Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο. Η νέα στρατηγική της Τουρκίας στα χερσαία σύνορα είχε χτυπήσει το «καμπανάκι» στην κυβέρνηση, εξ ου και είχε προγραμματιστεί εδώ και μέρες η σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού. Η επέκταση θα γίνει και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.

– Έγινε μια συνολική επισκόπηση της κατάστασης σε θάλασσα και στεριά. Στη θάλασσα έχουμε τριπλασιασμό των περιστατικών, κυρίως στη ρότα προς Ιταλία, όπως το περιστατικό στα Κύθηρα προ ημερών.

– Έγινε συζήτηση για το επεισόδιο του Έβρου. Διαπιστώθηκε λόγω του ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία είναι ευμετάβλητη, αλλά στις ελληνικές αρχές είναι σαφές ότι το επεισόδιο του Δεκαπενταύγουστου με τη νησίδα ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία.

– «Πρέπει να έχουμε τον νου μας» λένε συμμετέχοντες στη σύσκεψη και αυτό γιατί αξιολογήθηκαν μεν τα σενάρια, αλλά δεν είναι σαφές πώς θα συμπεριφερθούν οι Τούρκοι και πόσο θα τραβήξουν το σχοινί.

Με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αλλά και άλλων κορυφαίων υπουργών, στη συνεδρίαση τέθηκαν όλα τα δεδομένα επί τάπητος, προκειμένου το σκηνικό του Έβρου να μην επαναληφθεί σε συνέχειες τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε ακόμα

Κάμπι Λάμε: Ο δημοφιλέστερος influencer του TikTok πήρε υπηκοότητα

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στα €542,25 την Τετάρτη 24/8 η μεγαβατώρα στην Ελλάδα

Ντέιβιντ Κιντς: Ο κορυφαίος σεφ της Αμερικής εγκαταλείπει το εστιατόριό του τριών αστέρων (pics)