Περίπου 42 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων αξίας 313 εκατομμυρίων ευρώ διατέθηκαν το τελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, γεγονός που αποτυπώνει και από αυτή την πλευρά την έξαρση των ιώσεων. Και μάλιστα σε μία περίοδο με δυσκολίες στη διάθεση φαρμάκων λόγω των σημαντικών ελλείψεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr συνολικά το Δεκέμβριο του 2022 διακινήθηκαν 42 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων έναντι 39,4 εκατ. τεμαχίων τον ίδιο μήνα του 2021 δηλαδή σημείωσε αύξηση 6,6%. Αντίστοιχα η αξία των πωληθέντων φαρμάκων διαμορφώθηκε στα 313 εκατ. ευρώ έναντι 296 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2021 ήτοι άνοδος κατά 5,7%.

Μπορεί η αυξήσεις αυτές να θεωρούνται σημαντικές όμως αν η αγορά είχε τροφοδοτηθεί ομαλά και ανάλογα με τη ζήτηση, τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για μήνα με ρεκόρ πωλήσεων φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι σίγουρα είχαμε ρεκόρ επισκέψεων στα φαρμακεία καθώς οι πολίτες αναγκάζονταν σε περισσότερες από μία επισκέψεις προκειμένου να βρουν σκευάσματα τα οποία διανέμονταν με το σταγονόμετρο.

Ποια φάρμακα ζητήθηκαν περισσότερο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς τις πρώτες θέσεις στις πωλήσεις είχαν τα γνωστά σκευάσματα παρακεταμόλης. Παρά τις ελλείψεις που είχαν σημειωθεί, είχαν πωλήσεις που ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια τεμάχια, ένα στοιχείο το οποίο δείχνει πως πολλοί ήταν εκείνοι που προμηθεύτηκαν ποσότητες χωρίς να τις έχουν ανάγκη.

Σε υψηλά επίπεδα επίσης κινήθηκε και σκεύασμα που περιέχει την αναλγητική ουσία ιβουπροφαίνη με πάνω από 750.000 συσκευασίες. Μάλιστα μέσα στο Δεκέμβριο το εν λόγω σκεύασμα πραγματοποίησε και το 16% των ετήσιων πωλήσεών του.

Σημαντικές οι πωλήσεις και για γνωστές παστίλιες για το λαιμό που πούλησαν 160 χιλιάδες κουτιά ποσότητα που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων.

Αξίζει να αναφέρουμε και τι έγινε με τα φάρμακα που ήταν σε έλλειψη. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι τα δύο ιδιαίτερα γνωστά αντιβιοτικά αμοξυκιλλίνης πούλησαν πάνω από 480.000 συσκευασίες που αντιστοιχούν στο 12-13% των συνολικών πωλήσεων για το 2022.

Εκτίναξη παρουσίασαν επίσης και οι πωλήσεις του γνωστού εισπνεόμενου σκευάσματος με 100.000 τεμάχια ήτοι το 16% των ετήσιων πωλήσεων.

Γενικότερα αντιβιώσεις, παυσίπονα και εισπνεόμενα σκευάσματα εκτινάχθηκαν όπως επίσης και τα ρινικά σπρέι. Το πλέον γνωστό από αυτά μάλιστα σημείωσε πωλήσεις το Δεκέμβριο πάνω από 330.000 ή το 14% των ετήσιων πωλήσεων.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση γνωστού προβιοτικού με πάνω από 200.000 συσκευασίες καθώς είθισται να χρειάζεται για την προστασία του γαστρεντερικού συστήματος η χορήγηση προβιοτικών.

Διαβάστε ακόμα   

Οι βασιλικοί οίκοι και η χρυσή γκαρνταρόμπα τους – Πόσο κοστίζουν τα ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ των γαλαζοαίματων (pics + vid) 

Ψήφος εμπιστοσύνης (και) από τις αγορές: Tι κρύβει η ανακοίνωση από τον Οίκο Fitch  

Αυτά είναι τα έντομα που υπάρχουν στις τροφές που τρώμε – Οι φάρμες εντόμων έρχονται από το μέλλον