Η υπόθεση της ιστορικής SingularLogic εξελίχθηκε σε ένα επιχειρηματικο σίριαλ διαρκείας μέχρι να οδηγηθεί, ύστερα από μια περίπου 3ετία διαβουλεύσεων και άκαρπων διαδικασιών, σε αίσιο τέλος και να εξαγορασθεί από κοινού με «συμπαίκτες» -και συνεπενδυτές- δυο κραταιές δυνάμεις του κλάδου, τις Space Hellas και Epsilon Net, με το ποσό ρεκόρ τότε των 18,05 εκατ. ευρώ.  

Στο επίκεντρο των εξελίξεων είχε βρεθεί μια καθιερωμένη εταιρεία η οποία συνόδευσε επί δεκαετίες τα βράδια εκατομμυρίων ψηφοφόρων που παρακολουθούσαν με αγωνία μπροστά από τις τηλεοπτικές συσκευές τους την live μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκάστοτε εκλογών και παρόλα αυτά έβγαινε μόλις από ένα «βαθύ τούνελ».  

Η συναλλαγή για ένα από τα «ασημικά» της MIG ανακοινώθηκε επίσημα την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου του 2021, πριν από 22-23 μήνες και «ζωντάνευε» ουσιαστικά το επενδυτικό ενδιαφέρον για έναν κλάδο, που σε καμία περίπτωση δεν ζούσε πριν από εκείνη την εποχή τις σημερινές «δόξες» του.   

«Κατά καιρούς είχαν κυκλοφορήσει σχόλια για …σκελετούς, αλλά σας διαβεβαιώ ότι τελικά δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα», δήλωνε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Epsilon Net, Ιωάννης Μίχος σε συνέντευξη του στο newmoney. αναφερόμενος στο restart της SingularLogic.  

Σε αυτή την διετία άλλαξαν πολλά. Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός επιταχύνθηκε από την πανδημία και ο πήχης ανεβαίνει από μήνα σε μήνα για τον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα.  

Ταυτόχρονα, κορυφώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα και τα μεγάλα deals, πολλών εκατομμυρίων ευρώ συνολικά, συνεχίζονται.  

Το 2021 ήταν γεμάτο από γεγονότα, το 2022 περισσότερο και η ίδια έντονη κινητικότητα προβλέπεται και για τα επόμενα έτη.  

Υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου εξακολουθούν να εκτιμούν ότι ο συνδυασμός του μεγάλου όγκου των ψηφιακών έργων στον δημόσιο τομέα, με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έως το 2026, αλλά και του ΕΣΠΑ (παράλληλα με την ζήτηση από τον ιδιωτικό και τις διεθνείς δραστηριότητες αρκετών «παικτών» του κλάδου) αναμένεται να προκαλέσουν έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης της αγοράς σε ισχυρότερα σχήματα, χωρίς να αποκλείονται νέες εξαγορές για τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής και από το εξωτερικό ή επενδύσεις σε start ups.  

Φέτος, μετά την εξαγορά της Byte Computer από την εισηγμένη Ideal Holdings κατά 100% και την ολοκλήρωση των διαδικασιών με την πρόσφατη απόφαση διαγραφής των μετοχών της πρώτης από το ταμπλό του ΧΑ, ήρθε στο finish της χρονιάς η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας της Εθνικής Τράπεζας με έναν όμιλο πληροφορικής του μεγέθους της Epsilon Net με προοπτική τον από κοινού σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών, για να συμπληρωθεί ιδανικά το «παζλ» του ‘22. 

Στην πρώτη περίπτωση, η αποδοχή δημόσιας προαιρετικής πρότασης υλοποιήθηκε με βάση μια αποτίμηση 60 εκατ. ευρώ, στην δεύτερη το MoU με τον Ιωάννη Μίχο προβλέπει την απόκτηση από την ΕΤΕ μειοψηφικού ποσοστού 7,5% επί του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Epsilon Net που κατέχει ο βασικός μέτοχος, σε τιμή 7,4 ευρώ/μετοχή και τη δυνατότητα για άλλο ένα +7.5% τρία χρόνια μετά την ολοκλήρωση της Αρχικής Συναλλαγής.  

Πέρσι, πραγματοποιήθηκαν άλλα δύο πολύ σημαντικά deals. Το ένα για την εξαγορά της Intrasoft International από την δανέζικη  εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης Netcompany αντί 235 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2021 και το άλλο, την ίδια περίοδο, με την είσοδο ενός expert του κλάδου όπως ο Μάρκος Βερέμης μαζί με διεθνή επενδυτικό όμιλο υπό τον Φρανκ Κοέν στην μετοχική σύνθεση της SoftOne του ομίλου Olympia με μερίδιο 45%.  

Οι άλλες φετινές συμφωνίες 

Οι εξελίξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς ο φετινός αριθμός των εξαγορών από ελληνικούς ομίλους πληροφορικής, μικρότερων ή μεγαλύτερων σε αξία, έχει γίνει προ πολλού… διψήφιος και μάλιστα ξεπερνά ήδη τον αντίστοιχο περσινό.  

Στο «σερί» των «παικτών» της πληροφορικής προστέθηκε το Νοέμβριο και το τρίτο «χτύπημα» της εισηγμένης Entersoft εντός του 2022 με την συμφωνία εξαγοράς λογισμικών της Smartware έναντι 1,8 εκατ. ευρώ, με τα οποία εισέρχεται στον κλάδο των φαρμακείων, όπως και των αντίστοιχων σημάτων και του σχετικού πελατολογίου, αλλά και σε αυτόν της Εντατικής Λιανικής  (επιπλέον συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η καταβολή earnout bonus ανάλογα με την επίτευξη στόχων εσόδων και κερδοφορίας για το έτος 2023).  

Προηγήθηκαν, φέτος, εκ μέρους της Entersoft οι εξαγορές του 100% της Log On αντί 1,3 εκατ. ευρώ και του 75% της BIT Software Romania αντί 3 εκατ. ευρώ.  

Η Epsilon Net και πάλι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή με 6 συνολικά εξαγορές:  

Αρχικά με 3 deals για τo 100% της CSA αντί 2,73 εκατ. ευρώ, το 51% της Digital4U αντί 500.000 ευρώ και το 60% της Taxheaven αντί 1.680.000 ευρώ και με άλλα 3 στα μέσα Σεπτεμβρίου, με φόντο τον τουριστικό κλάδο για το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της αγγλικής εταιρείας Hotel Availabilities Ltd έναντι 98.000 ευρώ, του 55% της ελληνικής BookOnlineNow IKE αντί 220.000 ευρώ και του 55% της κυπριακής HotelonCloud Ltd, στρατηγικού διανομέα της BookOnlineNow στο εξωτερικό, με αντίτιμο 180.000 ευρώ. 

Ακόμα, η SoftOne πραγματοποίησε άλλες 3 εξαγορές (το 100% της Regate, το 100% της Impact και το 61,73% της cosmoONE), η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ από πέρσι Real Consulting έκανε αρχικά δικό της το 60% της γερμανικής Cloudideas με ποσό 741.000 ευρώ και λίγο αργότερα το άλλο 40% με 179.000 ευρώ και η Performance Technologies το 60% της Adaptera με τίμημα 1,8 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη για το υπόλοιπο 40% που διατηρεί ο ιδρυτής της εν λόγω εταιρίας σε βάθος χρόνου. 

Η Ideal Holdings πριν κινηθεί για την Byte, πέτυχε επίσης την εξαγορά της εξειδικευμένης στον κρίσιμο τομέα της κυβερνοασφάλειας Netbull, μέσω της θυγατρικής της Adacom/Cyber Security), καταβάλλοντας 6,3 εκατ. ευρώ.  

Ολοι οι προαναφερόμενοι όμιλοι εξετάζουν νέες εξαγορές για την προσεχή χρονιά, ενώ πάντα «ετοιμοπόλεμοι» για νέα deals θεωρούνται και οι άλλοι «παίκτες» του κλάδου της πληροφορικής, όπως είναι οι Uni Systems (όμιλος Quest), Space Hellas και Profile Software.  

Διψήφια ανάπτυξη, υψηλά ανεκτέλεστα, ΧΑ και προσωπικό 

Οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής συνάπτουν νέες συμβάσεις για ψηφιακά έργα και συνάμα διεκδικούν καινούργια σε διάφορους διαγωνισμούς του δημοσίου ή από δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικές επιχειρήσεις που αναπόφευκτα οφείλουν να ανταποκριθούν άμεσα στις απαιτήσεις της εποχής και αναγκάζονται να ακολουθήσουν τους ρυθμούς ενός Ψηφιακού Μετασχηματισμού «σε fast forward».  

(Οι τελευταίες, υποχρεωμένες να αποπληρώσουν το «τεχνολογικό χρέος» που άφησαν από τα «πέτρινα χρόνια» της μακράς οικονομικής κρίσης, πέρα από τα συστήματα ERP, στρέφουν πλέον την προσοχή τους και στην απόκτηση τεχνογνωσίας σε αντικείμενα όπως το e-commerce, οι ψηφιακές πληρωμές, το B2B, το B2C, η Τεχνητή Νοημοσύνη, τα Big Data Analytics κ.α.).  

Όμως, ορισμένες εξ αυτών διατηρούν ήδη υψηλά ανεκτέλεστα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ίσως τον όμιλο Quest.  

Όπως είχε αναφερθεί από στελέχη του τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του προς τους αναλυτές και καταγράφηκε σε ρεπορτάζ του newmoney, τα συμβασιοποιημένα έργα του τομέα των Υπηρεσιών Πληροφορικής (Uni Systems Intelli Solutions, Team Candi) άγγιζαν έως εκείνη την περίοδο το ποσό των 460 εκατ. ευρώ! 

Δεν θεωρείται τυχαίο, φυσικά, ότι «κυοφορούνται» νέες είσοδοι στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ από τον κλάδο, όπως και η μετάταξη της Performance Technologies στην Κύρια Αγορά.  

Οι στοχευμένες εξαγορές εντός και εκτός συνόρων βοηθούν τους Ελληνες «πληροφορικάριους» να ενισχύουν με διψήφια κατά μέσο όρο (ή και τριψήφια) ποσοστά ετησίως τα έσοδα και τις κερδοφορίες τους με την ενσωμάτωση άλλων εταιρειών στους ομίλους τους (πλην της οργανικής ανάπτυξης που επιτυγχάνουν), να εμπλουτίζουν τα χαρτοφυλάκια των λύσεων και των υπηρεσιών τους, να επεκτείνονται σε νέα πεδία του κλάδου τους, να «ανοίγουν» νέες αγορές στο εξωτερικό, αλλά τους προσφέρουν πρόσβαση και σε εξειδικευμένες ομάδες στελεχών και εργαζομένων/ μηχανικών πληροφορικής, ικανών να συμβάλουν στην έγκαιρη υλοποίηση του μεγάλου φόρτου των εκατοντάδων projects και στην αντιμετώπιση του φαινομένου της έλλειψης προσωπικού.  

Διαβάστε ακόμη

«Πολεμικός» o προϋπολογισμός του 2023 με θύμα την ανάπτυξη

Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών

Σπριντ για «ραβασάκια» από την Εφορία