Τις λύσεις για μια βιώσιμη φαρμακευτική νοσοκομειακή δαπάνη υποδεικνύει μελέτη που εκπονήθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για λογαριασμό της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, και την οποία παρουσιάζει το ygeiamou.

Με την πολιτεία να αναζητεί ή να επικαιροποιεί εργαλεία για τον έλεγχο της ολοένα διογκούμενης ετήσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης -η οποία σημειωτέον έφτασε το 1 δισ. ευρώ– και με τους ασθενείς να αγωνιούν για το αν θα εξασφαλιστεί εγκαίρως η πρόσβασή τους σε καινοτόμες θεραπείες, η διερεύνηση ενός πλαισίου καλύτερης διαχείρισης και χρηματοδότησης των φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία ήταν – και παραμένει- ζητούμενο για την κυβέρνηση, την ιατρική κοινότητα, τους ασθενείς και τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Είναι ενδεικτικό ότι ο εξορθολογισμός του clawback εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης. Η μελέτη με θέμα «Αξιολόγηση Χρηματοδότησης Νοσοκομειακού (Προϋπολογισμού) Φαρμάκου και Προτάσεις Εξορθολογισμού της Δαπάνης στο ΕΣΥ» που διεξήχθη με επιστημονικά υπεύθυνο τον καθηγητή Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας του Δημοκρίτειου, κ. Νίκο Πολύζο, παραδόθηκε στον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλο προκειμένου να συμβάλλει στην κατεύθυνση του εξορθολογισμού με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις που προέκυψαν από μετρήσιμα στοιχεία και δεδομένα του ΕΣΥ.

Από το 2010 η φαρμακευτική δαπάνη είναι σταθερά στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης. Λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και της υπέρμετρης αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά το διάστημα 2005-2009, ένα από τα βασικά μνημονιακά μέτρα ήταν η δραστική μείωση της συγκεκριμένης δαπάνης και η θεσμοθέτηση κλειστού προϋπολογισμού για νοσοκομειακά και εξωνοσοκομειακά φάρμακα. Παράλληλα, εφαρμόστηκαν νέα οικονομικά εργαλεία, όπως το rebate και clawback, που υποχρέωσαν τις φαρμακευτικές εταιρίες να επιστρέφουν στο κράτος το ποσό της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού για το φάρμακο.

Το 2019 η φαρμακευτική δαπάνη είχε καθοριστεί από το κράτος στα 2,5 δισ ευρώ και συνολικά έφτασε στα 4,5 δισ ευρώ, με την υπέρβαση να κατανέμεται σε φαρμακευτικές εταιρίες (claw back) και πολίτες (συμμετοχή στα φάρμακα και ιδιωτική δαπάνη). Μέσω των rebate και clawback, η φαρμακοβιομηχανία συμμετείχε κατά 34% στην εξωνοσοκομειακή και κατά 45% στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το 2020, που ενέσκηψε και η πανδημία, το ποσό της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης στα δημόσια νοσοκομεία αγγίζει εκείνο της κλειστής δαπάνης: είχε προϋπολογιστεί το ποσό των 513 εκατομμυρίων ευρώ για τα φάρμακα των νοσηλευόμενων στο ΕΣΥ και η δαπάνη έφθασε στο 1 δισ ευρώ. Δηλαδή οι εταιρίες καλούνται να επιστρέψουν περίπου 474 εκατ. Ευρώ ως clawback για το νοσοκομειακό φάρμακο.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr