business stories

Το παγοδρομικό κέντρο στο Μαρούσι που «πάγωσε» η γραφειοκρατία

  • Σταύρος Γριμάνης


Θα περιλάμβανε παγοδρομική πίστα και μεγάλη πισίνα - Οι εγκρίσεις, η «πρόσκρουση» στο ΣτΕ και ο δρόμος για το σφυρί που θα χτυπήσει στις 29 Ιουλίου

Τέτοιες μέρες με τον καύσωνα να οδηγεί τις θερμοκρασίες στο «κόκκινο» και μόνο η σκέψη ενός παγοδρομικού κέντρου μέσα στον διακεκαυμένο αστικό ιστό της Αθήνας, θα λειτουργούσε κάπως… παρηγορητικά.

Αυτό ήταν το σχέδιο της εταιρείας με επωνυμία «Παγοδρομικό Κέντρο Αθηνών Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων» και τον χαρακτηριστικό διακριτικό τίτλο «Κέντρο παγοδρομίων και τροχοδρομήσεως Aθηνών», η οποία συστάθηκε το μακρινό 1981.

Η συγκεκριμένη εταιρεία σχεδίασε και «έτρεξε» το project για τη δημιουργία ενός πρότυπου αθλητικού κέντρου με παγοδρόμιο και πισίνα στο Μαρούσι. Μια ιστορία που ξεκίνησε ουσιαστικά το 2004 και έληξε άδοξα λίγα χρόνια αργότερα.

Το αθλητικό κέντρο θα στηνόταν σε ένα οικόπεδο 7,5 στρεμμάτων στην Φραγκοκλησιά Αμαρουσίου και το πλάνο είχε πάρει το «πράσινο φως» και τις απαραίτητες εγκρίσεις από το 2006. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αναπτυσσόταν σε τρία επίπεδα και θα περιλάμβανε παγοδρομική πίστα, πισίνα, χώρους διοίκησης, υποστήριξης, μηχανολογικών εγκαταστάσεων και πάρκινγκ.

Ειδικότερα, η ανέγερση του αθλητικού κέντρου «με παγοδρομική πίστα και κολυμβητική δεξαμενή» εγκρίθηκε δυνάμει της Υπουργικής Απόφασης ΠΕΧΩΔΕ 45798/8-11-2006 και έλαβε την οικοδομική άδεια 201/2007 της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμαρουσίου.

Θα αναπτυσσόταν σε τρεις στάθμες με τη συνολική δόμηση να ανέρχεται σε 9.491,52 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου και του υπογείου) ή συνολικού όγκου 39.075,29 κ.μ.

Βάσει της Υπουργικής Απόφασης το αθλητικό κέντρο θα στέγαζε:

α) παγοδρομική πίστα διαστάσεων 30×60 μέτρων με 500 θέσεις θεατών,
β) πισίνα διαστάσεων 25×15 μέτρων,
γ) χώρους διοίκησης παγοδρομίου και λοιπών υποστηρικτικών υποδομών (ιατρεία, αποδυτήρια, χώρους αθλητών, χώρους εξοπλισμού, καφετέρια κλπ.),
δ) χώρους μηχανολογικών εγκαταστάσεων,
ε) υπόγειους και υπαίθριους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων.

Το υπόγειο, σύμφωνα με τα σχέδια, θα στέγαζε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων χωρητικότητας 84 θέσεων, αποθηκευτικούς και μηχανολογικούς χώρους, μηχανοστάσιο κολυμβητικής δεξαμενής κ.ά

Η ανατροπή ήρθε μέσω ΣτΕ

Ωστόσο, η ανατροπή ήρθε μέσω του Συμβουλίου της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, η ανέγερση του αθλητικού κέντρου διακόπηκε δυνάμει της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ στις 7 Σεπτεμβρίου 2007 ενώ βάσει της απόφασης του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ 2088/2010, ακυρώθηκε η υπ’ αριθ. 201/27.8.2007 οικοδομική άδεια της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του Δήμου Αμαρουσίου.

Έτσι, μετά από αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, το σχέδιο ναυάγησε και ξεκίνησε η περιπέτεια των πλειστηριασμών.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, που στο παρελθόν είχε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ευάγγελο Αρμακόλα, εξακολουθεί να είναι ενεργή, ενώ στις 25 Ιουνίου 2020 με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών διορίστηκε προσωρινή διοίκηση (αποτελούμενη από τους Κων/νο Παλασσόπουλο, Ειρήνη Τσορμπατζόγλου και Κυριάκο Σαμουηλίδη) «προκειμένου να προβαίνει σε όλες τις κατεπείγουσες και αναγκαίες πράξεις, για την διαχείριση των υποθέσεων της».

Τι πρόλαβε να χτιστεί και τι βγαίνει στο σφυρί

Εδώ και χρόνια πλέον στο σημείο που θα στηνόταν το αθλητικό κέντρο «δεσπόζουν» μόνο τα τσιμεντένια απομεινάρια για ό,τι πρόλαβε να χτιστεί μέχρι να έρθει το δικαστικό «πάγωμα».

Όπως αναφέρεται και στην σχετική έκθεση, «διαπιστώθηκε ότι μόνο τμήμα της πρώτης στάθμης (υπόγειο) του αθλητικού κέντρου έχει κατασκευαστεί. Το εν λόγω τμήμα βρίσκεται σε στάδιο ολοκλήρωσης φέροντα οργανισμού (οπλισμένο σκυρόδεμα). Επιπλέον, έχει ολοκληρωθεί η βάση και το περίγραμμα της κολυμβητικής δεξαμενής διαστάσεων 25 x15 μέτρων».

Το οικόπεδο αγοράστηκε από την εταιρεία το 2004, ενώ υπάρχουν δύο προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Alpha Bank εγγραφείσες τον Φεβρουάριο του 2004 για 3,5 εκατ. ευρώ και τον Φεβρουάριο του 2008 για 3,7 εκατ. ευρώ.

Πριν έναν χρόνο και συγκεκριμένα στις 20 Ιουλίου 2020 ήρθε η αναγκαστική κατάσχεση από την Cepal Hellas για ποσό 150.000 ευρώ. Ο αρχικός πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 10 Μαρτίου 2021, αλλά αναβλήθηκε. Τώρα το σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 29 Ιουλίου, με επισπεύδουσα την Cepal Hellas και τιμή πρώτης προσφοράς 1,6 εκατ. ευρώ.

Αυτό αφορά το δικαίωμα της πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100% ενός ακινήτου (πρώην αγροτεμαχίου) συνολικής εκτάσεως κατά τον τίτλο κτήσης 7.640 τ.μ. (σύμφωνα δε με το κτηματολογικό φύλλο 7.589,93 τ.μ.), το οποίο προήλθε από τη φυσική συνένωση δύο όμορων αγροτεμαχίων εκτάσεως 7.040 τ.μ. και 550 τ.μ. αντίστοιχα, «μετά των επ’ αυτού κτισμάτων, υπαρχόντων και μελλοντικών, καθώς και πάντων των παραρτημάτων, παρακολουθημάτων, προσαρτημάτων, παραπηγμάτων, προσαυξημάτων, εγκαταστάσεων και συστατικών μερών του», που βρίσκεται στη Φραγκοκλησιά του Δήμου Αμαρουσίου, στη θέση Σωρός, και περιβάλλεται από τις οδούς Εθνάρχου Μακαρίου, Ευζώνων (όπου και η κύρια πρόσοψη), Σταματίου Σωτηράκη και Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το ακίνητο (πρώην αγροτεμάχιο) σύμφωνα με την Έκθεση Εκτίμησης είναι πλέον οικόπεδο λόγω ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλεως και σχετικής εφαρμογής πολεοδομικής μελέτης και το τελικό μέγεθος του οικοπέδου προσδιορίζεται σε 5.158,12 τ.μ.

Διαβάστε ακόμη: 

Γιώργος Προκοπίου στο newmoney: Αυτά είναι τα σχέδιά μου για τον Σκαραμαγκά

Βασιλάκης: Ελπίζω ότι έχουμε περάσει το πιο δύσκολο κομμάτι της πανδημίας- «Θωρακισμένη» η Aegean

Νέοι κανόνες από σήμερα σε εστίαση και χώρους διασκέδασης – Τι ισχύει για ανεμβολίαστους