Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά αδειάζοντας τις τσέπες των καταναλωτών. Φρούτα και λαχανικά έχουν πάρει την ανιούσα, ενώ στα καλοκαιρινά φρούτα όπως στο καρπούζι οι τιμές έχουν εκτιναχθεί. Πολλά σουπερ μάρκετ έχουν μπει στη λογική να κόβουν μισά τα καρπούζια ή σε φέτες, ενώ πολλοί καταναλωτές στρέφονται στα μικρά ή baby καρπούζια.

Ειδικότερα, το 2023 την ίδια χρονική περίοδο, το καρπούζι κόστιζε 0,60 το κιλό αλλά σήμερα το συναντάμε και 0,90 λεπτά το κιλό. Ακόμη πιο πάνω κυμαίνονται οι τιμές για τα πεπόνια. Πέρυσι την ίδια εποχή τα βρίσκαμε 1,20 ευρώ ενώ τώρα πλέον έχουν χτυπήσει και τα 2 ευρώ!

Πόσο διαφέρει η τιμή από το χωράφι στο ράφι

Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή των σούπερ μάρκετ και στην τιμή παραγωγού είναι τεράστια και κάποιοι την αποδίδουν και στη σημαντική αύξηση των τιμών των καυσίμων στα μεταφορικά:
Πεπόνι: 0,80€ στο κτήμα 1.50€ – 2.50€ στο ράφι

Καρπούζι: 0,50€ – 0,60€ στο κτήμα, 1€ – 1,50€ στο ράφι

Στο εξωτερικό οι τιμές είναι πολύ πιο ανεβασμένες και φτάνουν κοντά στα 3,5 ευρώ για τα καρπούζια και περίπου 3 ευρώ για τα πεπόνια. Πάντως μία από τις βασικές αγορές του ελληνικού καρπουζιού και των πεπονιών παραμένει η Ιταλία, η οποία αγόρασε το 2023, σύμφωνα με τον Incofruit Hellas, 14,9 τόνους και 7,35 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: €800 δισ. στα ευρωπαϊκά ταμεία από τον τουρισμό – «Ψήφος» στην Ελλάδα και το φετινό καλοκαίρι

Apple: Σε διακανονισμό με την ΕΕ για το ψηφιακό πορτοφόλι

Σε έξαρση ο κορωνοϊός – Τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλείες εν μέσω θέρους (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ