Ελλάδα

«Οι Δρόμοι της Ελιάς»: Εκδήλωση για την ανάδειξη των ελληνικών ποικιλιών ελιάς και ελαιόλαδου (vid)

  • newsroom


Στο δίκτυο συμμετέχουν ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα, με στόχο την ανάδειξη των μοναδικών ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών ελιάς και του ελαιόλαδου

Το Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο οι «Οι Δρόμοι της Ελιάς» αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία της Πολιτείας που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει και να συντονίσει τις  επιστημονικές και ερευνητικές δυνάμεις με στόχο η χώρα να αποτελέσει ένα ισχυρό  συνδιαμορφωτή προτεραιοτήτων και πόρων στο τομέα της ελαιοκομίας διεθνώς, έτσι ώστε  να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων ελαιοκομικών προϊόντων του ελαιολάδου  και της επιτραπέζιας ελιάς στις διεθνείς αγορές.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα με κεντρικό στόχο την προώθηση της συνεργασίας του ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού και των υποδομών  της χώρας, για την ανάδειξη και προστασία των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ελληνικών ποικιλιών ελιάς και του ελαιόλαδου.

Στους επιμέρους στόχους της δράσης εντάσσεται η ανάδειξη και η προστασία των ελληνικών ποικιλιών ελιάς, η φυτοπροστασία και ειδικότερα η καταπολέμηση σημαντικών  εχθρών της ελιάς με σύγχρονες τεχνικές και η ενίσχυση των εργαλείων προστασίας των  καταναλωτών έναντι αθέμιτων πρακτικών και νοθείας καθώς και η ανάδειξη των ιδιαίτερων  χαρακτηριστικών του ελληνικού ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς σε διαφορετικές  γεωγραφικές περιοχές της χώρας.

Στο εθνικό δίκτυο συμμετέχουν με συμπληρωματική ερευνητική και αναλυτική δράση, εκτός  του ΕΦΕΤ και 12 ερευνητικοί φορείς από όλη την Ελλάδα. Επιστημονικός συντονιστής της  δράσης είναι ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Αθανάσιος Μολασιώτης. Η δράση χωρίζεται σε 3  υποέργα τα οποία ασχολούνται με τη γενετική της ελιάς (συντονιστής ο ΕΛΓΟ Δήμητρα – Δρ. Ιωάννης Γανόπουλος), τη φυτοπροστασία (συντονιστής το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο  Αθήνας – Καθηγητής Ιωάννης Βόντας) και τα προϊόντα της ελιάς (συντονιστής ο ΕΦΕΤ – Δρ. Φραγκίσκος Γαΐτης).

Το έργο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους μέσω του Προγράμματος Δημοσίων  Επενδύσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη:

Οδοιπορικό στα κινεζικά ναυπηγεία εν μέσω πανδημίας: «Ήμουν 28 μέρες σε καραντίνα και έκανα 10 COVID test» (pics)

ManpowerGroup: 7 στους 10 εργοδότες δεν βρίσκουν υπαλλήλους – Πού θα γίνουν προσλήψεις

Aναδρομικά: Για ποιους έρχονται αυξήσεις – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές