάρχος: Ο αντισυμβατικός ρεπόρτερ και το πρώτο εγχείρημα στις business