Ελλάδα

Άρση μέτρων: Πότε έρχονται λιγότεροι περιορισμοί – Τι θα γίνει με πιστοποιητικό εμβολιασμού και μάσκες

  • newsroom


Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκετ, η μάσκα αναμένεται να καταργηθεί τελευταία

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η κυβέρνηση να γνωστοποιήσει τα σχέδιά της για την άρση των μέτρων της πανδημίας του κορωνοϊού εφόσον λάβει το πράσινο φως από τους επιστήμονες της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής τον Μάιο θα αρθούν τα περισσότερα μέτρα, ώστε να έρθουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κανονικότητα. Βέβαια, ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό δεν έχει εκλείψει ακόμη, καθώς καθημερινά δεκάδες συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους ή είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία παρότι επικρατεί η πιο ήπια μετάλλαξη Όμικρον.

Η κυβέρνηση πάντως είναι αποφασισμένη από τον Μάιο και μετά και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να απελευθερώσει τη χώρα από τα μέτρα ώστε να κυλήσει ομαλά η τουριστική περίοδος στην οποία «ποντάρει πολλά» η ελληνική οικονομία.

Από τον Σεπτέμβριο όμως είναι πιθανό εάν αλλάξουν οι επιδημιολογικοί δείκτες τα μέτρα να επιστρέψουν. Κάτι που θα εξαρτηθεί από τη πορεία της πανδημίας. Το θετικό πάντως είναι πως υπάρχουν δείγματα ότι μπορεί η υγειονομική κρίση να οδηγηθεί προς το τέλος της.

Πότε θα καταργηθούν τα μέτρα

Το υπουργείο Υγείας από την πλευρά του έχει σχεδόν έτοιμο τον οδικό χάρτη που θα απελευθερώσει τη χώρα από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, από όσα τουλάχιστον έχουν απομείνει.

Μένει όμως να δώσουν την έγκρισή τους οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας που μελετούν διεξοδικά ένα προς ένα τα μέτρα που οδεύουν προς κατάργηση σε συνδυασμό με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Τι προβλέπει το σχέδιο:

Από τις αρχές Μαΐου και πιθανότατα από τις 2 Μαΐου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού αναμένεται να καταργηθεί για τους εξωτερικούς χώρους της εστίασης. Θα ελέγχεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους.

Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και στα σούπερ μάρκετ, η μάσκα αναμένεται να καταργηθεί τελευταία.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης είναι πιθανό να καταργηθεί μετά τις 15 Μαΐου.

Στα εμπορικά καταστήματα δεν αναμένεται να καταργηθεί από τις αρχές Μαΐου αλλά συζητείται από τα μέσα του μήνα και μετά.

Σε ότι αφορά στις μάσκες οι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν στα σχολεία μετά το Πάσχα χωρίς να φορούν υποχρεωτικά μάσκες, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψή του σε σχολείο.

Πάντως, η υποχρέωση χρήσης μάσκας θα παραμείνει σε νοσοκομεία, γηροκομεία και χώρους όπου υπάρχουν ασθενείς και ευάλωτες ομάδες.

Διαβάστε ακόμα:

«Σκληρό ροκ» στα ομόλογα εν αναμονή της πρώτης αύξησης επιτοκίων – Κοντά στο 3% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Στις 20-21 Απριλίου θα πληρωθεί το επίδομα 200 ευρώ – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα καύσιμα

HSBC: Μειώνει τις τιμές στόχους στις τράπεζες πλην Εθνικής – Top pick η Eurobank