Πολλοί είναι οι παράγοντες που τονώνουν την αγορά των διαμαντιών συμπεριλαμβανομένης της στενότερης προσφοράς και της υψηλότερης ζήτησης από ζευγάρια που αναμένεται να αρραβωνιαστούν τα επόμενα χρόνια, λένε ειδικοί του κλάδου. Μάλιστα, οι κοσμηματοπώλες περιμένουν μια καλύτερη σεζόν έπειτα από ένα χλιαρό έτος πωλήσεων στα διαμάντια, με τις τιμές σε όλες τις κατηγορίες να πέφτουν περίπου 30% πέρσι.

Μαλιστα, όπως αναφέρει ο Paul Ziminsky, αναλυτής διαμαντιών, για μικρότερες και χαμηλότερης ποιότητας πέτρες, οι τιμές έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δέκα ετών. Ωστόσο, οι τιμές των διαμαντιών έχουν αρχίσει να αυξάνονται τους τελευταίους μήνες, με τον δείκτη Diamond του International Diamond Exchange να έχει ανέβει στο επίπεδο των 110 τον Ιανουάριο, επανακάμπτοντας από την απότομη πτώση που κράτησε σχεδόν στο σύνολο των τελευταίων δύο χρόνων.

Ο Cormac Kinney, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Diamond Standard, δήλωσε στο Business Insider ότι βλέπει ακόμη καλύτερες μέρες για το εμπόριο διαμαντιών με τις τιμές  να μπορούν να ανέβουν περαιτέρω 5%-10% φέτος. Όμως, τα επόμενα 20 χρόνια, αυτή η ανάπτυξη θα μπορούσε να κλιμακωθεί, με αποτέλεσμα οι επενδυτές διαμαντιών να βγουν κερδισμένοι.

Η εταιρεία Kinney αναμένει ότι οι τιμές του πολύτιμου λίθου θα εκτοξευθούν τις επόμενες δεκαετίες, παρότι δεν έδωσε συγκεκριμένη τιμή πρόβλεψης. Η άνοδος των τιμών των διαμαντιών θα τροφοδοτηθεί από διάφορους παράγοντες, ανέφεραν οι Ziminsky και Kinney.

Η ζήτηση για δαχτυλίδια αρραβώνων στις ΗΠΑ, που αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της αγοράς διαμαντιών, φαίνεται επίσης να αυξάνεται. Συνεπώς, θα μπορούσε η αγορά διαμαντιών να επιστρέψει στην προ-πανδημική αναπτυξιακή της τάση, κάπου στο υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, λένε οι Kinney και Ziminsky.

Μακροπρόθεσμα, ο Kinney βλέπει μια ακόμη μεγαλύτερη άνοδο να έρχεται, χάρη στους επενδυτές που ενδιαφέρονται περισσότερο για τους πολύτιμους λίθους σαν ένα σκληρό περιουσιακό στοιχείο. Οι επενδυτές συνήθως θέλουν εμπορεύματα όταν η οικονομία αντιμετωπίζει υψηλότερους κινδύνους πληθωρισμού, ύφεσης και αστάθειας, είπε.

Γιατί περιορίζεται η προσφορά

Η προσφορά διαθέσιμων διαμαντιών θα περιοριστεί περαιτέρω φέτος. Πρόκειται για μία αντίθετη κατεύθυνση από αυτή του 2023, όταν η πλεονασματική αγορά στα διαμάντια προκάλεσε πτώση στις τιμές. Γίνονται ήδη προσπάθειες για περιορισμό της προσφοράς, είπε ο Ziminsky, με ορισμένους προμηθευτές να διακόπτουν εντελώς τη δραστηριότητα εξόρυξης.

Μάλιστα όσον αφορά στην πιο περιορισμένη προσφορά έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη απαγόρευση των G7 για τα ρωσικά διαμάντια, πρόσθεσε ο Kinney, καθώς η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να διοχετεύει τα διαμάντια της σε κινεζικές και ινδικές εταιρείες επεξεργασίας, οι οποίες μπορούν στη συνέχεια να τα πουλήσουν στη Δύση. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει κατά επιπλέον 30% την παγκόσμια προσφορά διαμαντιών από την αγορά, εκτίμησε.

«Θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα επίπεδα των αποθεμάτων να ομαλοποιούνται. Και μόλις συμβεί αυτό, οι τιμές των φυσικών διαμαντιών θα ανακάμψουν», δήλωσε ο Ziminsky.

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Ενας στους δύο δεν ξέρουν τι θα πει πληθωρισμός και επιτόκια αλλά τα… πληρώνουν (λίστες)

Νίκος Μουτσουρούφης: Το story των Mailo’s – Πώς έγιναν μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές συνταγές

Aνδρουλάκης: Οι βουλευτές μου να συμπεριφερθούν ως νομοθετικό σώμα και όχι σαν σχολιαστές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ