Κάθε χρόνο, στις 23η Μαΐου, η MEDEL (Μagistrats Εuropéens pour la Démocratie et les Libertés), τιμά την μνήμη του Τζιοβάνι Φαλκόνε (Giovanni Falcone, 18 Μαΐου 1939 – 23 Μαΐου 1992), του Ιταλού δικαστή, που δολοφονήθηκε από τη μαφία την ημέρα αυτή, το 1992, και όλων των δικαστών που έχασαν την ζωή τους εξ αιτίας της θαρραλέας αφοσίωσής τους στην Δικαιοσύνη.

Η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών, η οποία είναι και από τα πρώτα μέλη της MEDEL, τιμά την μνήμη του Φαλκόνε, επισημαίνοντας, ακόμα μια φορά, ότι η Ανεξαρτησία του Δικαστή δεν είναι μια αόριστη νομική έννοια, αλλά μετουσιώνεται σε καθημερινή πράξη από τον καθένα μας, σε όποια θέση και αν βρίσκεται και κάνοντας έκκληση για την τήρηση των προϋποθέσεων για αποτελεσματική και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Η ανεξάρτητη και αμερόληπτη λειτουργία της Δικαιοσύνης συνιστά ουσιώδες στοιχείο της Δημοκρατίας και οφείλουμε, μαχόμενοι καθημερινά, να την διαφυλάξουμε έναντι όλων. Η ανεξάρτητη δικαστική κρίση δεν ταυτίζεται, αναγκαστικά, με την άποψη που εκφράζει η πλειονότητα της κοινωνίας ή τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Ανεξαρτησία του Δικαστή δεν είναι προνόμιο, είναι υποχρέωση. Είναι προσωπική υπόθεση του καθενός μας και συνδέεται άρρηκτα με το Κράτος Δικαίου, η παραβίαση του οποίου, στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, δέχεται σημαντικές, αυξανόμενες, επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Οι Δικαστές στην Πολωνία, στην Ουγγαρία, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, προσβάλλονται στον πυρήνα της λειτουργικής τους ανεξαρτησίας, με διάφορους τρόπους. Στην Τουρκία, ο Murat Arslan, Πρόεδρος της ανεξάρτητης δικαστικής ένωσης YARSAV, στον οποίο έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Václav Havel, το 2017, κρατείται στις φυλακές Sincan Type, Β8 – Κελί, από τον Οκτώβριο του 2016 και το αίτημά του για αποφυλάκιση, υπό όρους, απορρίφθηκε, παρ’ ότι πληρούνται όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις και, ακολούθως, απορρίφθηκε και η προσφυγή του.

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε βάναυσες παραβιάσεις των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες. Βλέπουμε δύο πολέμους να εξελίσσονται στην Ουκρανία και την Λωρίδα της Γάζας, ενώ είχαμε πιστέψει ότι δεν θα δούμε ξανά τέτοιες εικόνες αθώων πολιτών να υφίστανται τις τραγικές συνέπειες ενός πολέμου, ενώ, ταυτόχρονα, παρακολουθούμε την παγκόσμια κοινότητα να μην μπορεί να βρει λύση για το τέλος αυτού του ολέθρου.

Η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για την Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς, να προβούν στα αναγκαία βήματα για την προάσπιση των αρχών του Κράτους Δικαίου, όπως τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Οι δικαστές με την σειρά μας, θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση με τον ίδιο σκοπό. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στην μνήμη του Τζιοβάνι Φαλκόνε και όλων εκείνων που έχασαν την ζωή τους στον αγώνα για Δημοκρατία, Ελευθερία και Ανεξαρτησία.