Συνεχίζεται η καταβολή  της αποζημίωσης ειδικού σκοπού έως 800 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Νοέμβριο.

Όπως διευκρίνισε με ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, υπήρξαν ορισμένοι διακαιούχοι οι οποίοι δεν είδαν στους λογαριασμούς τους τις σχετικές πιστώσεις. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης τα ποσά έχουν ήδη καταβληθεί μέσω του τραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ και αναμένεται να εμφανιστούν σήμερα.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν καταβληθεί το ποσό

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν λάβει το ποσό που δικαιούται θα πρέπει να εισέλθει στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και να υποβάλει την αίτηση του, προκειμένου να πληρωθεί με την επόμενη καταβολή του Δεκεμβρίου.

Σε επόμενη πληρωμή παραπέμπονται 23.866 εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν την απαιτούμενη δήλωση εργαζομένου αποδοχής στην πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία και καλούνται τώρα να προβούν σε υποβολή δήλωσης. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και ειδικότερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr παραμένει ανοικτή και δέχεται δηλώσεις.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους με πολλαπλή απασχόληση

Επιπλέον, επανεξετάζεται το καθεστώς 9.602 εργαζομένων που εμφανίζονται στο σύστημα με πολλαπλή πλήρη απασχόληση, προκειμένου να ελεγχθεί εάν είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης. Τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ελέγχουν την δήλωσή που υποβάλλουν ενώ συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν χρειάζεται να προβούν σε δήλωση εφόσον στο παρελθόν είχαν μπει σε αναστολή.

Επίσης οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΕΡΓΑΝΗ μπορεί να βρει την ενεργή σύμβαση σε άλλο εργοδότη με αποτέλεσμα να μπλοκάρεται η πληρωμή τους. Στην περίπτωση αυτή το ΕΡΓΑΝΗ ελέγχει αν στον εργοδότη που έχει θέσει σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας είναι το 50% και άνω των ωρών εργασίας του εργαζόμενου. Σε αυτή την περίπτωση θα δικαιούται το επίδομα και θα καταβληθεί σε επόμενες πληρωμές που θα γίνουν τον Δεκέμβριο.

Σε εξέλιξη οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή των αιτήσεων για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 του μήνα.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο δικαιούται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής ή 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

Διαβάστε ακόμη: 

Μαύρα Χριστούγεννα για το λιανεμπόριο – Οι «μικροί» τα μεγάλα θύματα

Space Hellas: Πωλήσεις 47,9 εκατ. ευρώ στο 9μηνο

Επίδομα Θέρμανσης: Eως Ιανουάριο αιτήσεις και οι πρώτες πληρωμές