Επιχειρήσεις

Apple: Κατηγορίες για παραβίαση του GDPR από εταιρείες start-up στη Γαλλία

  • newsroom


Το λόμπι νεοφυών επιχειρήσεων France Digitale υποστηρίζει ότι το λειτουργικό iOS 14 ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα, επειδή δεν δίνει την επιλογή της συναίνεσης

Καταγγελία σε βάρος της Apple υπέβαλε η France Digitale, λόμπι νεοφυών επιχειρήσεων στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι το λειτουργικό σύστημα iOS14 της αμερικανικής εταιρείας ενδέχεται να παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ για τα προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με το CNBC, η France Digitale υπέβαλε σήμερα (9/3/2021)  επτασέλιδη έκθεση στην Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Ελευθεριών (CNIL) της Γαλλίας, στην οποία αναφέρει ότι η Apple πιθανόν συλλέγει στοιχεία από τους χρήστες του λειτουργικού για υπηρεσίες διαφημίσεων, χωρίς να ζητά ρητά την άδειά τους.

Στην καταγγγελία της η France Digitale ζητά από τη CNIL να διερευνήσει το θέμα, καθώς φαίνεται ότι η Apple έχει προεπιλεγμένη την επιλογή για τις «εξατομικευμένες διαφημίσεις» στα iPhone που έχουν εγκαταστημένο το iOS 14.

«Σοβαρή παραβίαση του κανονισμού της ΕΕ»

Το CNBC προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιο σχετικό σχόλιο.

«Υποψιαζόμαστε ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη παραβίαση του κανονισμού για τα προσωπικά δεδομένα», είπε στο CNBC ο CEO της France Digitale, Nicolas Brien. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν δίνεται η επιλογή της συναίνεσης. Είναι ενεργοποιημένο αυτόματα και αυτό απαγορεύεται ρητά από το GDPR και το Ηλεκτρονικό Απόρρητο».

Πρόσφατα, η France Digitale είχε επικρίνει την Apple και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το App Store, προσάπτοντάς του ότι βλάπτει τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

«Αβάσιμα παράπονα»

Η Apple επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναπτύσσουν εφαρμογές για τα iPhone και iPad μόνο μέσω του iOS14, ενώ έχει δεχτεί έντονη κριτική για τις χρεώσεις που επιβάλλει σε συναλλαγές μέσω των εφαρμογών, που φτάνουν ακόμη και το 30%.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Κομισιόν είχε ξεκινήσει έρευνες για τις πρακτικές της Apple στο App Store και στο App Pay. Έντονη ήταν και η κριτική κατά της Apple από την Epic Games, που έχει δημιουργήσει το δημοφιλές video game «Fortnite», ωστόσο η αμερικανική εταιρεία αρκέστηκε να χαρακτηρίσει απογοητευτικό το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακούει τα «αβάσιμα παράπονα» κάποιων μικρών επιχειρήσεων.

Μάλιστα, στο παρελθόν η Apple έχει διαχωρίσει τη θέση της από τη Google και τη Facebook, υποστηρίζοντας ότι λαμβάνει το θέμα των προσωπικών δεδομένων πιο σοβαρά από ό,τι εκείνες.

«Ευνοϊκή μεταχείριση» για τις μεγάλες εταιρείες

Ωστόσο, ο Nicolas Brien πιστεύει ότι οι μεγάλες εταιρείες όπως η Apple τυγχάνουν πιο ευνοϊκής μεταχείρισης σε σχέση με τις γαλλικές start-up και άλλες μικρές επιχειρήσεις: «Μας ελέγχουν διαρκώς. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Οι κανονισμοί στην τεχνολογία δεν θα έπρεπε να στοχεύουν κυρίως τις νεοφυείς», είπε στο CNBC.

Εκπρόσωπος της CNIL επιβεβαίωσε στο CNBC ότι η Επιτροπή έχει λάβει την καταγγελία της France Digitale και πως σκοπεύει να διερευνήσει την υπόθεση. «Το θέμα είναι μεγάλο και πιστεύουμε πολύ σημαντικό», είπε ο Brien, παροτρύνοντας τις αρμόδιες αρχές και άλλων χωρών να ψάξουν το τι συμβαίνει με την Apple. «Μιλάμε για τη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας. Αν δεν ακολουθεί εκείνη τους κανόνες, τότε ποιος θα το κάνει;»

Διαβάστε ακόμη

Κινδυνεύει να χάσει την πρώτη θέση στη Μεσόγειο ο Πειραιάς από τη Βαλένθια

Hellenic Cables: Νέο συμβόλαιο με την Energinet Δανίας για υποβρύχια καλώδια Υψηλής Τάσης

Rolls-Royce: Η Νορβηγία σταμάτησε την πώληση μέρους της σε ρωσική εταιρεία για λόγους ασφαλείας

 

Απόρρητο Απόρρητο