Κατά της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία δηλώνει το 70% των Ελλήνων σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Mega. Ωστόσο, η πλειοψηφία τάσσεται εναντίον της αποστολής πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ενώ τέσσερις στους δέκα ανησυχούν για κλιμάκωση του πολέμου σε παγκόσμια πυρηνική σύρραξη. Παράλληλα, η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού.

Το αντιρωσικό αίσθημα

Μεταξύ εκείνων που αυτοτοποθετούνται στην Κεντροδεξιά το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν κατά της Ρωσίας φτάνει το 80%, μεταξύ των Κεντρώων στο 75% και μεταξύ των Κεντροαριστερών στο 73%. Οριακά κάτω από το 70% καταγράφεται το «αντιρωσικό» αίσθημα μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «αριστεροί» ή «δεξιοί».

Υπέρ των κυρώσεων στη Ρωσία δηλώνει το 60%, με τους Κεντροδεξιούς να καταγράφουν 76%, τους Κεντρώους και τους κεντροαριστερούς 65%. Μεταξύ εκείνων που δηλώνουν «Δεξιοί», το «ναι στις κυρώσεις» λαμβάνει 64% και μεταξύ των «Αριστερών» μόλις 48%.

Ωστόσο, σχετικά με την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, μόλις το 29% τάσσεται υπέρ – μόνον εκείνοι που αυτοχαρακτηρίζονται «Κεντροδεξιοί» δηλώνουν ότι συμφωνούν και μάλιστα οριακά, με 52% «ναι» έναντι 43% «όχι». Διαφωνεί επίσης το 85% των «Αριστερών», το 79% των «Κεντροαριστερών», το 65% των «Κεντρώων» και το 54% των «Δεξιών».

Ο φόβος για πυρηνικό πόλεμο

«Κεντροαριστεροί», «Αριστεροί» και «Κεντροδεξιοί» εκδηλώνουν ανησυχία ότι υπάρχει κίνδυνος για ξέσπασμα πυρηνικού πολέμου σε ποσοστά οριακά πάνω από 33% – ένας στους τρεις – ενώ «Κεντρώοι» και «Δεξιοί» φοβούνται περισσότερο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με 43% και 41% αντίστοιχα. Πάντως, στο σύνολο, περισσότεροι από το 50% εκτιμούν ο πόλεμος θα περιοριστεί μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς οι κολοσσοί της Wall Street… εξαφάνισαν τον πληθωρισμό

Ανάρπαστο το πράσινο μπλουζάκι του Ζελένσκι – Άλμα των πωλήσεων σε amazon, eBay

Ουκρανία: Η «συνεργασία» με τη Ρωσία θα τιμωρείται με 12 χρόνια κάθειρξης σύμφωνα με νέο νόμο