Ελλάδα

Άρση lockdown: Καταργούνται τα sms από 14 Μαΐου, κυκλοφορία έως τις 00:30 – Πώς θα ανοίξει ο τουρισμός (vid)

 • newsroom


Απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από 14/5, παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας, τέλος στο click in shop και click inside, χωρίς μουσική η εστίαση έως το τέλος του μήνα - Όλα τα μέτρα από 14 Μαΐου

Στην τακτική ενημέρωση της Τετάρτης 12 Μαΐου για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια ανακοινώσε την άρση μέτρων που θα ισχύσει από την Παρασκευή 14 Μαϊου και γενικότερα, όλους τους νέους κανόνες για μετακινήσεις, λιανεμπόριο, sms, και τουρισμό.

Πιο αναλυτικά, από την Παρασκευή καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις και λιανεμπόριο, απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το πράσινο πιστοποιητικό τίθεται σε ισχύ για όσους έχουν εμβολιασθεί.

Eπίσης, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 00:30, ενώ κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης διευκρίνισαν στο newmoney πως θα επεκταθεί και το ωράριο της εστίασης εώς τις 00:15. Αύριο, Πέμπτη 13 Μαΐου, αναμένεται να υπογραφεί και η σχετική ΚΥΑ με τα νέα μέτρα.

Αναλυτικά όλα τα νέα μέτρα από τις 14 Μαΐου:

 • Στις 00.30 θα ξεκινά η απαγόρευση της κυκλοφορίας,
 • Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033
 • Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13032 (το λιανεμπόριο με 1 πελάτη ανά 25 τ.μ)
 • Απελευθερώνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό
 • Χωρίς μουσική η εστίαση έως το τέλος του μήνα
 • 17 Μαϊου: Επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών
 • 21 Μαϊου: Aνοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι
 • 28 Μαΐου: Ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι
 • Από 1η Ιουνίου ενεργοποιείται το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί
 • Από Iούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Με Green Pass οι μετακινήσεις στα νησιά

Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν. Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους. Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:

 • είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
 • είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
 • είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)

Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

«Γαλάζια Ελευθερία»: Eμβολιασμός όλων των κατοίκων με το εμβόλιο της Johnson & Johnson σε 19 νησιά

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson σε 19 νησιά. «Θεωρούμε και είναι τα νησιά μας στρατηγικό πλεονέκτημα, και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που ζουν εκεί», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως τόνισε, έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 33 νησιά της Ελλάδας και κυρίως σε εκείνα με πληθυσμό μικρότερο των 1.000 κατοίκων, ενώ προχωρούν γοργά οι εμβολιασμοί σε όλους τους νησιωτικούς προορισμούς. «Νομίζω ότι αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε και να πιστεύουμε ότι κάθε μέρα που περνάει ενισχύεται το τείχος ανοσίας στη χώρα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Δείτε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη:

Αυτός είναι ο Έλληνας που μήνυσε την Apple (pics)

Αλλάζει το διεθνές προφίλ της Ελλάδας – Τι ζητούν οι ξένοι επενδυτές

Τράπεζες: Παρελθόν τα «κόκκινα» δάνεια – Προσήλωση στην επόμενη ημέρα με το βλέμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης